• Home
  • ΨΠΔΛ
  • Δελτία Τύπου
  • Βασικά σημεία ομιλίας του δημάρχου στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό του 2016
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

DimarxosLarisaionKalogiannis

Τι χρονιά ήταν το 2016.

To 2016 ήταν μια χρονιά, που η χώρα προσπαθούσε να σταθεροποιηθεί, μετά τις γνωστές πολιτικές εξελίξεις του 2015,  πορεύεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης  και μνημονίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνεχίζει να παλεύει με την  γραφειοκρατία και τους ελέγχους.

Η συγκυρία που έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, η συζήτηση για τον απολογισμό του 2016, είναι τέτοια που αναδεικνύει και φωτίζει την  ιδιαίτερα σημαντική δουλειά  που γίνεται στο Δήμο εδώ και τρία χρόνια, με στόχο να σχεδιάσουμε την πόλη της επόμενης 15ετιας, όπως άλλωστε είχαμε μιλήσει προεκλογικά αλλά και δεσμευτεί πολιτικά στην αρχή της θητείας μας, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για το μεγάλο άλμα της Λάρισας.

Σήμερα στα τέλη του 2017 και σχεδόν τρία χρόνια από την ανάληψη της ευθύνης στη διοίκηση του Δήμου γίνεται αντιληπτό από τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες,  ότι η ώρα των μεγάλων παρεμβάσεων στην πόλη έχει ήδη φτάσει.

Τις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφούν μια σειρά από συμβάσεις για σημαντικά έργα που πρόκειται να αρχίσουν στην πόλη  τον ερχόμενο Ιανουάριο. Σύντομα εξάλλου θα αρχίσουμε να ενημερώνουμε           τους συμπολίτες για το σχεδιασμό μας σχετικά με τη εξέλιξη αυτών των σημαντικών έργων. Αρκετά από αυτά θα εκτελεστούν στον κεντρικό τομέα, με αποτέλεσμα, αναπόφευκτα, να προκληθεί κάποια αναστάτωση στην πόλη. Στόχος μας είναι αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν  γρήγορα.  Ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερη ενημέρωση γιατί τα έργα τα οποία, ούτως ή άλλως, θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.   

Το 2018 θα είναι η χρονιά τα υλοποίησης μεγάλων έργων. Όσοι έχουν την ελάχιστη επαφή με την ελληνική διοίκηση,  τις διαδικασίες της αλλά και τις ταχύτητες της ελληνικής γραφειοκρατίας, κατανοούν ότι η προετοιμασία αυτών των έργων ξεκίνησε το 2016. Εκείνη τη χρονιά πέρα από την υλοποίηση σημαντικού παραγόμενου τεχνικού έργου στη πόλη, ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός των μεγάλων βασικών επιλογών και ξεκίνησε η διαδικασία ωρίμανσης για να φτάσουμε σήμερα στην διαδικασία της υλοποίησης.

Ισχυρή η οικονομική θέση του Δήμου μας

Ωστόσο, δεν θα φτάναμε εδώ – στην δρομολ΄0γηση δηλαδή των μεγάλων έργων που επίκεινται - εάν η οικονομική θέση του δήμου δεν ήταν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.    Το 2016 ο Δήμος πέτυχε τους στόχους στο σκέλος των εσόδων και του πλεονάσματος , παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, χωρίς να προχωρήσει σε καμία αύξηση σε οποιονδήποτε τομέα, αντιθέτως προχώρησε σε πολιτικές ανακούφισης για συγκριμένες ομάδες συμπολιτών μας. ( Απαλλαγή ή μείωση των δημοτικών τελών σε ειδικές κατηγορίες, μείωση των τροφείων των βρεφονηπιακών σταθμών ,  μεγαλύτερη στήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου , μειώσεις των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα,  μειώσεις τιμών μίσθωσης των περιπτέρων της ετήσιας εμποροπανήγυρης, μειώσεις για τη χρήση γυμναστηρίων από τους αθλητικούς συλλόγους κ.α.)

Συνετή διοίκηση – ρεαλιστικός προγραμματισμός

Το 2016 συνεχίστηκε και η προσπάθεια που ξεκινήσαμε από την πρώτη στιγμή  στον τομέα της διοίκησης και του προγραμματισμού του Δήμου.

