Η δεύτερη εβδομάδα της 9ης διοργάνωσης του Μύλου Παραστατικών Τεχνών - ΣΥΝΘΕΣΗ που συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δ. Λαρισαίων και το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου (ΣΜουΘ), αναμένεται να συνεχίσει δυναμικά το πρόγραμμα, με παραστάσεις που φέρουν καινοτόμες ιδέες, συμπεριληπτικό θέατρο, παραστάσεις που διαμορφώθηκαν εργαστηριακά μέσα στη διάρκεια του φεστιβάλ, αλλά και ομάδες που η πόλη αγαπά και ακολουθεί.
Στόχος της διοργάνωσης είναι να προβάλει την καλλιτεχνική πολυφωνία, την αξία της συμπεριληπτικής και προσβάσιμης τέχνης και την πρωτότυπη δημιουργία βάζοντας σε διάλογο καλλιτέχνες και κοινό.
Αναλυτικά οι παραστάσεις:
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου
19.00
code bend time (συμμετοχική παράσταση διαρκείας)
Ευαγγελία Κολύρα Ι Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
(Μύλος Του Παππά, 2ος όροφος)
είσοδος ελεύθερη
Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου
21.00
Αντιγόνη - Πράξις Ι (συμπεριληπτικό θέατρο)
Βασίλης Οικονόμου | ΘΕΑΜΑ
(Δημοτικό Ωδείο Λάρισας)
Προσβασιμότητα: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (AD), ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑ ΣΤΗΝ
ΕΛΛ. ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΙ SDH
είσοδος ελεύθερη
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου
20.00
Γουτού Γουπατού (θέατρο)
Γιώργος Μπιλιώνης Ι Εν Δυνάμει
(Θέατρο Κώστας Τσιάνος)
είσοδος : 2 ευρώ
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου
21.00
Παρουσίαση του εργαστηρίου body percussion
Μύλος του Παππά 2ος όροφος Αμφιθέατρο
είσοδος ελεύθερη
21.30
| arting | (performance)
Χριστίνα Καραγιάννη. Νεφέλη Μυρτίδη
(Μύλος του Παππά, 2ος όροφος)
είσοδος μόνο με πρόσκληση
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου
21.00
Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου (Χοροθέατρο εφήβων)
Κατερίνα Μπέκου | Σκηνοβάτης-Έκφραση
(Θέατρο Κώστας Τσιάνος)
είσοδος 2 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων:
-Connectiva, Βενιζέλου 133, καθημερινά 10:00-13:00
και στους χώρους του φεστιβάλ 45΄ πριν από την έναρξη κάθε εκδήλωσης.
Ο 9ος Μύλος Παραστατικών πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ https://smouth.com/el/program-mpart-9/
Ακολουθήστε μας:
https://mpart.gr/
facebook: https://www.facebook.com/millofperformingarts/
instragram: @millofpergormingarts
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2410531778, 6947890412
Περισσότερα για τις παραστάσεις:
code bend time
Η Λαρισαία χορογράφος και περφόρμερ Ευαγγελία Κολύρα, σε επανάληψη της παράστασης της 17ης Σεπτεμβρίου, καλεί το κοινό του Μύλου Παραστατικών Τεχνών να αλληλεπιδράσει μαζί της, σε 2 μοναδικές συμμετοχικές παραστάσεις διαρκείας με τίτλο code bend time, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στον 2ο όροφο του Μύλου του Παππά.
Στο code bend time, συμπαραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, η Ευαγγελία Κολύρα αντιδρά σωματικά στις άπειρες παραλλαγές του τόνου, της χροιάς και του ηχοχρώματος που κουβαλούν τα φωνήματα της γλώσσας όπως εκφέρονται από το κοινό της παράστασης. Οι παραλλαγές στην προφορά μεταφέρονται πίσω στον ομιλητή με τη μορφή κινήσεων τόσο ξεχωριστών όσο και η φωνή στην οποία ανταποκρίνονται.
Το code bend time είναι μια συμμετοχική παράσταση για τη διαφορετικότητα των πολιτισμικών στοιχείων που φέρουν η κίνηση και η γλώσσα.
Η παράσταση παρουσιάζεται στον 9ο ΜΠαρΤ με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση-Πρόγραμμα “Εξωστρέφεια”.
Αντιγόνη-Πράξις Ι
Η επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ παρουσιάζει την καθολικά προσβάσιμη performance στον 9ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών-ΣΥΝΘΕΣΗ την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Η παράσταση ρίχνει φως στο δίπολο Ισμήνης και Αντιγόνης, τις αντιθέσεις, τη σχέση, την αντιπαράθεση, και την έντονη διαμάχη των δύο αδελφών.
