Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Δείτε το Πειραματικό, συνεχώς εξελισσόμενο βίντεο «Το τεράστιο οικοδόμημα της ανάμνησης», με υλικό προφορικών μαρτυριών πολιτισμικών πρακτικών που σχετίζονται με τη διατροφή και την υγεία από την «Κληρονομιά της Γεύσης», ατο πλαίσιο του 5ου διακαλλιτεχνικού φεστιβάλ Open Nights που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η ομάδα χοροθεάτρου OFF ART, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

https://vimeo.com/476291180?fbclid=IwAR0TFeuKto8s6nzDrMuRmGo_mjktJWvy7wmlWQID0eNlFTAy3gBz_d83_2Y

"Όταν όμως από ένα μακρινό παρελθόν τίποτα δεν επιζεί, αφού πεθάνουν οι άνθρωποι, αφού καταστραφούν τα άψυχα, μόνες πιο φθαρτές, αλλά πιο μακρόβιες, πιο άυλες, πιο επίμονες, πιο πιστές, η όσφρηση και η γεύση ζουν για καιρό ακόμα, σαν τις ψυχές, για να θυμούνται, να περιμένουν, να ελπίζουν, πάνω σ' όλα αυτά τα ερείπια, να βαστούν χωρίς να λυγίζουν, πάνω στη μικρή σχεδόν άυλη σταγόνα τους, το τεράστιο οικοδόμημα της ανάμνησης".

Μαρσέλ Προυστ, Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο, Αθήνα, Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 14η έκδοση 2019.

Το παραπάνω απόσπασμα από το αριστούργημα του Μαρσέλ Προυστ αποτελεί, από το 2015, μια από τις κεντρικές αναφορές για την «Κληρονομιά της Γεύσης», η οποία συλλέγει προφορικές μαρτυρίες σχετικά με τη διατροφή και την υγεία, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο αρχείο, την Κληρονομιά της Λέξης.
Οι δύο αυτές «κληρονομιές» αλληλοεπιδρούν και δημιουργούν πειραματικές οπτικές αποτυπώσεις αυτού του τεράστιου οικοδομήματος που λέγεται ανάμνηση, έτσι ώστε να έρθουν στην επιφάνεια νέες ευκαιρίες για δημιουργική παρουσίαση του αρχειακού υλικού αλλά και νέες οπτικές σε ζητήματα που αφορούν την ατομική και συλλογική μνήμη.

Η σειρά βίντεο «Το Τεράστιο Οικοδόμημα της Ανάμνησης», είναι συνεχώς εξελισσόμενη και αποτελεί μια μορφή διαλόγου με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Κατοχή, απελευθέρωση, η δίκη της Χρυσής Αυγής, η περίοδος του Οκτωβρίου δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο κατάλληλη. Φέτος, το τεράστιο οικοδόμημα της ανάμνησης είναι αφιερωμένο στην περίοδο της κατοχής και της απελευθέρωσης με βασικό άξονα την τροφή.
Χρονικά κινείται από το μεγάλο ΟΧΙ του ελληνικού λαού, που «καμιά κηλίδα δεν θα μπορούσε να προσαφθεί ότι εγκατέλειψε τα εδάφη του» τον Οκτώβρη του 40, στην απελευθέρωσή του μετά από αγώνες τον Οκτώβρη του ’44, στην καταδίκη «της σποράς των ηττημένων του ’45» τον Οκτώβρη του 2020.
Γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο, καθώς ανταποκρίνεται στο πως θα αντιπαλέψουμε την επιβολή ενός συγκεκριμένου μοντέλου ιστορικής μνήμης, αλλά και τον ιστορικό αναθεωρητισμό.

Ο κάθε αφηγητής φέρει και φέρνει τις δικές του χρονικότητες στο βίντεο, είτε μέσω βιωμένων γεγονότων είτε μέσω της «μαθημένης» μνήμης, εξερευνώντας τρόπους να μην τουριστικοποιηθεί η μνήμη αλλά να γίνει θεσμική και να προσπαθήσει να μετατραπεί σε πολιτισμικό προϊόν.

Η Κληρονομιά της Γεύσης
Κλαίρη Μπακούρα
Δημήτρης Σταυρόπουλος
Αλέξανδρος Τουλουμτζίδης
Αλεξία Φεγγίτη

Contacto

El municipio de Larisa, 1 Ionos Dragoumi str P.C. 41222

Centro de llamadas: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Más Información

kairos 1 en ekdromes larissa en

© 2016 El municipio de Larisa | Diseño de sitio web por ITBIZ DIGITAL AGENCY