Υπενθυμίζω ότι αντιμετωπίσαμε την έλλειψη προσωπικού με τον έγκαιρο προγραμματισμό για πρόσληψη συμβασιούχων εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος. Με τον τρόπο αυτό έχουμε στελεχώσει πλήρως την καθαριότητα και την υπηρεσία φωτισμού όπου επιτρέπονται οι προσλήψεις συμβασιούχων με ανταποδοτικά τέλη και πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για νέες προσλήψεις μόνιμες και συμβασιούχων. Σημαντικό βήμα κάναμε στην οργάνωση των προσλήψεων και στην καθιέρωση πλήρους διαφάνειας στη διαδικασία. Επίσης  είμαστε ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που ολοκλήρωσε την πρόσληψη των επιτυχόντων στο ΑΣΕΠ χωρίς να χάσουμε ούτε έναν υπάλληλο (προσλήφθηκαν περίπου 90 άτομα), ενώ οργανώσαμε τη υποδοχή και την πρόσληψη των υπαλλήλων από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ

Συστήσαμε τις θεσμοθετημένες Επιτροπές διαβούλευσης, ενώ οργανώσαμε σε νέες βάσεις τον τρόπο συνεργασίας και λειτουργίας των δημοτικών κοινοτήτων.

Το τμήμα επιχειρησιακού σχεδιασμού και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατέγραψε σημαντική δουλειά με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Κοινωνική πολιτική: δίπλα στους πιο ευάλωτους

Στον τομέα της Κοινωνικής πολιτικής, η δουλειά που γίνεται αναγνωρίζεται πλέον τόσο εντός όσο και εκτός Λάρισας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές συζητήσεις και fora ο Δήμος Λαρισαίων αναδεικνύεται σε πόλη πρότυπο σχετικά με τη λειτουργία των κοινωνικών υπηρεσιών του και για την παρέμβασή του στην πόλη.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2016, εντάχθηκαν εκατοντάδες νοικοκυριά στο Κοινωνικό Τιμολόγιο του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ. Ειδικότερα ο 2016 από 1500 ωφελούμενους φτάσαμε στους  3000, ενώ μέχρι το Νοέμβριο του 2017 αγγίξαμε τις 4000.

Επίσης μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκαν κατακόρυφα οι θέσεις για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών αφού από ένα ΚΔΑΠ (30 θέσεων), δημιουργήθηκαν, αδειοδοτήθηκαν και λειτούργησαν  10 ΚΔΑΠ (500 θέσεων) σε όλες τις συνοικίες της πόλης. Τα δύο απ’ αυτά είναι ΚΔΑΠ ΑΜΕα

Επίσης, το Πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην πόλη»,  που αφορά στη δημιουργική απασχόληση παιδιών ηλικίας 6-12 ετών, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι ένα πρόγραμμα που φέρει τη σφραγίδα μας. Για την υλοποίησή του  συνεργάζεται το προσωπικό από όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου και πάνω από 20 φορείς της πόλης.  Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την τοπική ιστορία και κουλτούρα μέσα από τις επισκέψεις τους σε μουσεία και μνημεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, το αστεροσκοπείο κ.α. Το 2016 συμμετείχαν 550 παιδιά για να φτάσει ο αριθμός τους το 2017 τα 1400!

Πολιτισμός για όλους

Στον τομέα του Πολιτισμού δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα. Είναι πεποίθηση στην πόλη ότι αυτή η δημοτική αρχή εργάζεται με βάση τις αρχές της συνέργειας, της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της ανταποδοτικότητας, δίνοντας βήμα κι ευκαιρίες για δημιουργία στο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, το οποίο είναι πολύ αξιόλογο, κάνοντας τον πολίτη πρωταγωνιστή ως ενεργό συμμέτοχο στα δρώμενα, ενισχύοντας ή εξελίσσοντας παλιούς θεσμούς (Φεστιβάλ Πηνειού, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κ.ά.), δημιουργώντας καινούριους (Μουσικές στο δρόμο, Μύλος Παραστατικών Τεχνών, Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, ο Μύλος χορεύει, Αναβίωση Μπουλουκιών, Sleeprover- Διανυκτέρευση σε μουσειακούς χώρους και βιβλιοθήκες, Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», Φεστιβάλ Μουσικότροπο κ.ά.), ενώ οι μετακλήσεις καλλιτεχνών ή καλλιτεχνικών σχημάτων από τη χώρα και το εξωτερικό διακρίνονται από υψηλή ποιότητα και καινοτομία.

