Το έργο «INCOME – INnovating COworking Methods through Exchange», ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα του Δήμου Λαρισαίων, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του το Φεβρουάριο του 2019. Η 3η διακρατική συνάντηση του προγράμματος INCOME πραγματοποιήθηκε στο Σκίο (Ιταλία) στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2018, με διοργανωτή την Samarcanda società cooperativa sociale Onlus.
Το εταιρικό σχήμα αποτελείται από τους: Stiftelsen Färgfabriken (Σουηδία) ως συντονιστής εταίρος και ALDA – The European Association for Local Democracy (Γαλλία), Δήμος Λαρισαίων (Ελλάδα), Samarcanda società cooperativa sociale Onlus (Ιταλία), Clube Intercultural Europeu (Πορτογαλία), Local Democracy Agency Mostar (Βοσνία & Ερζεγοβίνη), Development Centre Novo Mesto (Σλοβενία), Arca (Ιταλία), Europimpulse Training SL (Ισπανία) ως εταίροι.
Το έργο «INCOME – INnovating COworking Methods through Exchange» έχει ως στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συνεργατικών χώρων (Co-Working spaces, Hubs) σε μικρές και μεσαίου μεγέθους πόλεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς και την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας και της σημασίας τέτοιων χώρων στην παροχή ευκαιριών για τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας και την τοπική ανάπτυξη. Η Λάρισα έχει εντάξει στο δίκτυο τις δράσεις που αφορούν το Μύλο του Παππά ως ένα πολιτιστικό co-working space, ένα HUB πολιτισμού και δημιουργικότητας.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα διαχείρισης της τελικής φάσης υλοποίησης του προγράμματος, αξιολογήθηκε η συνολική οργάνωση και αξιοποίηση των δράσεων jobshadowing, που αποτέλεσαν και το κύριο εργαλείο μεταφοράς εμπειριών μεταξύ των εταίρων, καθώς και οι δυνατότητες συνεργασιών πέρα από τη διάρκεια του προγράμματος, τόσο μεταξύ των εταίρων όσο και μεταξύ των δικτύων των συνεργατών τους.
Επίσης, στο πλαίσιο της φιλοξενίας στο συνεργατικό χώρο Megahub, έγινε παρουσίαση και του fablab, που παρέχει χώρους, εξοπλισμό και τεχνογνωσία σε όσους ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους (με υλικά κυρίως το ξύλο και το μέταλλο), να εκπαιδεύσουν και να εκπαιδευτούν, αλλά και να συνεργαστούν με άλλες ειδικότητες. Με αυτή την αφορμή, οι εκπρόσωποι των εταίρων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην έννοια των «συν-εργατικών» χώρων, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο και του ανοιχτού συνεδρίου και του εργαστηρίου που διοργανώθηκε μαζί με τοπικούς φορείς και συμμετέχοντες σε δράσεις του Megahub. Μια από τις σημαντικές διαστάσεις που επισημάνθηκε ήταν οι δυνατότητες που μπορούν να δώσουν τέτοιοι χώροι, τόσο στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης στους νέους, όσο και στη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος και οι εμπειρίες των εταίρων, καθώς και οι απόψεις και προτάσεις τους θα ενσωματωθούν στην τελική έκδοση, που αποτέλεσε, επίσης, αντικείμενο συζήτησης και αξιολόγησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Από πλευράς του Δήμου Λαρισαίων, στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Μαρία Νικολαΐδου από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αλίκη Παπακωνσταντίνου από το Τμήμα Πολιτισμού. Ο Δήμος Λαρισαίων, ως μοναδικός οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης στο εταιρικό σχήμα, παρουσίασε το Μύλο του Παππά (επίσης το μοναδικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ των συνεργατικών χώρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα) και τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας του, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στο συνέδριο για τη δυνατότητα μεταφοράς της εμπειρίας του σε χώρους που διαχειρίζεται ο Δήμος Σκίο.