La cultura de Larisa

Πρόσφατα Νέα - Ανακοινώσεις

25-10-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής - Πέμπτη 31/10/2024, ώρα 11:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

25-10-2024
Επιστημονική εκδήλωση για την οικογένεια και τη γονεϊκότητα

Από  την “ALMA LIBRE” το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο Χατζηγιάννειο

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα “Η σύγχρονη οικογένεια & η γονεϊκότητα υπό το πρίσμα των επιτευγμάτων της αναπαραγωγικής ιατρικής-Κοινωνική διάσταση-προσαρμογή νομοθετικού πλαισίου, διοργανώνει η Επιστημονική Οργάνωση Κοινωνικής Παρέμβασης “ALMA LIBRE-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΨΥΧΗ”, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, στις 18:00, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο Λάρισας, στοχεύοντας στην επιστημονική και κοινωνική προσέγγιση της οικογένειας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ελληνική εταιρία αναπαραγωγικής ιατρικής, υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και με τη συμμετοχή της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου.

Στην εκδήλωση θα  μιλήσουν οι:

  • Έλενα Ράπτη-υφυπουργός Τουρισμού
  • Δημήτριος Κουρέτας-Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
  • Γεώργιος Πατούλης-Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος ΕΔΔΥΠΠΥ, πρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ GHDI
  • Κωνσταντίνος Ι. Πάντος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής
  • Κωνσταντίνος Νταφόπουλος, Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Γεώργιος Μπούτσικος, Ογκοπλαστικός Χειρουργός μαστού-μαστολόγος
  • Σάκης Κοκκίνης, Δικηγόρος, Πρόεδρος ASTRA TV
  • Νικολέττα Μπουρνόβα, Δικηγόρος Παρ. Αρείω Πάγω, Επ. Συνεργάτης Βουλής των Ελλήνων -Ιδρύτρια/Πρόεδρος ALMA LIBRE

25-10-2024
Διακήρυξη Ανοικτής Διαδικασίας - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ 11ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
25-10-2024
ΔΕΥΑΛ - Γνωστοποίηση φθορών σε φρεάτια

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (Δ.Ε.Υ.Α.Λ.) υπενθυμίζει σε όλους τους δημότες την ανάγκη ενημέρωσης της Υπηρεσίας μας, εφόσον διαπιστώνουν βλάβη ή φθορά στα φρεάτια ή στα καλύμματα φρεατίων αρμοδιότητάς της, επί πεζοδρομίων ή δρόμων.

Η γνωστοποίηση τέτοιων βλαβών γίνεται μέσω των τηλεφωνικών γραμμών 2410-687.220 (24ωρη/7ήμερη εξυπηρέτηση) και 2410-687.210 (7:00-14:30 τις εργάσιμες ημέρες).

Η έγκαιρη γνωστοποίηση στη Δ.Ε.Υ.Α.Λ., μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης και στην αποφυγή ατυχημάτων για πεζούς και οχήματα.

Λάρισα, 25 Οκτωβρίου 2024

24-10-2024
Έναρξη των αθλητικών προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων

Ξεκίνησαν τα αθλητικά προγράμματα του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την ΚοινΣΕπ «Αθλοτεχνίες» τα οποία περιλαμβάνουν το πρόγραμμα «Άθληση και γυναίκα» και τις αθλητικές ακαδημίες (τένις, ποδηλασία,κολύμβηση,βόλεϊ, ποδόσφαιρο,flag football) για διάφορες ηλικιακές ομάδες. 

Τα πολυετή αθλητικά προγράμματα του Δήμου έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη των πολιτών, καθώς προσφέρουν σταθερή ποιότητα και ευκαιρίες για άθληση σε όλες τις ηλικίες.

Η συμμετοχή του κόσμου αποδεικνύει πόσο αναγκαία είναι η υλοποίηση των αθλητικών προγραμμάτων. Η μαζική ανταπόκριση δείχνει ότι οι δημότες αναγνωρίζουν την αξία της άσκησης και της ομαδικής δραστηριότητας για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης κ.Ηρακλής Γερογιώκας  σε πρόσφατη δήλωσή του:

«Τα αθλητικά μας προγράμματα αποτελούν βασικό πυλώνα για την ευεξία των δημοτών μας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που βλέπουμε τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να αγκαλιάζουν  τον αθλητισμό ως μέρος της καθημερινότητάς της. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες και να ενισχύουμε την πρόσβαση όλων στον αθλητισμό. Η άψογη συνεργασία των καθηγητών Φ.Α. είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή υλοποίηση των αθλητικών προγραμμάτων. Με την εμπειρία και την καθοδήγησή τους, οι συμμετέχοντες μπορούν να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από τις δραστηριότητες, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η σωστή οργάνωση και η ασφάλεια των προγραμμάτων. 