Ο Μύλος του Παπά, η Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και το Λαογραφικό Μουσείο, συνεχίζουν στο δρόμο της ανάδειξης και της εξωστρέφειας. Κάθε χρόνο αυξάνονται οι επισκέπτες τους και η αναγνωρισιμότητά τους σε εθνικό επίπεδο.

Ο Δήμος συνεργάζεται με πλειάδα πολιτιστικών φορέων και συλλόγων αλλά και με τα πιο σημαντικά πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, συνεργασία που ήρθε ως αποτέλεσμα της υποψηφιότητας της πόλης για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Πορευόμαστε με γνώμονα την υψηλή αισθητική, την ποιότητα, την εκπαίδευση, την καινοτομία αλλά και την αλληλεγγύη. Επιδιώκουμε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, την κοινωνική συνοχή ενθαρρύνουμε τη δημιουργία, την έκφραση. Γιατί πιστεύουμε πως ο πολιτισμός είναι δικαίωμα και υποχρέωση του καθένα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, με στόχο μια Λάρισα, πόλη του Πολιτισμού. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η προσπάθεια, σύντομα θα επιβραβευθεί.

Ιδιαίτερη δουλειά γίνεται και στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, όπου πέραν των εκδηλώσεων που φιλοξενούνται και διοργανώνονται, εκεί χτυπά και η καρδιά των Λεσχών Πολιτισμού, που προσφέρουν πολύτιμο έργο και παρέμβαση στις συνοικίες της πόλης.

Σημαντική η βελτίωση της Καθαριότητας

Σε ότι αφορά στις κύριες  υπηρεσίες του Δήμου που αφορούν στα ανταποδοτικά, δηλαδή στην Καθαριότητα, το 2016 συνεχίστηκε η πορεία σημαντικής βελτίωσης, αφού εκείνη τη χρόνιά ξεκίνησε η υλοποίηση επιπλέον δράσεων όπως  η δρομολόγηση ενός επιπλέον προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων από τους πεζόδρομους του κέντρου της πόλης που πραγματοποιείται κατά την απογευματινή βάρδια, η  εφαρμογή συμπληρωματικού προγράμματος οδοκαθαρισμού πεζοδρόμων αλλά και η επέκταση συνολικά του προγράμματος οδοκαθαρισμού, η ενίσχυση των προγραμμάτων συλλογής απορριμμάτων – μπάζων και πλύσης κάδων, σύσταση συνεργείων καθαρισμού εισόδων πόλεων και φρεατίων κ.α.

 Σε ό,τι αφορά το Τοπικό Σχέδιο Δράσης θέτει συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για τα επόμενα έτη και βασίζεται σε ένα νέο, πιο αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης που δίνει έμφαση στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, και σε συνδυασμένες δράσεις του Δήμου και της Περιφέρειας.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Σχεδίου, στα τέλη του 2016 υποβλήθηκαν στην  ενεργή πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ,  οι ακόλουθες δύο προτάσεις:

Ø      Εξοπλισμός ΔσΠ Βιοαποβλήτων & Οικιακής Κομποστοποίησης

Ø      Κατασκευή Πράσινου Σημείου

 

Πράσινο και ποιότητα ζωής

Σε ότι αφορά στη Διεύθυνση Πρασίνου, πριν απ όλα πρέπει να θυμηθούμε όλοι μας ότι οι εκτάσεις πρασίνου βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους συνολικής έκτασης  2.700 στρ.   

 Οι χώροι πρασίνου της πόλης (πάρκα, πλατείες, νησίδες, άλση) ανέρχονται σε 730,  με τον  φυτικό πληθυσμό των παραπάνω χώρων να ανέρχεται σε 50.000 καλλωπιστικά δέντρα και 170.000 καλλωπιστικούς θάμνους και χλοοτάπητες 400.000m2.

Ο αριθμός των δέντρων στα πεζοδρόμια της πόλης είναι 18.000 τεμάχια.

Το  Δημοτικό Φυτώριο παράγει

Α) 30.000 νέα φυτά / έτος (καλλωπιστικά δέντρα και θάμνοι)   

Β) 20.000 ανθόφυτα / έτος

 και διαχειρίζονται στο σύνολό τους 100.000 καλλωπιστικά δέντρα και θάμνοι / έτος.

