sandal logo

larissa

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα - «Το Βλέμμα» (Τρίτη, 30/10/2018)

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η ψυχαναλύτρια Κλειώ Μπουρνόβα και ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης συζητούν για το «Το Βλέμμα»
την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.30
στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα, τη συζήτηση θα συντονίζει ο Αλέξης Θωμάς, Ψυχίατρος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.30 στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο «Το Βλέμμα».
Η ψυχαναλύτρια, Κλειώ Μπουρνόβα κι ένας άνθρωπος της τέχνης, ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκης ανταλλάσουν τις σκέψεις τους, με την ενεργό συμμετοχή των παρευρισκομένων, για «Το Βλέμμα». Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Αλέξης Θωμάς, Ψυχίατρος-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σε θέση πρωταγωνιστή στη σκηνή του ανθρώπινου προσώπου, το βλέμμα συμβολίζει την στάση, τη παρουσία και τη δράση της ψυχής. Αγγίζει, διεισδύει, απορροφάει, απουσιάζει, κατακυριαρχεί, επικοινωνεί ή διώχνει, αγκαλιάζει ή σκοτώνει, κρίνει ή θαυμάζει, σαγηνεύει ή εξορίζει, το βλέμμα «μιλάει» όταν «μιλάει για κάποιον» από τις πρώτες ώρες της ζωής μας.

Εγκαθιστώντας την απουσία της οπτικής επαφής στο ψυχαναλυτικό θεραπευτικό πλαίσιο, ο Freud ωθεί τη στροφή του βλέμματος προς τον εσωτερικό κόσμο, προς αυτό το τοπίο που ξετυλίγεται οδεύοντας, ανοίγοντας έτσι νέα μονοπάτια εξερεύνησης προς το οικείο και το άγνωστο, αισθήσεων, αισθημάτων, εικόνων από αναμνήσεις, φαντασίες και όνειρα.

Μέσα από την τέχνη του ο ζωγράφος στρέφει το βλέμμα μας προς τον κόσμο που αναδημιουργεί παλεύοντας με τα χρώματα, με το φως και το σκοτάδι, κρύβοντας και αναδεικνύοντας, καλώντας μας σ ‘έναν διάλογο βλεμμάτων, δημόσιο και συνάμα μοναδικό.

Η Κλειώ Μπουρνόβα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα. Μετά από σπουδές Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών, εκπαιδεύτηκε στην Ψυχανάλυση ενηλίκων, παιδιών και εφήβων. Ιδιωτεύει σαν ψυχαναλύτρια, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας Παρισίων (SPP) και της Ψυχαναλυτικής Ομάδας Λυών (GLPRA) από το 1996. Ανέπτυξε παράλληλα πολιτιστική δράση σαν ιδρυτικό μέλος και επί χρόνια πρόεδρος του ελληνογαλλικού πολιτιστικού συλλόγου Λυών «Δευκαλίων» και του συλλόγου για την ελληνική γλώσσα «Η Μιλιά».
Ζεί και εργάζεται στη Γαλλία με βάση της τη Λυών και τακτική παρουσία στην Ελλάδα.
Ο Γιάννης Αδαμάκης γεννήθηκε το 1959 στον Πειραιά.
Συνδύασε σπουδές οικονομικών και ζωγραφικής.
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 32 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία, ανάμεσα στις οποίες οι διεθνείς Art fairs: “Αrt Athina” (Αθήνα), “Art Jonction” (Νίκαια, Γαλλία), “Lineart” (Γάνδη, Βέλγιο) και “Art Paris” (Παρίσι, Γαλλία).
Έχει επίσης συμμετάσχει σε τρεις διεθνείς εικαστικές συναντήσεις: στο Τσερεποβέτς (Ρωσία), στο Μπίλεφελντ (Γερμανία) και στο Κουσάντασι (Τουρκία).
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

181026 pinakohiki vlemma

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1