• Home
  • ΨΠΔΛ
  • Εκδηλώσεις
  • Παρουσιάζεται το βιβλίο «Χρωματίζοντας παραδοσιακά σταμπωτά. Από τις συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας» (Κυριακή 24/11/2019, ώρα 11:00)
Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (οδός Γ. Γουργιώτη-πάροδος οδού Φαρσάλων), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Χρωματίζοντας παραδοσιακά σταμπωτά. Από τις συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας», κείμενα-επιμέλεια Φανή Καλοκαιρινού, διευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, αρχαιολόγος, λαογράφος, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ανδρέας Γιαννούτσος - εκπαιδευτκός εικαστικός, Κων/να Χατζημίχου-Καλούση - Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Νίκος Μπακογιάννης - Ιδρυτής και Υπεύθυνος των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων. Την παρουσίαση θα συντονίσει η κ. Περσεφόνη Γιαννούλη, επίκουρος καθηγήτρια Τεχνολογίας και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος του Συλλόγου του μουσείου.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν τα Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση με έργα των μαθητών από τα Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη. Οι μαθητές του σχολείου δούλεψαν με τους εκπαιδευτικούς τους πάνω στο βιβλίο και εμπνεύστηκαν από τα παραδοσιακά σταμπωτά που παρουσιάζονται σε αυτό. Φιλοτέχνησαν εικαστικά έργα εξελίσσοντας την παραδοσιακή τεχνική.

- Κατά την παρουσίαση, θα λειτουργεί εργαστήριο παραδοσιακής τυποβαφικής δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκομένους να προσεγγίσουν βιωματικά την τεχνική.

Λίγα λόγια για την έκδοση

Πρόκειται για μια έκδοση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο των ενεργειών του ΛΙΜΛ για την διάδοση και αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής της τυποβαφικής.
Το βιβλίο περιέχει αποχρωματισμένα σχέδια παραδοσιακών σταμπωτών από τις συλλογές του ΛΙΜΛ και κείμενα με πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής τυποβαφικής. Επίσης, λεπτομέρειες για τη διαδικασία της τεχνικής.
Το βιβλίο με λαογραφικό–ιστορικό περιεχόμενο είναι προϊόν συστηματικής αναζήτησης συγκεκριμένων τύπων σταμπωτών, το οποίο παραδίδεται στο κοινό με την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση της κας Φανής Καλοκαιρινού. Μελέτη, η οποία συνεπάγεται έρευνα και συγκρίσεις με ευρύτερες συναφείς ομάδες που ακολούθησαν παράλληλες διαδρομές, ώστε να ενημερώσει για τη συγκεκριμένη παραδοσιακή τεχνική, να εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους και να ψυχαγωγήσει με έναν εναλλακτικό τρόπο, όπως προκύπτει μέσα από τις δράσεις ενός σύγχρονου μουσείου.

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Φανή Καλοκαιρινού είναι αρχαιολόγος-λαογράφος με εξειδίκευση στο νεότερο ελληνικό πολιτισμό, τη Σύγχρονη Λαογραφία, τη Μουσειακή Εκπαίδευση και επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Πολιτισμική Διαχείριση και στη Διοίκηση Μουσείων.
Για χρόνια μαθήτευσε κοντά στην αείμνηστη λαογράφο και ιδρύτρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Λένα Γουργιώτη, η οποία της μετέδωσε την αγάπη για τη θεσσαλική ιστορία και παράδοση.
Από το 2000 εργάζεται στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Το 2013 αναλαμβάνει δ/ντρια του Μουσείου. Από τη θέση της σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα μουσειακής αγωγής για παιδιά, εκπαιδευτικά προγράμματα για ειδικές ομάδες και επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια για ενήλικες πάνω σε θέματα που άπτονται της τοπική παράδοσης και ιστορίας.
Επίσης, σχεδιάζει και επιμελείται μουσειακές εκθέσεις. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε επιστημονικά συνέδρια Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Λαογραφίας και Μουσειολογίας που οργάνωσε το ΥΠ.ΠΟ και άλλοι φορείς και έχει κάνει σχετικές έρευνες και δημοσιεύσεις.

191115 laografiko

 

Contacto

El municipio de Larisa, 1 Ionos Dragoumi str P.C. 41222

Centro de llamadas: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Más Información

kairos 1 en ekdromes larissa en

© 2016 El municipio de Larisa | Diseño de sitio web por ITBIZ DIGITAL AGENCY