Το 90% του συνόλου των χώρων αρδεύεται με αυτόματα αρδευτικά δίκτυα, όπου ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή και το σύστημα της τηλεδιαχείρισης  σε 15 χώρους, το οποίο θα διαχειρίζεται  το σύνολο των αρδευτικών δικτύων με κεντρική μονάδα ελέγχου άρδευσης.

Όλα τα παραπάνω νομίζω ότι είναι αρκετά για να καταδείξουν το ρόλο και τη προσφορά της δουλειάς της υπηρεσίας πρασίνου. Ενδεικτικά, σε ότι αφορά στο 2016 να σημειώσω ότι πέρα από τι συντηρήσεις του πρασίνου, κλαδεύτηκαν  15.000 δένδρα.

Επίσης, την ίδια χρονιά έγινε εγκατάσταση πρασίνου στις περιοχές των τριών κόμβων  της οδού Καράγιωργα και της οδού   Σανδράκη, ολοκληρώθηκε το έργο της Βιοκλιματικής Ανάπλασης και η εγκατάστασης πρασίνου για την Ενεργειακή αναβάθμιση 3 δημοτικών κτιρίων.

Και τέλος, αφού μιλάμε για πράσινο να υπενθυμίσω ότι το 2016 τέθηκε στη διάθεση της Υπηρεσίας και η περίφημη «Χαρούλα», το θηλυκό γεράκι Harris Hawk που έχει ως αποστολή την φυσική εκδίωξη των κορακοειδών.

Πολεοδομία : Έμφαση στους δεσμευμένους χώρους και στις άρσεις απαλλοτριώσεων

Στα πλαίσια της διαχείρισης των δεσμευμένων χώρων, μέχρι το τέλος του 2016 συνεχίστηκε η διαδικασία για την λήψη σχετικών αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι άρσεις που επιβάλλουν διαδικασίες τροποποίησης ή επανεπιβολής της ρυμοτομίας, σε συμμόρφωση δικαστικών αποφάσεων, ανέρχονται πλέον σε 130 περίπου περιπτώσεις.

Εντός του 2016, ολοκληρώθηκε η διαδικασία, συνολικής πλέον, αξιολόγησης όλων των δεσμευμένων κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, που προβλέπονται από το σχέδιο πόλης.

 

Επίσης, το 2016 δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του ΓΠΣ ενώ έμφαση δόθηκε και στο θέμα των απαλλοτριώσεων του ΚΧ 867 Γ’ που βρίσκεται απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο. Η εγγραφή του ποσού της χρηματοδότησης, στον προβλεπόμενο ειδικό λογαριασμό, στην αρχή του 2016, έδωσε την δυνατότητα στον Δήμο να επανεπιβάλλει την ρυμοτομία στον εν λόγω ΚΧ, με υποβολή τροποποίησης σχεδίου. Η υποβολή της μελέτης επανεπιβολής έγινε εντός του 2016. Από τον Οκτώβριο του 2016, ο φάκελος της τροποποίησης μεταβιβάστηκε στο αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΝ. Το συγκεκριμένο τμήμα, μετά από γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ, έχει εγκρίνει την τροποποίηση και μεταβίβασε τον φάκελο στο Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Έργου του ΥΠΕΝ, ώστε να διαμορφωθεί το αναγκαίο Π.Δ. για έκδοση

 

Τεχνικό έργο σημαντικό και μετρήσιμο

Και για το τέλος άφησα τις αναφορές  στο τεχνικό πρόγραμμα και το έργο του Δήμου. Το 2016 είχε τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Ολοκλήρωση των έργων που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
  2. Ένταση στην ολοκλήρωση των μελετών και την προετοιμασία του κεντρικού μας έργου. Προετοιμασία του ΕΣΠΑ (ΒΑΑ, Leader κλπ)
  3. Ένταση στις συντηρήσεις μια πόλης που είχε χρόνια να συντηρηθεί

Ο συνολικός εκτελούμενος προϋπολογισμός για τα έργα, μελέτες και προμήθειες, που χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους και ΕΑΤ, ξεπέρασε σε ύψος τα 7.200.000 ευρώ. Τα συμβασιοποιημένα, έως σήμερα, έργα, μελέτες και προμήθειες της ίδιας κατηγορίας, είναι ύψους 3.400.000 ευρώ περίπου. Σημειώνεται πως τα δημοπρατημένα έργα κατοχυρώθηκαν με μέσο ποσοστό έκπτωσης πάνω από 50%.

