Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι παραστάσεις της παραγωγής της Κεντρικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, με την αριστουργηματική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ Ο Επιθεωρητής, σε σκηνοθεσία Κυριακής Δ. Σπανού. Οκτώ τελευταίες παραστάσεις για τη μεγάλη επιτυχία του Θ.Θ., που ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.
Οι παραστάσεις συνεχίζονται κάθε Πέμπτη στις 7μ.μ., Παρασκευή και Σάββατο στις 9μ.μ και Κυριακή στις 7μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 14 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, 10 ευρώ (ομαδικό- άνω των 65), 8 ευρώ φοιτητικό και 5 ευρώ Άνεργοι- ΑΜΕΑ
Πληροφορίες: τις ημέρες των παραστάσεων στο 2410533417, 10:00-13:00 και 18:00-21:00
Προπώληση: viva.gr
Διάρκεια: 110 λεπτά
Το έργο
Όταν ο Γκόγκολ παρουσίασε το έργο για πρώτη φορά το 1836 στην Αγ. Πετρούπολη, ο Τσάρος Νικόλαος που ήταν ανάμεσα στους θεατές είπε: καλά μας «περιποιήθηκε» όλους μας και πρώτα πρώτα εμένα. Ο Επιθεωρητής είναι μια τέλεια κωμική μηχανή που στηρίζεται στην παρεξήγηση. Είναι ακόμη ένα υπόδειγμα σατιρικής κωμωδίας που θα λέγαμε ότι έχει συγγένειες με τον Αριστοφάνη στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων.
Σε μια Ρώσικη επαρχιακή πόλη, αναμένεται ένας Επιθεωρητής απ΄ την Πρωτεύουσα. Από την ανησυχία τους οι αξιωματούχοι της πόλης, παίρνουν για Επιθεωρητή έναν άφραγκο δημόσιο υπάλληλο που είναι στο πανδοχείο της πόλης και όταν τον επισκέπτονται αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς. Ο ψευδο-επιθεωρητής γίνεται καταλύτης της μικρής κοινωνίας, η οποία αυτοαποκαλύπτεται ως υποκριτική και διεφθαρμένη. Και ο Κυβερνήτης αποδεικνύεται το έξυπνο πουλί που από τη μύτη πιάνεται. Μια κωμωδία διαχρονική εδώ και 200 χρόνια, μια κωμωδία που το θέμα της και το χιούμορ της μοιάζει σημερινό.
Η παράσταση
Το έργο τοποθετείται σε μια σύγχρονη προ-ηλεκτρονική εποχή γύρω στη δεκαετία του ’70 που οι δυνάμεις της αυταρχικότητας και οι νέες ηδονιστικές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση, φωτίζοντας την υποκρισία της εξουσίας αλλά και την ανευθυνότητα του ναρκισσιστικού ηδονισμού. Ο κωμικός κόσμος του Γκόγκολ είναι σκοτεινός, τα πρόσωπα είναι αποξενωμένα, με κρυμμένη βία, ανικανοποίητες επιθυμίες και αλληλουπονομεύσεις, αλλά η παράσταση επιμένει στο θρίαμβο της φωτεινής «τρέλας» της ζωής… στον αθέατο υπερρεαλισμό και την εύθυμη απουσία αυτογνωσίας να κυριαρχήσει. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το γέλιο είναι το υπέρτατο δώρο που μοιραζόμαστε.
Ταυτότητα της παράστασης
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κυριακή Δ. Σπανού
Σκηνικά: Απόστολος -Φωκίων Βέττας
Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Διδασκαλία κίνησης: Αναστασία Μπρουζιώτη
Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέτα Καΐση
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή
Βοηθός σκηνογράφου: Ανδρονίκη Τσαγκαράκου
Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης
Φώτα: Μάκης Παπατριανταφύλλου - Γιώργος Γκόλαντας
Ήχος: Νίκος Γεωργάκης
Μηχανικοί σκηνής: Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος, Στράτος Φράγκου
Κινητή μονάδα: Γιώργος Σδράνης
Φωτογραφίες προώθησης - παράστασης: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος
Trailer: Life of Film Production Δημήτρης Βάλλας
Αφίσα: Μουτζούρα
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά)
Θανάσης Ζέρβας – Μπομπτσίνσκι
Βασίλης Καρμίρης - Αμός
Βασίλης Κουλακιώτης- Χλιεστακώφ
Μαρσέλα Λένα - Λουκία Λούκοβα - Άννα Αντρέγιεβνα
Δημήτρης Όντος - Ντομπτσίνσκι
Σήφης Πολυζωίδης - Κυβερνήτης
Ντίνος Ποντικόπουλος – Οσίπ – Διευθυντής Ταχυδρομείου
Έλλη Χατζεϊπίδου – Αρτεμισία Φιλίπποβνα – Μαρία Αντόνοβνα
Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ASTRA, Formedia TV, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, TRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Πολιτεία Λαρισαίων, Larissanet, Formedia.gr, Larissanet.gr, Larissapress.gr, OnLarissa.gr, Paidis.com, thessaliatv.gr, ti nea larissa.gr, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας, Formedia Radio Musica Radio, Πόλις Radio.