Ευχαριστούμε όλους για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη τους.»

Το πρόγραμμα «Άθληση και γυναίκα» υλοποιείται σε όλες τις συνοικίες της πόλης μας, στην Γιάννουλη, Φαλάνη, Τερψιθέα και Κοιλάδα στα κλειστά γυμναστήρια των σχολείων, στο κολυμβητήριο, στα πολιτιστικά κέντρα, όπως και οι ακαδημίες αθλημάτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας.

Τα προγράμματα  αυτά προσφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της σωματικής υγείας, η ενίσχυση της ψυχολογίας και η προαγωγή της κοινωνικοποίησης. 

Οι εγγραφές πραγματοποιούνται καθ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ελπίζουμε για μια καλή συνέχεια!

Περισσότερες Πληροφορίες: Σχετικά με τα αθλητικά προγράμματα του Δήμου Λαρισαίων, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Αθλητισμού στο τηλέφωνο 2410235260 είτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Λαρισαίων.
Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook: Τμήμα Αθλητισμού Δήμου Λαρισαίων για ενημερώσεις και νέα σχετικά με τις δραστηριότητές μας.

24-10-2024
Με την performance “bodenständig“, συνεχίζεται για 9η ημέρα το φεστιβάλ OPEN NIGHTS

Με την αναγνωστική performance «bodenständig | με τα πόδια βουτηγμένα στη γη», συνεχίζεται την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024, για ένατη ημέρα το 9ο Φεστιβάλ OPEN NIGHTS. Η performance θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στο Μύλο του Παππά. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την ομάδα OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύλληψη - σχεδιασμός - εκτέλεση: Βασιλεία Αποστολοπούλου, φοιτήτρια ΤΑΜ ΠΘ | Δήμητρα Γιάλβαλη, φοιτήτρια ΤΑΜ ΠΘ | Μαριάννα Ζιώγα, απόφοιτη ΤΑΜ ΠΘ | Χαρά Παπουνίδου, φοιτήτρια ΤΑΜ ΠΘ | Φανή Παραφόρου, θεωρητικός τέχνης - διδάσκουσα ΤΑΜ ΠΘ (συντονισμός). Η συμμετοχή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΤΑΜ ΠΘ) στην 9η διοργάνωση του φεστιβάλ OPEN NIGHTS εντάσσεται στις δράσεις του Εργαστηρίου Ιστορίας, Θεωρίας και Εννοιολογικού Σχεδιασμού για την Αρχιτεκτονική, την Πόλη και το Περιβάλλον (διευθύντρια: Φοίβη Γιαννίση, Καθηγήτρια)

Τα πρόσφατα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλίας και αλλού και η διάχυτη αίσθηση απειλής που αυτά γεννούν, καθιστά διαρκώς επιτακτική την επιστροφή στο ερώτημα του Γάλλου φιλοσόφου Bruno Latour: σε ποια ΓΗ θα προσγειωθούμε; Με έναυσμα την σημασιολογική συνάφεια των λέξεων human (άνθρωπος) και humus (χώμα), στην αναγνωστική δράση συνυφαίνονται ποιητικά, δοκιμιακά και ειδησεογραφικά απόσπάσματα σε ένα κειμενικό κολάζ. Mέσω της ανάγνωσης οι γραφές αναμειγνύονται αναδύοντας ενδιαφέρουσες ενσυναισθητικές θεωρήσεις αναφορικά με τον τρόπο που ζούμε πάνω στη ΓΗ και συνυπάρχουμε με αυτή, θίγοντας μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως συνάφειες ανθρώπου-φύσης, εικόνες καταστροφής, προτροπές συλλογικής αντίδρασης και προβολές στο παρόν και το μέλλον. Oι αναφορές αντλούνται από ένα ευρύ corpus κειμένων και στην αναγνωστική performance θα ακουστούν αποσπάσματα των εξής: Giorgio Agamben, Φοίβης Γιαννίση, Ludwig Klages, Bruno Latour, Κώστα Μανωλίδη, Δημήτρη Πικιώνη, Nikolaj Schultz, Λένας Στεφάνου, Ελένης Τζιρτζιλάκη, Donna Haraway, Byung-Chul Han, Αλέξανδρου Ψυχούλη κ.ά.