Από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα για τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου από ίδιους πόρους, ΕΑΤ, ΣΑΤΑ :

•  Ο εκτελούμενος προϋπολογισμός της διετίας 2015 – 2016 είναι πάνω από διπλάσιος του αντίστοιχου προϋπολογισμού της διετίας 2013 – 2014.

• Τα συμβατικά ποσά των έργων της διετίας 2015 – 2016 είναι κατά 35% υψηλότερα, από αυτά της διετίας 2013 – 2014.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής εργα:

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΟ 2016

-          Βιοκλιματική Ανάπλαση Τμήματος Ιστορικού Κέντρου Λάρισας,

             (Συμβατικού ποσού 4.232.860,88 €), ΕΣΠΑ, ΚΑΠΕ - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη»

-          Ενεργειακή αναβάθμιση 5 Δημοτικών κτιρίων ,

            (Συμβατικού ποσού 1.045.057,00 €), ΕΣΠΑ – ΚΑΠΕ Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» Έχουν γίνει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημαρχείο, στο Δημοτικό Ωδείο, στο 4ο Γυμνάσιο, στο 2ο και 28ο Δημοτικό Σχολείο, στον11ο Παιδικό   Σταθμό.

-          Κατασκευή Κτιρίου Κέντρου Ημέρας ¨Χαρά 1¨ αυτιστικών ατόμων

             (Συμβατικού ποσού 392.782,05 €), ΕΣΠΑ – Περιφέρεια Θεσσαλίας

-          Κτιριακές, μουσειολογικές κατασκευές, συντήρηση τοποθέτηση  μηχανημάτων στο Μουσείο Μύλου ΠΑΠΠΑ (Συμβατικού ποσού 474.688,00 €), ΕΣΠΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

-          Ανοιχτό Κολυμβητήριο Νέας Πολιτείας

             (Συμβατικό ποσό 6.693.521,00 €), χρηματοδότηση ΓΓΑ– Περιφέρεια Θεσσαλίας-ΣΑΤΑ

-          Ανάπλαση Αισθητικού Άλσους

                    (Συμβατικού ποσού 102.900,00 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Διαμορφώσεις στα 11ο & 34ο Νηπιαγωγεία 

                  (Συμβατικού ποσού 37.033,47 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΝΑΚΙ ΑΒΕΡΩΦ

               (Ποσό αμοιβών 15.000,00 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Εργασίες παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού και παραγωγή ακουστικής

              αναπαράστασης Μουσείου Μύλου Παπά

       (Συμβατικού ποσού 24.500,00 €), ΕΣΠΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

-          Διαμορφώσεις στο παλαιό Νηπιαγωγείο Τερψιθέας  

           (Συμβατικού ποσού 11.588,57 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Διαμορφώσεις στην πλατεία συνοικίας Αβέρωφ (Αλησμόνητες Πατρίδες)

            (Συμβατικού ποσού 12.338,57 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Κατασκευές στα 10ο & 48ο Νηπιαγωγεία

             (Συμβατικού ποσού 44.095,03 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

ΕΡΓΑ – ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ που ολοκληρώθηκαν το 2017

-          Προμήθεια – Παραγωγή έντυπου υλικού εκθεσιακής υποστήριξης Μουσείου

                  ΜΥΛΟΥ ΠΑΠΠΑ      (Συμβατικό ποσό 18.000 €), ίδιοι πόροι

-          Διαμόρφωση Χώρων του 12ου Λυκείου για την εγκατάσταση του 1ου ειδικού   Νηπιαγωγείου & Δημοτικού   (Συμβατικού ποσού 123.299,20 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Επισκευές κτιρίου Δημοτικών υπηρεσιών (Ίδρυμα Καρανίκα)  (Συμβατικό ποσό 265.215,91 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Συντήρηση - Επισκευή Χώρων ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟΥ   (Συμβατικό ποσό 49.813,08 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Διαμόρφωση πλατείας Αγίου Γεωργίου  (Συμβατικό ποσό 182.922,36 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Συντήρηση - Επισκευή Χώρων ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ   (Προϋπολογισμός 91.924,61 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Μελέτη Διαμόρφωσης Τάφρου Χατζηχαλάρ (Β΄ φάση)

             (αμοιβή μελέτης 14.000,00 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Μελέτη: Συντήρηση – Ανακατασκευή – Επανάχρηση «ΚΟΝΑΚΙ ΑΒΕΡΩΦ»

