sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • Εντάξεις έργων του Δήμου Λαρισαίων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας (Συστημα Διαχείρισης Πεζοδρόμων και έργα βελτίωσης προσβασιμότητας)

Εντάξεις έργων του Δήμου Λαρισαίων στο ΠΕΠ Θεσσαλίας (Συστημα Διαχείρισης Πεζοδρόμων και έργα βελτίωσης προσβασιμότητας)

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

• Απ. Καλογιάννης: Υλοποιούμε βήμα βήμα το όραμά μας για την Λάρισα

• Εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, το «Σύστημα Διαχείρισης Πεζοδρόμων» και έργο για τη βελτίωση προσβασιμότητας δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων

Η Λάρισα συνεχίζει στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών και παρεμβάσεων με στόχο την εξέλιξη της πόλης, σε αστικό κέντρο μεσαίου μεγέθους, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αλλά και στην ανάδειξη της σε πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης. Η σημερινή εικόνα της Λάρισας, καταδεικνύει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της πόλης.

Μετά την ολοκλήρωση των αναπλάσεων των πρώτων δρόμων του ΣΒΑΚ στην καρδιά του κέντρου της πόλης, το αμέσως επόμενο διάστημα, πέραν της συνέχισης ανάπλασης και άλλων δρόμων, θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικά με νέους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης καθώς και με σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στον κεντρικό τομέα της πόλης, με στόχο την ομαλή κυκλοφοριακή λειτουργία της.

Κρίσιμη παράμετρος για την συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας της πόλης και ειδικότερα του κέντρου της είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης και του ελέγχου των πεζοδρόμων από κινήσεις οχημάτων. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Λαρισαίων έχει σχεδιάσει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πεζοδρόμων, που αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη σοβαρή προσπάθεια της Λάρισας στην κατεύθυνση της «έξυπνης πόλης».

Επίσης ως γνωστόν, μέρος του συνολικού σχεδίου, που μελετήθηκε και ωρίμασε από το Δήμο Λαρισαίων και το οποίο θα ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και ειδικότερα από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφησαν απο τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, οι σχετικές αποφάσεις ένταξης στο ΠΕΠ , μέρους του έργου «Σύστημα Διαχείρισης Πεζοδρόμων», με συμβατικό ποσό υλοποίησης 1.125.262 εκατ. το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 449.914 ευρώ από το ΠΕΠ (το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλει από ιδίους πόρους ο Δήμος Λαρισαίων), αλλά και τα έργα προσβασιμότητας Δημοτικών Κτιρίων και Κοινοχρήστων χώρων – μελέτη προσβασιμότητας, προϋπολογισμού 540.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωσή του για τις εντάξεις των δυο έργων τόνισε τα εξής:

«Αλλα δυο σημαντικά έργα για το Δήμο Λαρισαίων, εντάσσονται στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, με απόφαση του κ. Αγοραστού. Η ένταξη των συγκεκριμένων έργων και η υλοποίησή τους αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου που έχουμε εκπονήσει για την εξέλιξη της πόλης και την αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της. Το σύστημα διαχείρισης των πεζοδρόμων θα ανοίξει μια νέα σημαντική σελίδα στην λειτουργία του εκτεταμένου πεζοδρομημένου τμήματος του κέντρου της πόλης μας. Παράλληλα, η Λάρισα με το συγκεκριμένο έργο μπαίνει δυναμικά στις «έξυπνες πόλεις», αφού στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου, στο Δημαρχείο θα εγκατασταθεί το Κέντρο Ελέγχου του συστήματος, που θα είναι στην ουσία η καρδιά όλων των έξυπνων εφαρμογών που σταδιακά θα λειτουργήσουν στην Λάρισα.
Επίσης, το έργο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς, που από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε σε συνεργασία με τους φορείς του αναπηρικού κινήματος. Το έργο είναι σημαντικό αφού αίρει πιθανούς αποκλεισμούς και στηρίζει την καθημερινότητα συνανθρώπων μας.

Συνεχίζουμε να πορευόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην κατεύθυνση υλοποίησης του σχεδίου μας και του οράματος μας για την πόλη. Για την Λάρισα της νέας εποχής, που ήδη ανατέλλει»

Στοιχεία για τα δυο έργα που εντάσσονται στο ΠΕΠ Θεσσαλίας

Το σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων προβλέπει την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης Οχημάτων σε δύο πεζοδρομημένες ζώνες του κέντρου της πόλης της Λάρισας (περιοχή Φρουρίου και περιοχή ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης). Για το έργο υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, ενώ η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές του 2019, οπότε και θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ανάδοχος της προμήθειας θα υλοποιήσει σύστημα ελέγχου για (43) σαράντα τρεις θέσεις εισόδου ελέγχου πεζοδρόμων

Στις πεζοδρομημένες ζώνες θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει σύστημα που θα απαγορεύει τη γενική κυκλοφορία εντός των ελεγχόμενων ζωνών πεζοδρόμησης και θα δίνει δικαίωμα πρόσβασης σε χρήστες που θα διαθέτουν ειδική άδεια διέλευσης.

Το έργο για βελτίωση προσβασιμότητας περιλαμβάνει τα παρακάτω 2 υποέργα: 1ο προπαρασκευαστικό υποέργο: «Μελέτη βελτίωσης
προσβασιμότητας ΑμεΑ», προϋπολογισμού 59.407,46 € (με Φ.Π.Α.) και 2ο κύριο υποέργο: «Έργα για βελτίωση προσβασιμότητας δημοτικών κτηρίων και κοινοχρήστων χώρων», προϋπολογισμού: 480.592,54 € (με Φ.Π.Α.), που ενδεικτικά περιλαμβάνουν παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας στα δημοτικά κτήρια και τους κοινόχρηστους χώρους εντός της περιοχής παρέμβασης όπως ράμπες εισόδου, κατακόρυφη κυκλοφορία (ανελκυστήρες, αναβατόρια κλπ), WC-ΑΜΕΑ καθώς και πρόσβαση σε εξοπλισμό (χώροι συναλλαγών – γκισέ, τηλέφωνο κλπ) και τοποθέτηση κατάλληλων διαδρόμων και ηχητικών σημάτων κυκλοφορίας ατόμων με προβλήματα όρασης. Οι κτιριακές υποδομές εντός της περιοχής παρέμβασης στις οποίες θα γίνουν έργα πρόσβασης ΑμεΑ είναι οι παρακάτω:

Κτίριο Δημαρχείου, «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, κτίριο όπου στεγάζονταν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Παλιά Δημοτική Βιβλιοθήκη), «Γρηγοριάδειο» Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο, Κτίριο «Παλαιών Σφαγείων» - Διατηρητέο Μνημείο, 5ος Παιδικός Σταθμός, Κτίριο υπηρεσιών Δήμου Λαρισαίων επί της οδού Ρούσβελτ, -1ος Παιδικός Σταθμός, ΚΑΠΗ συνοικίας Νέας Σμύρνης, 12ος Παιδικός Σταθμός, 10ος Παιδικός Σταθμός, -9ος Παιδικός Σταθμός, 17oς Παιδικός Σταθμός, -19ος Παιδικός Σταθμός.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1