Την ίδια μερα στις 22:00, στο Μπαράκι του Μύλου, θα παίξουν οι εκρηκτικοί «ΠΑΚΑ ΠΑΚΑ». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με δελτία.

Οι «Πάκα Πάκα» είναι ένα συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη. Παίζουν χορευτική ηλεκτρονική μουσική με φυσικά όργανα. Αποτελούνται από τους Πασχάλη Ιγνατιάδη (τύμπανα, ηλεκτρονικά κρουστά), Πάνο Παπάζογλου (ηλεκτρικό μπάσο, fx, φωνή), Mr Rooster (φωνή) και Γιάννη Γκουντάνο (ηχοληψία, fx). Οι πολύωρες εμφανίσεις τους  μοιάζουν με ένα έντονο και περιπετειώδες dj set, με αναφορές σε μεγάλο φάσμα της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής (trip hop, dub, techno, drum n’ bass, trance), καθώς και στοιχεία από dark wave, avant garde, punk και industrial.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το φεστιβάλ και το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ:

https://www.opennightsfestival.com/
https://facebook.com/events/s/open-nights-festival-vol9/1246298129836614/

24-10-2024
Μη πραγματοποίηση λαϊκών αγορών της Δευτέρας, λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου

Από το Τμήμα Λαϊκών Αγορών, της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώνεται ότι, οι λαϊκές αγορές της Δευτέρας, 28ης Οκτωβρίου 2024, δεν θα πραγματοποιηθούν ενόψει της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.

24-10-2024
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας «Όταν η Μουσική συναντά τον Μύθον…» στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα αφήγησης και μουσικής για παιδιά με τίτλο «Η Μουσική ως Τέχνη» του Δημοτικού Ωδείου  Λάρισας, εγκαινιάζουν το θεματικό κύκλο «η Μουσική πάει στο Μουσείο» ξεκινώντας από το Διαχρονικό Μουσείο όπου η “μουσική συναντά τον Μύθον”, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στις 18.00 και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 11.00 .Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και τη συνεργασία του Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Αυτός ο θεματικός κύκλος αποτελεί μια πολιτιστική εξερεύνηση μέσω των μουσείων της Λάρισας. Σε συνεργασία με τοπικά αρχαιολογικά και λαογραφικά μουσεία, το πρόγραμμα θα εκθέσει τα παιδιά σε ιστορικά αντικείμενα και παραδόσεις μέσω ξεναγήσεων που ενσωματώνουν μουσική.

  Μια συναρπαστική και μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία, που συνδυάζει μύθους, μουσική και παιχνίδι, περιμένει τα παιδιά αυτόν τον Νοέμβριο στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπου αφήγηση μύθων, ζωντανή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια θα ενωθούν για να εξάψουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους. Αυτό το ιδιαίτερο στο είδος του πρόγραμμα θα μεταφέρει τους συμμετέχοντες στον μυθικό κόσμο της Θεσσαλίας, όπου θα συναντήσουν θρυλικούς μυθικούς χαρακτήρες και θα εξερευνήσουν τα μουσειακά εκθέματα με τρόπους που δεν είχαν ξαναδεί.

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στις 6:00 μ.μ. και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, στις 11:00 π.μ., τα παιδιά θα ταξιδέψουν σε αρχαίους μύθους που συνδέονται με την ιστορία και τα εκθέματα του μουσείου μέσα από την αφήγηση της Νίκης Κάπαρη.  Ο μουσικός και συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας θα συνοδεύσει τις ιστορίες με μια ποικιλία οργάνων, δημιουργώντας μαγευτικά ηχοτοπία και τραγούδια που ενισχύουν την αφήγηση και εμπλέκουν τις αισθήσεις. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με διαδραστικά παιχνίδια σχεδιασμένα από την Ολυμπία Τσαγιάννη, που θα αντικατοπτρίζουν και θα επεκτείνουν όσα έμαθαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εμπειρίας της αφήγησης. Αυτές οι δραστηριότητες θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και τη φαντασία των παιδιών, προσκαλώντας τα να συνδεθούν με τους μύθους και τη μουσική με παιχνιδιάρικους τρόπους.

