- Το βραβείο Grundtvig 2020 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Εκπαίδευση Ενηλίκων, παρέλαβε σε διαδικτυακή εκδήλωση ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης
Το βραβείο Grundtvig 2020 που έχει θεσπίσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Εκπαίδευση Ενηλίκων, απονεμήθηκε σήμερα στην πόλη της Λάρισας για τις δράσεις του Πανεπιστημίου των Πολιτών.
Η απονομή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Οργανισμού ενώ σημειώνεται ότι το βραβείο Grundtvig καθιερώθηκε το έτος 2003 προκειμένου να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει την αριστεία στην εκπαίδευση ενηλίκων, αναγνωρίζοντας προγράμματα που προωθούν καινοτόμες ιδέες, νέες συνεργασίες, νέες μεθοδολογίες και μια νέα κατανόηση του πώς μπορούμε να εργαστούμε στην εκπαίδευση ενηλίκων.
Το βραβείο απονεμήθηκε σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση παρουσία του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Λαρισαίων και των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Πολιτών. Σημειώνεται πως η Λάρισα με τη δράση του Πανεπιστημίου των Πολιτών, ανακοινώθηκε ως φιναλίστ στα Πανευρωπαϊκά Βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική (Innovation in Politics) στη θεματική της Εκπαίδευσης.
Ο κ. Καλογιάννης, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση και ευχαριστώντας την επιτροπής των βραβείων Grundtvig για την επιλογή της Λάρισας και του Πανεπιστημίου των Πολιτών, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών ήταν και είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής πολιτικής βούλησης της δημοτικής αρχής στηριγμένη στις ανθρωπιστικές αρχές της Δια Βίου Μάθησης ως απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουν οι κοινωνίες μας. Θέσαμε ως στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δικτύου φορέων και ενεργών πολιτών, σε όλα τα επίπεδα της τοπικής κοινωνίας με στόχο την εξέλιξη των πολιτών. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε πως πρέπει να είναι ένας θεσμός συλλογικής προσπάθειας.
Καταλήγοντας ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:
«Η υγειονομική κρίση, όπως και οι άλλες, δημιουργεί πολλές νέες παραδοχές. Και έχουμε να μάθουμε πολλά από αυτήν. Έχουν γραφτεί και συζητηθεί πολλά για τις σύγχρονες προκλήσεις για τη Δημοκρατία, για πολιτικές, για τη ζωή μετά τον κορωνοιό. Για τη στάση μας απέναντι σε κοινωνικές ομάδες, για την κοινωνική μας συμπεριφορά. Για το πόσο μπορεί μια κοινωνία ανθρώπων να ζει δίπλα μας στο περιθώριο, χωρίς να δίνουμε λύσεις. Για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούν συνεργασίες, προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τη συμμετοχή των πολιτών. Για τον ρόλο των πόλεων ως κοινότητες μάθησης.
Χρειάζονται κριτικά ρήγματα και αλλαγές στάσεων του παρελθόντος, που θα τεθούν στο επίκεντρο μιας δημοκρατικής πολιτικής ατζέντας. Πολύς δρόμος μπροστά μας. Και όχι μόνο για τις ευάλωτες ομάδες.»
Το Πανεπιστήμιο των Πολιτών
Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο των Πολιτών λειτουργεί για 4η συνεχή χρονιά παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν λόγω των υγειονομικών περιορισμών εξαιτίας του Covid-19. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO και απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό πρόγραμμα έχοντας ως προτεραιότητα ευάλωτες ομάδες των συμπολιτών μας.
Για την τρέχουσα χρονιά το Πανεπιστήμιο των Πολιτών υλοποιεί και θα υλοποιήσει 20 τουλάχιστον θεματικούς κύκλους σε συνεργασία με φορείς της πόλης, καθώς και με την Επιτροπή Ισότητα του Δήμου και το νεοσύστατο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας.
Οι Κύκλοι Μάθησης καλύπτουν τις θεματικές: Ψυχική Υγεία - Σχολές
Γονέων, Εκπαίδευση Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτικών, Οικολογία - Περιβάλλον, ΤΠΕ – Θετικές Επιστήμες, Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για ΑμΕΑ, Πρόληψη - Αγωγή Υγείας, Γενική Παιδεία - Κοινωνικά Θέματα, Εκπαίδευση σε θέματα ευάλωτων ομάδων - Πρόσφυγες.
Χαρακτηριστικές παρεμβάσεις της νέας χρονιάς είναι η λειτουργία του “Πανεπιστημίου της Τρίτης Ηλικίας” για τα μέλη των ΚΑΠΗ με προγράμματα ενδυνάμωσης μνήμης, εκμάθησης Η/Υ, ομάδες επικοινωνίας “Μεγαλώνω και ΑλλάΖΩ”, καθώς και προγράμματα άθλησης, χορού,
θεάτρου, χορωδίας.
Παράλληλα να επισημανθεί ανάμεσα στα άλλα, η συνεργασία με το
αναπηρικό κίνημα με στόχο την ευαισθητοποίηση αιρετών και στελεχών του Δήμου σε θέματα προσβασιμότητας, με την Ένωση Συντακτών με θέμα “Fake news και σύγχρονος τύπος”, αλλά και η λειτουργία για 5η χρονιά των “Σχολών Γονέων” από μια συμμαχία των πιο σημαντικών κοινωνικών δομών της πόλης, που για τη φετινή χρονιά θα συμπεριλάβει και ομάδες γονέων ΡΟΜΑ, προσφύγων, αλλά και ηλικιωμένους συμπολίτές μας- τρίτης ηλικίας.
Η Επιστημονική Επιτροπή του Πανεπιστημίου των Πολιτών
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Πολιτών που οργανώνουν άρτια το περιεχόμενο και την παρέμβαση του στην τοπική κοινωνία. Υπενθυμίζεται ότι Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι ο ομότιμος καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων Α. Κόκκος και επιστημονικός σύμβουλος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia Ted Fleming, ενώ η Επιστημονική Επιτροπή του ΠτΠ αποτελείται από τους κ.κ.: Γκόβαρη Χρήστο, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιαννακοπούλου Ιωάννα, Φιλόλογος, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης, Δημητριάδης Δημήτριος, Οδοντίατρος, Δ/ντη ΕΣΥ, με εξειδίκευση στην Δημόσια Υγεία και την Προαγωγή της Υγείας, Δρ. Κολοκοτρώνη Δημήτρη, Σχολικό Σύμβουλος Πληροφορικής, Λιόβας Δημήτριος, Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, Β/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, Μακρή Δήμητρα, εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/κης, Μάτος Αναστάσιος, φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επιμορφωτής φιλολόγων στη διδακτική αξιοποίηση των Τ.Π.Ε., Μουσιώνη Ελένη, παιδαγωγική υπεύθυνη των ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων, Μπαμπαλής Δημήτριος, Ιατρός Παθολόγος–Εντατικολόγος, Διευθυντής ΤΕΠ Γ.Ν. Λάρισας, Μπάρλος Απόστολος, πρώην Παιδαγωγικός Σύμβουλος των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας, Πάϊκος Στέφανος, πρόεδρος της Περιφερειακή Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας και μέλος της διοίκησης του Κ.Κ.Π.Π.Θ., Παπαδημητρίου Άρτεμις, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Θεσσαλίας Π., Τσιούρβα Όλγα, Περιφερειακή Διευθύντρια ΟΑΕΔ Θεσσαλίας και ο εκπαιδευτικός Σακατζής Δημήτρης.