sandal logo

poli 12

«Ένα Μουσείο για όλους» από το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το Πρόγραμμα «Ένα Μουσείο για όλους» συνεχίζεται με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, να συναντά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης μας (ηλικιωμένους, ΑμεΑ κ.ά.), έξω από το κτιριακό του κέλυφος.

Η δράση υλοποιήθηκε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 στο ΚΑΑ Animus, όπου ασθενείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να απασχοληθούν με δραστηριότητες που έχουν σχέση με την παράδοσή μας.

Συγκεκριμένα και ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων, συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήριο «Κεντάμε το Χριστόψωμο», κατά το οποίο τους δόθηκε η δυνατότητα να παρασκευάσουν και να στολίσουν το Χριστόψωμο, ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί που αποτελούσε απαραίτητο συμπλήρωμα στο γιορτινό τραπέζι.

Αναλυτικότερα, η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου κα Φανή Καλοκαιρινού, ενημέρωσε τους ασθενείς για το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο έθιμο, τη σημασία του και το συμβολισμό του.
Στη συνέχεια σε συνεργασία με το προσωπικό και εθελοντές του Μουσείου, οι ασθενείς έφτιαξαν το δικό τους «Ψωμί του Χριστού». Η ομάδα συζήτησε για τα ήθη και τα έθιμα του 12ημέρου και για τις κατά τόπους παραλλαγές τους.

Η υλοποίηση του προγράμματος προσέφερε μια εναλλακτική θεραπευτική επίδραση στη ψυχολογία των ασθενών δίνοντάς τους την ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωματικά την παράδοση και τον πολιτισμό.

Οι δράσεις αυτές του Προγράμματος «Ένα Μουσείο για όλους» δίνουν την ευκαιρία σε ομάδες, οι οποίες είναι φυσικά, κοινωνικά ή οικονομικά απομακρυσμένες από το χώρο του Μουσείου να αντιληφθούν ουσιαστικά το ρόλο του και την εκπαιδευτική του διάσταση. Στόχος είναι μέσα από μια βιωματική προσέγγιση των παραδοσιακών τεχνικών, ηθών και εθίμων να δημιουργηθεί για όλους ανεξαιρέτως μια αξέχαστη μουσειακή εμπειρία.

191211 laografiko

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1