Σχεδιασμός, Οργάνωση και Συντονισμός: Ολυμπία Τσαγιάννη

Η είσοδος είναι ελεύθερη. (περιορισμένη διαθεσιμότητα, απαιτείται δήλωση συμμετοχής.)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 24-31/10 από 8.00π.μ.-20.00μ.μ.,  Τηλ. 2413 508 242, Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

24-10-2024
Ρεσιτάλ Πιάνου με τον Χρήστο Κτιστάκη στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Ρεσιτάλ πιάνου με τον διακεκριμένο μαέστρο της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας, Χρήστο Κτιστάκη διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και ο Σύλλογος Φίλων της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Ο Χρήστος Κτιστάκης θα ερμηνεύσει αριστουργήματα κλασικής μουσικής, συμπεριλαμβανομένων έργων των: Ludwig van Beethoven, Franz Liszt, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Frédéric Chopin και Enrique Granados.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Για τους μαθητές και καθηγητές του Δ.Ω.Λ., καθώς και για τους μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Λάρισας, η είσοδος είναι ελεύθερη.

24-10-2024
Ο «Δον Κιχώτης» στον Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα: Ένα Ταξίδι Φιλίας, Ονείρου και Συντροφικότητας

Ο “Δον Κιχώτης”, ζωντανεύει στη σκηνή του Δημοτικού Κουκλοθίασου Τιριτόμπα από το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στον Τιριτόμπα, στον Μύλο του Παππά, (Γεωργιάδου 53), Λάρισα. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και την Πρεσβεία της Ισπανίας, παρουσιάζει τις νέες παραστάσεις του έργου «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, σε μια μοναδική διασκευή για κουκλοθέατρο από τον ιστορικό Δημοτικό Κουκλοθίασο Τιριτόμπα, ολοκληρώνοντας τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του.

Για τον μήνα Νοέμβριο, οι παραστάσεις θα είναι κάθε Κυριακή στις 11:00 π.μ., ενώ θα πραγματοποιούνται καθημερινές παραστάσεις για σχολεία, συλλόγους και ομάδες.

Αυτή είναι η στιγμή που το κουκλοθέατρο θα υπερασπιστεί το όνειρο, γιατί ο Δον Κιχώτης, ο αγαπημένος ονειροπόλος ήρωας όλων, έρχεται για να μας δείξει έναν καινούριο δρόμο, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο. Μέσα από μια μαγευτική παράσταση κουκλοθέατρου με 14 νέες χειροποίητες θεατρικές κούκλες, ο κλασικός ήρωας του Μιγκέλ ντε Θερβάντες ζωντανεύει για να μας ταξιδέψει στη φαντασία και τη δύναμη του ονείρου.

Ο Δον Κιχώτης, με το άλογό του, καλπάζει στη φαντασία του, κάνοντας το ανέφικτο εφικτό, πολεμώντας τα σκοτάδια και προτάσσοντας την αγάπη στην κακία. Η παράσταση, γεμάτη ευαισθησία και απίστευτο χιούμορ, υμνεί στο πρόσωπο του πανέξυπνου Σάντσο, του πιστού συντρόφου του Δον Κιχώτη, τη φιλία, τη συντροφικότητα και την αφοσίωση στους ανθρώπους. Αναδεικνύει τη δύναμη που αποκτούμε όταν ελπίζουμε όλοι μαζί και προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να ζήσουν τα κατορθώματα ενός ήρωα που αγαπά την περιπέτεια της ζωής και τολμά να τη ζήσει παρά τα εμπόδια.

Τα παιδιά θα ζήσουν ένα ταξίδι για την τιμή, την αρετή και τις αξίες της ζωής, με πανοπλία... το όνειρο.

Μια πρωτότυπη σκηνοθεσία με μαγευτική κίνηση ενός ολόκληρου θιάσου θεατρικών κουκλών

Η παράσταση αξιοποιεί πλήρως τη δυναμική του κουκλοθέατρου, καθώς οι χειροποίητες θεατρικές κούκλες δημιουργήθηκαν με εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια, ενώ οι κινήσεις τους είναι εντυπωσιακά φυσικές, προσφέροντας στους θεατές μια ανεπανάληπτη εμπειρία παραμυθένιας αφήγησης και κουκλοθεάτρου. Παράλληλα,η εξαιρετικά διαδραστική αφήγηση της ιστορίας εναλλάσεται με το κουκλοθέατρο κρατώντας τον θεατή σε εγρήγορση από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου.

