sandal logo

poli 12

Με γεωθερμία η θέρμανση στο κολυμβητήριο της Νέας Πολιτείας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» εντάχθηκε το έργο με προυπ. 1,1 εκατ. ευρώ

Μια σημαντική απόφαση που αναβαθμίζει τις αθλητικές υποδομές της πόλης και ειδικότερα το κολυμβητήριο του Αθλητικού Κέντρου της Νέας Πολιτείας, ελήφθη από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη και αφορά την ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» της εγκατάστασης συστήματος γεωθερμίας, προϋπολογισμού 1.147.692,78 ευρώ (πλέον 275.446,27 ευρώ ΦΠΑ).

Πρόκειται για μελέτη την οποία είχε υποβάλει ο δήμος Λαρισαίων για την εφαρμογή ενός κλειστού κατακόρυφου γεωθερμικού συστήματος θέρμανσης των δύο κολυμβητικών δεξαμενών στοχεύοντας στη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Ειδικότερα, πρόκειται αφενός για την μεγάλη πισίνα η οποία είναι υπαίθρια και έχει διαστάσεις 25m Χ 50m κα αφετέρου για την εσωτερική πισίνα, διαστάσεων 8m X 12m.

Ο χώρος του κολυμβητηρίου εκτός των κολυμβητικών δεξαμενών περιλαμβάνει χώρους αναψυχής, άθλησης, αποδυτήρια και χώρους γενικής χρήσης. Στο γειτονικό περιβάλλοντα χώρο του κολυμβητηρίου βρίσκονται αθλητικές εγκαταστάσεις στίβου, ποδοσφαίρου και τένις.

H μελέτη που εγκρίθηκε αφορά στη μετατροπή της υφιστάμενης θέρμανσης των κολυμβητικών δεξαμενών, με ένα σύστημα υψηλότερης απόδοσης που παρουσιάζει οικονομικότερο χαρακτήρα και βοηθά στην ανάπτυξη και βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής του έργου, χωρίς αερολύματα με άμεσο κοινωνικό όφελος και υπευθυνότητα.

Ο πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος θέρμανσης. Με τον όρο υβριδικό περιγράφεται η παρουσία περισσότερων από μία μορφή ενέργειας, η οποία χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει τον ίδιο σκοπό, δηλαδή την θέρμανση των κολυμβητικών δεξαμενών. Έτσι θα υπάρχει συνδυασμός ενός συστήματος γεωθερμίας κλειστού κατακόρυφου κυκλώματος με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης καυστήρα-λέβητα φυσικού αερίου.

Κατά συνέπεια, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης αυτής θα έχουν δημιουργηθεί δύο
συστήματα θέρμανσης εντός του υπογείου του κολυμβητηρίου. Το ένα σύστημα λεβήτων φυσικού αερίου και ένα γεωστάσιο με την γεωθερμική αντλία θερμότητας.

ΠΟΣΟ 3,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΏΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί πως η έγκριση της τελευταίας πρότασης έρχεται λίγο καιρό μετά την έγκριση που έλαβε το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Κλειστού επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, προϋπολογισμού άνω των 600.000 ευρώ. Οι συστηματικές προσπάθειες αναβάθμισης (ενεργειακά, σε ηλεκτροφωτισμού κ.α.) των αθλητικών υποδομών του δήμου κατά την τελευταία τετραετία έχουν οδηγήσει στην διάθεση ποσού 3.5 εκ. ευρώ για τον σκοπό αυτό, γεγονός πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του δήμου Λαρισαίων.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1