"Όταν η δράση και η αντίδραση υπακούουν στη μοναδικότητα του προσωπικού εγκλεισμού. Μία μήτρα που γεννά δύο σημεία που αλληλεπιδρούν σε μία πορεία της ίδιας ιστορικής συνθήκης, αλλά διαφορετικής βούλησης." (Βασίλης Οικονόμου)
Πρόκειται για μία καθολικά προσβάσιμη παράσταση: - με ανοιχτή ακουστική περιγραφή για τυφλά άτομα ή άτομα με μειωμένη όραση (Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη - ATLAS E.P. ) , -με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) επί σκηνής (Θεοδώρα Τσαποΐτη) και - με υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα για κωφά ή βαρήκοα άτομα (Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη).
Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Γουτού Γουπατού
Η πολυαγαπημένη στην πόλη της Λάρισας συμπεριληπτική ομάδα θεάτρου “Εν Δυνάμει” παρουσιάζουν τη νέα τους παράσταση στον 9ο Μύλο Παραστατικών Τεχνών.
Στην παράσταση “Γουτού Γουπατού” (Πέμπτη 22/09 και ώρα 20:00, Θέατρο Κώστας Τσιάνος) η ομάδα προτείνει μια θεατρική φόρμα στην οποία συνδυάζονται στοιχεία αφηγηματικότητας και μουσικής. Ο εξαμελής θίασος της ομάδας Εν ∆υνάμει, αποτελούμενος από 2 ηθοποιούς με αναπηρία και 4 ηθοποιούς χωρίς αναπηρία, αφηγείται σαν σύνολο το διήγημα του Παπαδιαμάντη διατηρώντας τη γλώσσα γραφής του.
Κάθε άνθρωπος κουβαλά πάνω του προκαταλήψεις, αρχέτυπα, παγιωμένες ιδέες και σκέψεις. Πού μας οδηγούν αυτά; Πώς αυτά όρισαν και διαμόρφωσαν τον κόσμο που έπλασε ο Παπαδιαμάντης; Πώς αυτά μπορούν να οδηγήσουν στα άκρα και να φτιάξουν ξανά μία νέα αρχή; Γραμμένο πριν 100 χρόνια, οι άνθρωποι ακόμα κουβαλάμε στους ώμους μας προκαταλήψεις. Προσπαθούμε να τα αποποιηθούμε; Ή κλείνουμε τα μάτια με την ελπίδα πώς όλα είναι παρελθόν;
| arting |
Το | arting | είναι μια επιτέλεση που εξερευνά και αναπαριστά τις συνθήκες εργασίας και συνεργασίας στο καλλιτεχνικό οικοσύστημα.
Στον σκηνικό χώρο σχεδιάζουμε με τα σώματα και τις φωνές μας φανταστικές περιοχές μέσα στις οποίες επαναδιαπραγματευόμαστε τα γνώριμα πλαίσια της εργασίας και συνεργασίας. Μέσα από ενσώματες πρακτικές εξερευνούμε τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και εργασιακού χώρου, τα οποία συχνά αλληλοκαλύπτονται και παραβιάζονται.
Εστιάζουμε σε λέξεις με δισυπόστατη σημασία όπως για παράδειγμα: ευελιξία, διαθεσιμότητα, συνεργασία (συν + εργασία), τις οποίες αναπαράγουμε και αναπροσαρμόζουμε φωνητικά και σωματικά. Για την περφόρμανς χρησιμοποιούμε κείμενα που έχουμε συν + γράψει και αντλούν υλικό από απορριπτικά emails αιτήσεων, αναπάντητα μηνύματα από συνεργασίες και από προσωπικές μας συνομιλίες. Παράλληλα ενσωματώνουμε και αναμετριόμαστε με την έννοια του χρόνου και τους διαφορετικούς ρυθμούς του.
Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου
Βασισμένο στην πρωτότυπη ιστορία του Δημήτρη Μπασλάμ οι εφηβικές ομάδες σύγχρονου χορού και θεάτρου του Σκηνοβάτη- Έκφραση στήνουν ένα σκηνικό ποίημα που με αμεσότητα και ζωντάνια αναφέρεται στις σύγχρονες κοινωνικές κρίσεις. Πώς αντιδρούμε οι σύγχρονοι άνθρωποι στην δυσκολία; Με ποιες δυνάμεις αντιμετωπίζουμε την απειλή;
Μουσική, κίνηση, λόγος και η ενέργεια μιας εφηβικής ομάδας, συνθέτουν μια ονειρική διαδρομή όπου χωρίς να διστάζουν να αναδείξουν τις πικρές αλήθειες, φωτίζουν το αύριο…