Η παράσταση δεν ενθουσιάζει μόνο με το περιεχόμενό της, αλλά αποτελεί και έναν αληθινό φόρο τιμής στον ισπανικό πολιτισμό και την πλούσια κουλτούρα του. Μέσα από το αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες και τη μουσική του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, το κοινό έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει την πολιτιστική κληρονομιά της Ισπανίας. Η παράσταση εμπνέει το ενδιαφέρον για το έργο του Θερβάντες, προσκαλώντας τους θεατές να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το σπουδαίο αυτό έργο και να διαβάσουν το κλασικό του βιβλίο. Αποτελεί σταθμό στη φιλαναγνωσία και την ενίσχυση της παιδικής λογοτεχνίας.

Συντελεστές Παράστασης:

  • Κείμενο: Δημήτρης Αδάμης
  • Προσαρμογή διαλόγων για το  κουκλοθέατρο: Φωτεινή Καλούδη
  • Σκηνοθεσία και Κατασκευή Κούκλας & Σκηνικών Αντικειμένων: Φωτεινή Καλούδη
  • Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Αδάμης
  • Ενορχήστρωση-Διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης
  • Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Καμπίσιος
  • Φωτογραφίες: Κατερίνα Λιάπτσιου

Με πρωτότυπα σκηνικά και εμβληματική μουσική που ενισχύει την ατμόσφαιρα του έργου, ο Κουκλοθίασος υπόσχεται να προσφέρει μια παράσταση που θα μείνει αξέχαστη.

Κρατήσεις θέσεων: Δημοτικό Κουκλοθέατρο, τηλ. 2410 251 657 ή μέσω Facebook Messenger (inbox)

Εισιτήριο 3 ευρώ για μικρούς και μεγάλους

24-10-2024
Σε τροχιά υλοποίησης Συνεδριακό Κέντρο, νέο Γηροκομείο και Κλειστό Γυμναστήριο Γιάννουλης - Έργα «πνοής» για τη Λάρισα επί τάπητος στη συνάντηση Κουρέτα-Μαμάκου

Η υλοποίηση και ο προγραμματισμός σημαντικών έργων που αλλάζουν την αναπτυξιακή δυναμική της Λάρισας και της Θεσσαλίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ.Δημήτρη Κουρέτα με τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο, νωρίς χθες το πρωί, στο Δημαρχείο της Λάρισας. «Έχουμε δουλέψει πολύ, μαζί, τους τελευταίους μήνες για σημαντικά έργα στον Δήμο Λαρισαίων, που παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης, μέσα από τη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας», σημείωσαν οι κ.κ. Κουρέτας και Μαμάκος.

Στο άμεσο διάστημα εντάσσεται προς χρηματοδότηση, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η δημιουργία και κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου, στον χώρο του ΕΘΙΑΓΕ, στη βάση υφιστάμενης μελέτης. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι εκκινούν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου κτιρίου για το Γηροκομείο Λάρισας, σε συνεργασία Δήμου-Περιφέρειας με τη διοίκηση του φορέα, εντός της οικοπεδικής έκτασης που στεγάζεται το σημερινό κτίριο. Κλειστό Γυμναστήριο αποκτά η Γιάννουλη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό Δήμου και Περιφέρειας, με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες άθλησης των κατοίκων μιας περιοχής που έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

«Κόμβος» υπηρεσιών δημόσιας Υγείας η Λάρισα

Στις πολύ σημαντικές υποδομές δημόσιας Υγείας στη Λάρισα, που αναμένεται να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το αμέσως επόμενο διάστημα αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τον κ.Κουρέτα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η μελέτη για το πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο, δίπλα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προκειμένου η Περιφέρεια να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου. Σε συνδυασμό με τη δημιουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης μυελού των οστών, αλλά και τη δημιουργία του Ξενώνα φιλοξενίας δημιουργείται ένα ισχυρό «πλέγμα» υπηρεσιών δημόσιας Υγείας στη Λάρισα, για τους ανθρώπους με νεοπλασματικές ασθένειες. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δημιουργία της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με τη σύμβαση για την έναρξη υλοποίησης του έργου να έχει υπογραφεί ήδη, την περασμένη Δευτέρα.

Περιφερειακή Τρικάλων και ΧΥΤΑ

Οι κ.κ. Κουρέτας και Μαμάκος εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης/ανακατασκευής της περιφερειακής οδού Τρικάλων (από τον κόμβο της οδού Ιωαννίνων [Lidl] μέχρι τον κόμβο στην οδό Φαρσάλων), με τους δύο άνδρες να τονίζουν πως θα πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για τη χρηματοδότηση του έργου. Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα του ΧΥΤΑ Λάρισας και η δρομολόγηση των διαδικασιών για να προχωρήσει το έργο της μονάδας.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαρισαίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς αντίστοιχων συναντήσεων στους δήμους της Θεσσαλίας που πραγματοποιεί ο Περιφερειάρχης, για τα έργα και τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στο τέλος της συνάντησης, ο κ.Μαμάκος προσέφερε δώρα εθιμοτυπίας στον κ.Κουρέτα.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις έχουν ως εξής:

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ.Δημήτρης Κουρέτας:

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τους Δήμους, βρίσκομαι σήμερα στον Δήμο Λαρισαίων, για την προγραμματισμένη συνάντησή μου με τον Δήμαρχο, κ.Θανάση Μαμάκο.

Έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία, έχουμε δουλέψει αρκετά μαζί τους τελευταίους μήνες και έχει έρθει η στιγμή να πληροφορηθεί και ο κόσμος για όσα προγραμματίζουμε να γίνουν, τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια στον Δήμο Λαρισαίων.

Σε πρώτο επίπεδο, είναι η δημιουργία του πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου, για το οποίο περιμένουμε τη μελέτη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση του έργου. Το Κέντρο θα ανεγερθεί δίπλα ακριβώς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών στη Θεσσαλία.

Σε συνδυασμό με την καινούρια μονάδα μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, την οποία ήδη έχουμε δρομολογήσει, νομίζω ότι ολοκληρώνεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για τη στήριξη των ασθενών με νεοπλασματικές νόσους.

Παραμένει το θέμα του Ξενώνα Φιλοξενίας, για τον οποίο αναμένουμε από τη Μητρόπολη -κι ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε εξελίξεις και για αυτό το έργο.

Μαζί με την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του ΓΝΛ, έργο που αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα του 2027, γίνονται σοβαρές επενδύσεις στον τομέα της δημόσιας Υγείας, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων με την Περιφέρεια Θεσσαλίας»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος δήλωσε:

«Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα στο Δημαρχείο τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ.Κουρέτα, με τον οποίο έχουμε στενή συνεργασία εδώ και πολλούς μήνες για σημαντικά θέματα που αφορούν στον Δήμο Λαρισαίων.

Επιστέγασμα αυτής της συνεργασίας είναι η δρομολόγηση σημαντικών έργων για τον Δήμο Λαρισαίων. Το επόμενο διάστημα θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η δημιουργία και κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου στον χώρο του ΕΘΙΑΓΕ, για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη. Είναι μια υποδομή που λείπει από την πόλη και θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία, καθώς η δημιουργία ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου τοποθετεί τη Λάρισα στο κέντρο της χώρας.

Προχωράμε στη δημιουργία νέου κτιρίου για το Γηροκομείο της πόλης μας, σε χώρο εντός της υφιστάμενης οικοπεδικής έκτασης και το οποίο θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για έναν σύγχρονο, λειτουργικό χώρο, στον οποίο θα φιλοξενούνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη.

Είναι ένα στοίχημα για μας, αλλά και για την Περιφέρεια, να ολοκληρωθεί το έργο εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Γηροκομείου Λάρισας, την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ και πολλές άλλες δράσεις.

Επίσης πολύ σημαντική παρέμβαση, που δείχνει το ενδιαφέρον και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και το δικό μας για τον αθλητισμό είναι η κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου, στην περιοχή της Γιάννουλης, μιας περιοχής που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και έχει μεγάλες ανάγκες στον τομέα του αθλητισμού. Είναι μια υποδομή που λείπει από την περιοχή.

Συζητήσαμε και για τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη και πρέπει να δρομολογηθούν, μεταξύ των οποίων είναι και η κατασκευή του δρόμου της παλιάς περιφερειακής Τρικάλων (όπως είναι γνωστή), από τον κόμβο στο τέρμα της οδού Ιωαννίνων, ως την οδό Φαρσάλων και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για το έργο αυτό. Είναι ένα έργο που θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη Λάρισα και σε όλη την περιοχή, ώστε τα οχήματα να κινούνται με ασφάλεια. Είναι εδραιωμένη η βούληση και των δυο μας, και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων, να δρομολογηθεί η κατασκευή του δρόμου αυτού και θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για την εξασφάλιση των χρημάτων.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τον Περιφερειάρχη, τον κ.Κουρέτα, στα θέματα που αφορούν στον Δήμο Λαρισαίων. Είναι άνθρωπος με ευήκοα ώτα και προσδοκούμε σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από τη συνεργασία μας».

24-10-2024
Με λαμπρότητα και επισημότητα εορτάστηκε, και φέτος, η απελευθέρωση της Λάρισας  από τη Γερμανική Κατοχή

Με λαμπρότητα και επισημότητα, η πόλη της Λάρισας γιόρτασε την 80η επέτειο της απελευθέρωσης της από τη Γερμανική Κατοχή. Η 23η Οκτωβρίου 1944 σηματοδότησε μια νέα αρχή για την πόλη και τους κατοίκους της, οι οποίοι μετά από 4 χρόνια σκληρής κατοχής, αγκάλιασαν την ελευθερία.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με μια επιβλητική παρέλαση, που ξεκίνησε από το Δημαρχείο της πόλης και κατέληξε στο μνημείο Ηρώο, στο Λόφο του Φρουρίου. Με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων, φορείς, μαθητές και πολίτες παρέλασαν στο κέντρο της πόλης, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες της Αντίστασης.

Στο μνημείο του Ηρώου, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, ενώ η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στον αγώνα των προγόνων μας και τη σημασία της διατήρησης ζωντανής της μνήμης τους. Και συνέχισε “το πιο ισχυρό αντίδοτο στην απειλητική άνοδο των εθνικισμών στον σύγχρονο κόσμο είναι ο δημοκρατικός πατριωτισμός και η άσβεστη μνήμη. Πανάκεια για την ασθένεια του φασισμού είναι η παιδεία που θα γαλουχήσει τους θεράποντες της Δημοκρατίας με τις αξίες της ελευθερίας, της ισοπολιτείας, της δικαιοσύνης, της λογικής και του σεβασμού. Τότε θα είμαστε έτοιμοι να τιμήσουμε ουσιαστικά όσους θυσιάστηκαν. Όπως είπε ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλέους: «το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ελεύθερον, το εύψυχον»”.

Λευτεριά και ελπίδα

«Στη συλλογική συνείδηση της πόλης, η 23η Οκτωβρίου του 1944, σηματοδοτεί τη νίκη ενάντια στις δυνάμεις της κατοχής, του φασισμού και του σκοταδισμού, χάρη στην αντίσταση και τις θυσίες των προγόνων μας, αλλά και μια κορυφαία στιγμή ενότητας του λαού», τόνισε σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Αθανάσιος Μαμάκος. Και συνεχίζει, «σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Λάρισας, στεκόμαστε με δέος, συγκίνηση και σεβασμό μπροστά σε αυτούς, που πάλεψαν για την εθνική μας ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ειρήνη. Είναι δικό μας χρέος να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, εχέγγυα για το μέλλον της πόλης μας και των παιδιών μας».

Να σημειωθεί ότι, στεφάνια κατέθεσαν οι κκ. Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αθανάσιος Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, Κωνσταντίνος Τζανακούλης, Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Δημήτριος Πετρούλιας, Υποστράτηγος Π.Β. - Υποδιοικητής 1ης Στρατιάς, Μαρία Γαλλιού, Χωρική Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας - Εκπρόσωπος Περιφέρειας Θεσσαλίας, Θωμάς Καρανάσιος, Υποστράτηγος - Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής, Ιωάννης Αμανατίδης, Αντιπύραρχος - Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασιλική Ζιάκα, Περιφερειακή Διευθύντρια Α/Βθμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Μωυσής Μανουάχ, Πρόεδρος Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας, