• Home
  • ΨΠΔΛ
  • Εκδηλώσεις
  • Διά-λογοι Έκφρασης - Εβδομάδα δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στο Λαογραφικό Μουσείο
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με Αναπηρία (3/12) η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (ΔΑΔ), διοργανώνουν σειρά δράσεων την εβδομάδα από 28/11 έως 2/12. Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση Διά-λογοι Έκφρασης και αμέσως μετά ακολουθεί εσπερίδα για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε χώρους Πολιτισμού και Εκπαίδευσης.

Η περιοδική έκθεση Διά-λογοι Έκφρασης πραγματώνει την επιθυμία του ανθρώπου να εκφράζεται διαχρονικά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές ανάγκες του και σύμφωνα με τις συνθήκες του κοινωνικού γίγνεσθαι στο οποίο είναι ενταγμένος.

Τα έργα των παιδιών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (ΔΑΔ) διαλέγονται με αυθεντικά αντικείμενα από τις Συλλογές του Μουσείου και δημιουργούν μηνύματα και αναφορές. Οι δημιουργίες των παιδιών και τα χειροτεχνήματα της παράδοσης προσφέρουν γνώση, ψυχαγωγούν, αλλά και εμπνέουν τους επισκέπτες μαθητές να φιλοτεχνήσουν τα δικά τους σύγχρονα έργα, συμμετέχοντας έτσι σε αυτή την ιδιαίτερη «συνομιλία».

Εν συνεχεία, θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε χώρους Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε εκπαιδευτικούς. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Χαιρετισμοί των συνδιοργανωτών φορέων.

Ομιλίες:

Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας “Μουσεία και αναπηρία: προσβασιμότητα, εκπαίδευση, κοινωνική ενσωμάτωση”.

Σαρρή Χριστίνα, τελειόφοιτη Ψυχολογίας – Συγγραφέας
Γυναίκα με οπτική βλάβη, Χειρίστρια Σκύλου - οδηγού
Βιωματική ομιλία και κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας.

Σοφία Παπαϊωάννου, Ψυχολόγος PhD “Η διαφορετικότητα και η πρόσβαση στην εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες”.

Αγαθή Παπανδρέου, Ειδική Παιδαγωγός
“Η εκπαίδευση των ατόμων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ)”

Αλεξάνδρα Δαλάκα, εικαστικός ΕΑΕ “Η Τέχνη στο σχολείο μας -1ο Ειδικό Δ.Σ. Λάρισας για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ)

Συντονισμός: Ειρήνη Γραφάκου- Εκπαιδευτικός ΕΑΕ
Η συμμετοχή στην εσπερίδα είναι δωρεάν.

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου. η έκθεση Διά-λογοι Έκφρασης θα είναι επισκέψιμη από σχολικές ομάδες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και θα πραγματοποιούνται βιωματικά εργαστήρια.
Για δήλωση συμμετοχής τηλ. επικοινωνίας: 2410239446

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, αποτελεί ένα σύγχρονο «Μουσείο όλους». Τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα για ειδικές ομάδες, με στόχο την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής επικοινωνίας μαζί τους, μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις και βιωματικές εμπειρίες.

Έτσι εκπληρώνει την αποστολή του και λειτουργεί ως μέσο κοινωνικής και πολιτισμικής ένταξης μη προνομιούχων ατόμων και κοινωνικών ομάδων, δημιουργώντας συνθήκες ενσωμάτωσης και ισότιμης συμμετοχής στις πολιτιστικές υπηρεσίες και στα πολιτιστικά αγαθά.

Στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λάρισας για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ), φοιτούν παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)..

Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία επιδιώκεται, όχι απαραίτητα να εξαλειφθούν οι δυσκολίες που απορρέουν της διαταραχής, αλλά να αντικατασταθούν με λειτουργικά ισοδύναμες αποδεκτές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες, τα ειδικά ενδιαφέροντα και τις νησίδες δεξιοτήτων των μαθητών.

221124 laografiko

Contacto

El municipio de Larisa, 1 Ionos Dragoumi str P.C. 41222

Centro de llamadas: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Más Información

kairos 1 en ekdromes larissa en

© 2016 El municipio de Larisa | Diseño de sitio web por ITBIZ DIGITAL AGENCY