Με επιτυχία ξεκίνησε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, το Συνέδριο «From Chaos to Cosmos», το οποίο πραγματοποιείται έως και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους θεσμικοί παράγοντες της Λάρισας και άλλων πόλεων της Ελλάδας, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, αλλά και πλήθος συμμετεχόντων στο συνέδριο. Συγκεκριμένα, την αυλαία του Συνεδρίου «άνοιξε» η κα Stefanie Dreyer, ως βασική επιμελήτρια της οργάνωσης του Συνεδρίου, ενώ το όλο εγχείρημα χαιρέτισαν κατά σειρά ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωσταντίνος Αγοραστός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος του Δικτύου «Major Cities of Europe», κ. Giorgio Prister, τονίζοντας έκαστος, τη σημασία του συγκεκριμένου συνεδρίου και παρόμοιων δράσεων για την ανάπτυξη ισχυρών συμπράξεων και συνεργατικής κουλτούρας, στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων και των κοινοτήτων. Εξ αποστάσεως παρέμβαση στην έναρξη του Συνεδρίου, πραγματοποίησε και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος τόνισε τη σημασία όλων των ψηφιακών πρακτικών και δράσεων των Δήμων της χώρας, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα του εθνικού σχεδίου δράσης, σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στην αρτιότητα της διοργάνωσης και στην ιδιαίτερα φιλόξενη υποδοχή όλων των συμμετεχόντων, από την πόλη της Λάρισας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, «…τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια ώστε η εξωστρέφεια της πόλης να είναι σύμφυτη με την πορεία της. […] Το όραμα του Δήμου Λαρισαίων στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, έχει έντονα ανθρωποκεντρική διάσταση.» Ο κ. Παπαστεργίου, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε: «Στόχος μας είναι να φτιάξουμε Δήμους και πόλεις που θα ακούνε, θα αλληλεπιδρούν, θα προσαρμόζονται, θα προνοούν, θα θεραπεύουν γρήγορα τα προβλήματα, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν έγκαιρα και με επιτυχία τις πολλές και διαφορετικές προκλήσεις της εποχής».
Ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, βιωσιμότητα, συμπερίληψη των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ελαχιστοποίηση του αποκλεισμού των χρηστών, δικτύωση, ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών, ανάπτυξη συν-αντίληψης μεταξύ φορέων, τοπικών αρχών και πολιτών σε σχέση με την ανάπτυξη των πόλεων και την επίτευξη καινοτομιών μέσω των ΤΠΕ, μεταβολή της υφιστάμενης κουλτούρας, ήταν οι κεντρικές ιδέες που αναπτύχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου.
Οι παραπάνω ιδέες αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων των ομιλητών της 1ης ημέρας του Συνεδρίου, οι οποίες συνέθεσαν ένα σύνολο πέντε βασικών θεματικών ενοτήτων. Συγκεκριμένα:
-
Η 1η θεματική ενότητα επικεντρώθηκε στην «έξυπνη» ανάπτυξη των πόλεων της Ελλάδας γενικά και της Λάρισας ειδικά, μέσω των ΤΠΕ.
-
Στη 2η θεματική ενότητα, οι εισηγήσεις των ομιλητών έθιξαν θέματα που αφορούν, στις ψηφιακές τάσεις και στις πιέσεις που φέρουν οι διαδικασίες που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δήμων μέσω των ΤΠΕ.
-
Η 3η θεματική ενότητα επικεντρώθηκε στη σημασία του στρατηγικού σχεδιασμού, στην πορεία των τοπικών κοινοτήτων προς την ανάπτυξη, μέσω της ψηφιοποίησής τους.
-
Στην 4η θεματική ενότητα παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμογής ψηφιακών πλατφορμών, μέσω των οποίων γίνεται αποτελεσματική διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων των Δήμων και των πόλεων, κατά τη διαδικασία του πολιτικού τους -τοπικού – σχεδιασμού.
-
Στην 5η θεματική ενότητα, οι εισηγήσεις επικεντρώθηκαν στη σημασία της τεχνολογικής επιμόρφωσης και της παροχής «συνοδείας» σε δημοσίους υπαλλήλους και στους πολίτες, κατά τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δήμων και των υπηρεσιών τους, με απώτερο στόχο τον εκσυγχρονισμό των πόλεων, πάντα όμως με γνώμονα τη διατήρηση της αστικής δημοκρατίας.
Μεταξύ των εισηγητών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, ήταν ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων, κ. Κωνσταντίνος Διαμάντος, ο Αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης «e-Trikala», ο κ. Οδυσσέας Ράπτης, ο κ. Κωστής Μοχιανάκης, η συμβολή του οποίου στην ψηφιακή παρουσία του Δήμου Ηρακλείου ήταν και είναι καθοριστικής σημασίας, ο κ. Πάνος Φυτσιλής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο κ. Dominic Byrne, επικεφαλής της στρατηγικής ΤΠΕ, στο Συμβούλιο της Κομητείας Fingal, της Ιρλανδίας. Σύνεδροι και συμμετέχοντες στο Συνέδριο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες, να προβληματιστούν, να αναρωτηθούν, να συνομιλήσουν, κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων, των συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας, των διαλλειμάτων, του μεσημεριανού γεύματος.
Σήμερα, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, 2η μέρα του Συνεδρίου, θα ακολουθήσει ένα ακόμη σύνολο εισηγήσεων. Κεντρικός θεματικός άξονας των αυριανών εισηγήσεων και συζητήσεων θα αποτελέσει ο συνδυασμός των εννοιών: βιωσιμότητα των έξυπνων πόλεων με κλιματικά ουδέτερο αποτύπωμα, τουρισμός και διαβίωση στις έξυπνες πόλεις.