sandal logo

poli 12

Εμβολιάζουν τα παιδιά των Ρομά

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Υψηλό ποσοστό των παιδιών Ρομά που κατοικούν στη Νέα Σμύρνη δεν έχουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη. Παρά το γεγονός ότι διαμένουν σε σπίτια και πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά των Ρομά δεν κάνουν όλα τους τα εμβόλια.

Στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος «Υγεία για όλους» πραγματοποιήθηκαν χθες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός παιδιών Ρομά, στο Κέντρο Κοινότητας - Παράρτημα Ρομά του Δήμου. «Η ανταπόκριση των Ρομά είναι μεγάλη και αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι υψηλό ποσοστό των παιδιών δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα, ενώ ζουν σε καλές συνθήκες όπως είναι σπίτια και φοιτούν στο σχολείο»,
σημειώνει η πρόεδρος του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου για να αναφερθεί στη συνέχεια στα εμβόλια που πραγματοποιούν στα παιδιά όπως είναι αυτό της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς, ηπατίτιδας Β και διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας και τα οποία προέρχονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ και από δωρεές φαρμακευτικών εταιρειών. Καταγράφουμε τις ανάγκες του πληθυσμού και θα επιστρέψουμε για τις υπόλοιπες εξετάσεις και για τις υπόλοιπες δόσεις των εμβολίων όπου αυτό χρειάζεται», σημείωσε.

Το έργο «Υγεία για Όλους» έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, προς όφελος ευάλωτων ομάδων πληθυσμών. Στην εικόνα που παρουσιάζουν τα παιδιά Ρομά στη Νέα Σμύρνη αναφέρθηκε η παιδίατρος του «Μητέρα» Ελευθερία Βασιλείου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η μη εμβολιαστική κάλυψη αφήνει απροστάτευτα τα ίδια τα παιδιά αλλά και την κοινωνική ομάδα», ενώ η διευθύντρια Παιδιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Σοφία Αλευρά σημείωσε ότι «διαπιστώσαμε αρκετές ελλείψεις, μάλιστα πολλά παιδιά δεν είχαν κάνει ούτε την πρώτη δόση για την ιλαρά».

Η ανταπόκριση ωστόσο των μητέρων και των παιδιών τους ήταν μεγάλη και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει πια καλυφθεί. Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η παιδίατρος μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ Περσεφόνη Φώλια, εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και εργαζόμενοι των Κέντρων Κοινότητας. Για τη συμβολή και τον σημαντικό ρόλο του Κέντρου Κοινότητας μίλησε ο αντιπρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά Νίκος Παϊτέρης και κάλεσε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Σήμερα Σάββατο το Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» θα πραγματοποιήσει παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμούς παιδιών στον Δήμο Τυρνάβου, στο Κέντρο Κοινότητας - Παράρτημα Ρομά του Δήμου.

Οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Τρικκαίων, τον Δήμο Λάρισας, τον Δήμο Τυρνάβου, τον Δήμο Σπάτων- Αρτέμιδας και τον Ε.Ε.Σ. (Περ. Παράρτημα Τρικάλων - Λάρισας). Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη δράση του τον Νοέμβριο του 2016, αναπτύσσοντας ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα αλληλεγγύης και προσφοράς, από 40 επιστημονικούς φορείς, 240 πανεπιστημιακούς, καθώς και 80 γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες υγείας. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας – Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ΚE.Σ.Υ., την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και από επιστημονικούς φορείς. Τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και των Πανεπιστημίων Αθήνας, Κρήτης και Πατρών.

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1