              (αμοιβή μελέτης 133.000,00 €),  χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

             Επισκευές – συντηρήσεις Νέου Κοιμητηρίου

                 (Συμβατικό ποσό 70.296,11 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης - Προγραμματική Σύμβαση με     

              Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας   (Συμβατικό ποσό 55.000,00 €), χρηματ.  Ίδιοι Πόροι

-          Διαμόρφωση χώρων κεντρικού Μαγειρείου

                 (Συμβατικό ποσό 65.548,72 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Προμήθεια και Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στην πλατεία Λαμπρούλη

             (Συμβατικό ποσό 19.500,00 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Προμήθεια και Τοποθέτηση Περιφράξεων Αθλητικών Χώρων

              (Συμβατικό ποσό 13.000,00 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Συντήρηση ψηφιδωτών πλατείας Ταχυδρομείου

                    (Συμβατικό ποσό 5.000,00 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

-          Υποστηρικτικές εργασίες Ενεργειακών Αναβαθμίσεων κτιρίων

                  (Συμβατικό ποσό 24.600,00 €), χρηματοδότηση Ίδιοι Πόροι

               

Με ρόλο οι δημοτικές κοινότητες

Στον προϋπολογισμό όλων των κοινοτήτων για το 2016 υπήρχε ειδικό ποσό 20.000 € το οποίο κατανέμονταν σε 8.000 € για οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και 12.000 € για μικροέργα συντήρησης άμεσης προτεραιότητας. Ήδη το θέμα της οργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων πάει πάρα πολύ καλά και το 2016 δούλεψε υποδειγματικά. Το ίδιο και τα μικροέργα συντήρησης.

                Οι κοινότητες συμμετείχαν ουσιαστικά στην κατάρτιση του επιχειρησιακού προγράμματος, με αποφάσεις των συμβουλίων τους. Και οι κοινότητες των περιφερειακών ενοτήτων Κοιλάδας, Γιάννουλης όπως και της Τερψιθέας συμμετείχαν στην προετοιμασία του νέου προγράμματος Leader. Στα χωριά του δήμου Κοιλάδας προγραμματίζονται η κατασκευή από τη ΔΕΥΑΛ των μικρών βιολογικών καθαρισμών, ( στη Μάνδρα έχει ήδη κατατεθεί πρόταση)

Η ΔΕΥΑΛ σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης και τεχνικών παρεμβάσεων

Στο τεχνικό έργο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη , πρέπει να προστεθούν και οι παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΛ, όπως αυτές εξελίσσονται μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της επιχείρησης, με παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της.

Στη διάρκεια του 2016 ολοκληρώσαμε τα κυριότερα έργα που είχαν ξεκινήσει το 2015. Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης με παράλληλη ασφαλτόστρωση όλου του πλάτους του οδοστρώματος στις συνοικίες Αγίων Σαράντα (Α΄ Φάση), Χαραυγής (Α’ Φάση) και του οικισμού Κουλουρίου. Ολοκληρώθηκε επίσης και το έργο της αντικατάστασης χαλυβδοσωλήνων για τη μεταφορά νερού από τις γεωτρήσεις προς την πόλη της Λάρισας. Συμβασιοποιήθηκαν και εκτελούνται τα έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στις συνοικίες Αμπελοκήπων, Ιπποκράτη (Α’ Φάση), Αγίου Γεωργίου και Σιδηροδρομικού Σταθμού καθώς και στις οδούς Βόλου και Φαρσάλων. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των έργων είναι 14.141.000 ευρώ.

Επίσης, ολοκληρώθηκε το έργο της επέκτασης του δικτύου ομβρίων και ο οικίσκος του Αντλιοστασίου στη Γιάννουλη που έλυσε πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Γιάννουλη με τα όμβρια, προϋπολογισμού 1.500.000 περίπου

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε το έργο της αποχέτευσης για βιολογικού καθαρισμού των Κοινοτήτων Μάνδρας και Κουτσοχέρου. Καθώς και του έργου κατασκευής αγωγών μεταφοράς των λυμάτων της Φαλάνης στον βιολογικό της Γιάννουλης. Τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν μέσα στο 2018 και έχουν προϋπολογισμό 5.487.000 ευρώ. Παράλληλα υλοποιούμε έργα επέκτασης των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων, αποχέτευσης ακαθάρτων και αποκαταστάσεων οδοστρωμάτων προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.

Συνολικά στο 2016 τα έργα που ολοκληρώθηκαν και εκτελούνται έχουν προϋπολογισμό 16.077.800 ευρώ, με τη ΔΕΥΑΛ να παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή και κατά πολλούς η καλύτερη ΔΕΥΑ της χώρας.

Εξωστρέφεια και  ανάπτυξη – Στόχος να γίνει η Λάρισα πρώτος περιφερειακός πόλος ανάπτυξης

 

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να εστιάσω σε ορισμένες πρωτοβουλίες ενέργειες και αποφάσεις της δημοτικής αρχής που σχεδιάστηκαν και ξεκίνησε η υλοποίησή τους μέσα στο 2016. Πρόκειται για ενέργειες, που έχουν ήδη επιφέρει και θα επιφέρουν και άλλα σημαντικά αποτελέσματα στο Δήμο.

Όπως ξέρετε, βασική δουλειά μας ήταν η οργάνωση του σχεδίου για τις προτάσεις που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης, που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Σήμερα είμαστε σε θέση να έχουμε ωριμάσει τα πρώτα έργα προκειμένου αυτά να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η  διαδικασία ωρίμανσης συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Την ίδια χρονιά υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για την μελέτη του Αρχαίου Θέατρο με χρηματοδότηση εκ μέρους του δήμου με 175.000 ευρώ.  Η μελέτη ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες  και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.

Εντός του 2016 ξεκίνησαν και οι επαφές για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στα ζητήματα του ΟΣΕ. Έχετε ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά πριν φτάσουμε εκεί προηγήθηκαν πολλές συζητήσεις, συναντήσεις, επαφές και κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών από το αστικό ιστό.

Επίσης, το 2016 ήταν η χρονιά που μας απασχόλησε ιδιαίτερα η υπόθεση της παραχώρησης των εκτάσεων του ΕΘΙΑΓΕ, διαδικασία που ολοκληρώθηκε  με επιτυχία, ενώ στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος μας ήταν και το θέμα της παραχώρησης στρατιωτικών εκτάσεων. Πιστεύω ότι στους πρώτους μήνες του 2018, θα έχει ολοκληρωθεί  η σχετική διαδικασία.

  Ήταν επίσης η χρονιά, που ο Δήμος άνοιξε τον ορίζοντά του προσπαθώντας να αναδείξει με εξωστρέφεια το δυναμισμό της πόλης.

Το 2016 ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με τη HELEXPO ΔΕΘ, που οδήγησε στην απόλυτα πετυχημένη διοργάνωση της Agrothessaly, τον Μάρτιο του 2017, ενώ την ίδια περίπου περίοδο που ξεκινήσαμε να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσεων, την «Πόλη που Μαθαίνει», για το οποίο η UNESCO βράβευσε την πόλη, ανάμεσα σε 16 πόλεις απ όλον τον κόσμο.

 Η Λάρισα, στηριζόμενη στο δυναμισμό της, στην κεντροβαρή της θέση, προσπαθεί να ανοίξει τα φτερά της. Σήμερα ο Δήμος Λαρισαίων, με τη σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που γίνεται από όλους μας είναι πλέον μια πόλη, με εξωστρέφεια, είναι μια πόλη που μπορεί να φιλοξενήσει και να οργανώσει ένα  μεγάλο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο, όπως το «Πάρκο των Ευχών», που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους δημότες, τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας αλλά και για επισκέπτες από άλλες περιοχές.

Κυρίες και κύριοι,

Ο απολογισμός του 2016, οι ενέργειες και οι δράσεις μας, είναι αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής μας, που ξεκινήσαμε από την πρώτη ημέρα που βρεθήκαμε στη δημοτική αρχή.

Συνεχίζουμε στον δρόμο που χαράξαμε από την αρχή, με συνέπεια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα και με συγκεκριμένους στόχους, που αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τω συμπολιτών μας αλλά και στην ανάδειξη της Λάρισας, σε πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς, φαίνονται και θα φανούν ακόμα πιο έντονα στο άμεσο μέλλον.

Contacto

El municipio de Larisa, 1 Ionos Dragoumi str P.C. 41222

Centro de llamadas: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Más Información

kairos 1 en ekdromes larissa en

© 2016 El municipio de Larisa | Diseño de sitio web por ITBIZ DIGITAL AGENCY