sandal logo

poli 12

Aνακοίνωση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος για την ασφαλή διαχείριση της στάχτης απο τα τζάκια

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

181204 KADOI

Εν όψει της έλευσης και του φετινού χειμώνα με τις επακόλουθες χαμηλές θερμοκρασίες και κατανοώντας πλήρως την ανάγκη μεγάλης μερίδας πολιτών για πιο οικονομικούς τρόπους θέρμανσης, όπως τζάκια, ξυλόσομπες κ.ά., η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων παρέχει ορισμένες χρήσιμες οδηγίες προκειμένου να διασφαλιστεί η ανθρώπινη υγεία και να προστατευτούν η δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Όσον αφορά στην ασφάλεια των πολιτών και τη διαφύλαξη των περιουσιών τους, κρίνεται σκόπιμο να υπενθυμίζονται οι οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

  • Να γίνεται τακτικός καθαρισμός –τουλάχιστον μια φορά το χρόνο- της καπνοδόχου προκειμένου να απομακρύνεται η καπνιά και η πίσσα που συγκεντρώνονται στα τοιχώματα. Να γίνεται έλεγχος της καπνοδόχου για τυχόν ρωγμές ή άλλες φθορές.
  • Να χρησιμοποιείται κατάλληλη ξυλεία για οικιακή καύση και με όσο το δυνατό λιγότερη υγρασία.
  • Να αποφεύγονται οι μεγάλες - ψηλές φλόγες, η καύση σκουπιδιών και χαρτόκουτων καθώς και το ψήσιμο φαγητών εντός της εστίας του τζακιού.

Η μη τήρηση των παραπάνω έχει προκαλέσει πολλές φορές φωτιά στην καμινάδα του τζακιού, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας περιουσίες.

Παρακαλούνται οι συμπολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν απορρίπτουν στάχτες από τζάκια ή ξυλόσομπες στους κάδους απορριμμάτων. Παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς σε αυτούς με αποτέλεσμα την ολική ή μερική καταστροφή τους. Κάθε χρόνο ο Δήμος δαπανά αρκετές χιλιάδες ευρώ για αντικατάσταση καμένων κάδων, έξοδα που μετακυλίονται στην τσέπη των δημοτών.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου συστήνει οι στάχτες να συγκεντρώνονται σε μεταλλικά δοχεία και να παραμένουν εκεί για 1-2 ημέρες. Στη συνέχεια, αφού έχουν σβήσει εντελώς, να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες καλά κλεισμένες πριν πεταχτούν στους κάδους απορριμμάτων.

Τέλος, η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος κάνει έκκληση στους πολίτες σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή τους καπνός ή φλόγες σε κάδο να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική για να προληφθεί ενδεχόμενη εξάπλωση της φωτιάς.

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΣΟΥΡΛΑΝΤΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1