Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

 

Καθώς έπεφτε η αυλαία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς και ανακάλυψαν με φρίκη μια καλοσχεδιασμένη και βιομηχανικά οργανωμένη γενοκτονία, που συντελέστηκε στην καρδιά της πολιτισμένης Ευρώπης του 20ου αιώνα. Ανακάλυψαν το Ολοκαύτωμα, με τον ασύλληπτο αριθμό των 6.000.000 θυμάτων. Το ένα τρίτο του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης, χωρίς καμία απολύτως διάκριση φύλου, ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, μόρφωσης… οδηγήθηκαν σε έναν θάνατο μαρτυρικό, στερημένο από κάθε αξιοπρέπεια, για τον μόνο λόγο ότι είχαν γεννηθεί Εβραίοι. Ο κόσμος δεν θα ήταν ποτέ πια ο ίδιος μετά το Άουσβιτς. Όλα όσα ο άνθρωπος είχε επιτύχει στα χιλιάδες χρόνια της παρουσίας του πάνω στη γη, ακυρώθηκαν μεμιάς και το ίδιο το μεγαλείο του τέθηκε σε αμφισβήτηση…

Για να μην ξεχαστεί ποτέ αυτή η θηριωδία και για να αξιοποιηθούν τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος στη πρόληψη μελλοντικών πράξεων γενοκτονίας, ο ΟΗΕ, στη συνέλευσή του την 1/11/2005, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου – ημέρα απελευθέρωσης του Άουσβιτς – ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος. 

Η Βουλή των Ελλήνων είχε προηγηθεί στην απόδοση τιμής στα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος, μεταξύ των οποίων ήταν και 67.000 Έλληνες Εβραίοι. Με την 3218/2004 ομόφωνη απόφασή της τον Ιανουάριο του 2004, που επικυρώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας τιμούν κάθε χρόνο την επέτειο του Ολοκαυτώματος, με πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις, ενώ στην πόλη μας έχουν καθιερωθεί επίσης ξεχωριστές εκδηλώσεις απευθυνόμενες σε μαθητές, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Οι δράσεις αυτές δεν έχουν μόνο τελετουργικό χαρακτήρα. Ο απώτερος σκοπός τους είναι να διδάξουν, να προβληματίσουν και να αποτελέσουν θεμέλιο στην οικοδόμηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από φαινόμενα προκατάληψης και μισαλλοδοξίας. Γι αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι αγκαλιάζονται κάθε χρόνο και από μεγάλο αριθμό συμπολιτών.

Φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι θεσμοθετημένες εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν. Θα τελεστεί μόνο επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εβραίων Μαρτύρων, χωρίς κοινό, αποκλειστικά από μια μικρή αντιπροσωπεία εκπροσώπων της Πολιτείας, της Εκκλησίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας, υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων. Η εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί και θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας (www.jcl.gr) μαζί με σύντομους χαιρετισμούς των συνδιοργανωτών.

Οι μαθητικές εκδηλώσεις θα αντικατασταθούν από παρακολούθηση διαδικτυακών αφιερωμάτων, που θα προτείνει στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας.

Τη συνεισφορά του στην επέτειο του Ολοκαυτώματος στη Λάρισα καθιερώνει το Θεσσαλικό Θέατρο, συμμετέχοντας για τρίτη συνεχή χρονιά στις εκδηλώσεις μνήμης. Στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών θεατρικών παραστάσεων στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας με τον τίτλο «Θεσσαλικό Radio… Plays» παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ. (επανάληψη Σάββατο 30/01/21 στις 9 μ.μ.) αποσπάσματα από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη Μαουτχάουζεν σε σκηνοθετική επιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΘΘ, Κυριακής Σπανού. Το έργο αποτελεί προσωπική μαρτυρία του Καμπανέλλη για τα δυόμιση χρόνια που πέρασε σ΄ αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο συγγραφέας επιλέγει να ξεκινήσει την αφήγησή του από τη μέρα της απελευθέρωσης του στρατοπέδου, στις 5 Μαΐου 1945, για να αντέχεται η αναδρομή στα τρομακτικά γεγονότα που αφηγείται, μέσα απ΄ την ελπίδα για έναν καινούριο κόσμο. Γιατί, πώς περπατάει κανείς πάνω στα μονοπάτια του στρατοπέδου στρωμένα με οστά και στάχτες νεκρών φίλων, συγγενών αδελφών…Τι μένει απ΄ τον άνθρωπο μέσα στην αποκτήνωση που επέβαλαν οι Ναζί του Χίτλερ, επειδή γεννήθηκε Εβραίος, τσιγγάνος, ομοφυλόφιλος; Πώς πατάμε αυτή τη γη των άδικα τεθνεώτων; Διαβάζουν: Κυριακή Σπανού, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας, Θάλεια Χαραρά.

(σύνδεσμος για online ακρόαση http://onradio.gr/player/?id=159)

210126 foto onomata

 

 

Contacto

El municipio de Larisa, 1 Ionos Dragoumi str P.C. 41222

Centro de llamadas: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Más Información

kairos 1 en ekdromes larissa en

© 2016 El municipio de Larisa | Diseño de sitio web por ITBIZ DIGITAL AGENCY