• Απ. Καλογιάννης: Η έκθεση πιστοποιεί την σημαίνουσα θέση της Πινακοθήκης στον εικαστικό χάρτη της Ελλάδας, την πανελλήνια εμβέλεια και τη θερμή υποδοχή των δράσεων της.
Σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για την Λάρισα, αποτελεί η αναδρομική έκθεση έργων του Γιάννη Γαΐτη με τον γενικό τίτλο «Το Πλήθος και η Μοναξιά» που εγκαινιάζεται αύριο στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Ι.Γ. Κατσίγρα.
Πρόκειται μάλιστα για την μόλις 3η αναδρομική έκθεση έργων του κορυφαίου καλλιτέχνη στο διάστημα των 36 χρόνων που έχουν μεσολαβήσει από τον θάνατό του, το καλοκαίρι του 1984, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που δόθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη από το Δήμαρχο Λαρισαίων και πρόεδρο της ΔΠΜΓΙΚ Απόστολο Καλογιάννη, την αντιπρόεδρο κ. Αννυ Ψάρρα και την ιστορικό τέχνης και εκ των επιμελητών της έκθεσης κ. Γιάννη Μπόλη.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος η έκθεση που αποτυπώνει τη δυναμική της Πινακοθήκης, τις στοχευμένες επιλογές της, το άνοιγμά της στο ευρύ κοινό, τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό της ρόλο, την προτεραιότητα που δίνει στην παρουσίαση της ελληνικής τέχνης και των δημιουργών της,. Η παρουσίαση της σημαντικής αυτής έκθεσης επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά , την σημαίνουσα θέση της Πινακοθήκης στον εικαστικό χάρτη της Ελλάδας, την πανελλήνια εμβέλεια και τη θερμή υποδοχή των δράσεων της.
Στα έργα της έκθεσης καταγράφονται οι αναζητήσεις του Γιάννη Γαΐτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Τα ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ του είναι η αποκρυστάλλωση της διαδρομής του ,εμβληματικές εικόνες ενός δημιουργού ,με αδιαπραγμάτευτη πολιτική και κοινωνική στάση .Εργα που φιλοδοξούν να αναδείξουν την ανθρωποκεντρική προσωπικότητα του Γαΐτη –την ορμή και την επαναστατικότητά του, την αδέσμευτη παρουσία του, το κριτικό πνεύμα και την τόλμη του, το καυστικό χιούμορ, την παιδικότητα και τη διαρκώς ανατρεπτική του διάθεση, μακριά από κάθε είδους κοινωνικές συμβάσεις. Είναι μια έκθεση που απευθύνεται πρωτίστως, στους νέους, τους οποίους ο Γιάννης Γαΐτης αγκάλιασε, και για τους οποίους νοιάστηκε και πάλεψε καθόλη τη διάρκεια της ζωής του. Θα ήθελα να εκφράσω τις ολόψυχες ευχαριστίες μου για όλους εκείνους που δούλεψαν για ένα πραγματικά άρτιο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα, την κόρη του δημιουργού, Λορέττα Γαΐτη-Charrat, που αγκάλιασε και υποστήριξε την ιδέα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιλογή και την παραχώρηση των έργων, την τεκμηρίωση, αλλά και τον σχεδιασμό της έκθεσης. Τον Γαβρίλο Μιχαήλ –φίλο και συνεργάτη του Γαΐτη–, για την αγάπη και τη γνώση με τις οποίες υποστήριξε τεχνικά την έκθεση και επιμελήθηκε την ανάρτηση των έργων. Τον επιμελητή, ιστορικό της τέχνης και μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής Πινακοθήκης, Γιάννη Μπόλη. Την Ειρήνη Οράτη, επιμελήτρια της Συλλογής Έργων της Alpha Bank, για την παραχώρηση των έργων του Γιάννη Γαΐτη, που κοσμούν το κατάστημα της Alpha Bank, στη Λάρισα. Το μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, και, πρωτίστως, το προσωπικό της Δηµοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, για την αίσθημα ευθύνης, την αφοσίωση και τις ακατάβλητες προσπάθειες τους στο έργο που έχουν αναλάβει.
Ο ιστορικός της τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Γιάννης Μπόλης τόνισε οτι είναι μόλις η 3η αναδρομική έκθεση έργων του Γαΐτη μετά τον θάνατο του, γεγονός που δείχνει την εμπιστοσύνη απέναντι στη Δημοτική Πινακοθήκη της κόρης του καλλιτέχνη, Λορέττας, η οποία ζει στο Παρίσι και διαχειρίζεται το έργο του καλλιτέχνη, καθώς και του Γαβρίλου Μιχαήλ, στενού φίλου και συνεργάτη του Γαΐτη που βοήθησε στο στήσιμο της έκθεσης.
Ο κ. Μπόλης έχει επιμεληθεί τον δίγλωσσο κατάλογο της έκθεσης, όπου καταγράφεται η πορεία της ζωής και το έργο του Γιάννη Γαΐτη από τα πρώτα χρόνια στη δεκαετία του ’40, όπου γνώρισε την περιφρόνηση, τα χρόνια της καταξίωσής του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο Παρίσι και την αναγνώριση στην πατρίδα του πολύ πριν το θάνατό του.
Τέλος, από την πλευρά της η αντιπρόδρος της Δημοτικής Πινακοθήκη κ. Αννυ Ψάρρα τόνισε ότι τα "Τα Ανθρωπάκια του Γιάννη Γαϊτη" μας υποδέχονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, κυριαρχούν στον εκθεσιακό χώρο καλώντας μας σε επαγρύπνηση ενάντια στην παθητική στάση. Το "Ανθρωπάκι" γίνεται η εικόνα του αντιήρωα. Εκφράζει την πλήρη υποταγή στις κοινωνικοπολιτικές συμβάσεις που ιδιος σε όλη του τη ζωή αρνήθηκε να δεχτεί. Παρουσιάζεται στην πόλη μας μια έκθεση "σταθμός" για τα πολιτιστικά δεδομένα της χώρας.
Στο τέλος Νοέμβρη την έκθεση θα επισκεφθεί η κόρη του Γιάννη Γαϊτη η Λορέττα Γαϊτη, αρχιτέκτονας-μουσειολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης.
Έναρξη έκθεσης – μέτρα προστασίας
Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης της έκθεσης «Γιάννης Γαΐτης. Το Πλήθος και η μοναξιά», η Πινακοθήκη «ανοίγει» για το κοινό στις 10 το πρωί. Θα παραμείνει ανοιχτή όλη τη διάρκεια της ημέρας έως τις 21:00 και αυτό το διάστημα θα γίνονται ξεναγήσεις για το κοινό από τον επιμελητή κ. Γιάννη Μπόλη, ιστορικό της τέχνης.
Ο αριθμός των ατόμων για κάθε ξενάγηση προσδιορίζεται στα 18 άτομα και θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ για επισκέψεις σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους. Είναι απαραίτητη η χρήση μη ιατρικής μάσκας κατά την είσοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στο Μουσείο καθώς και η χρήση αντισηπτικού.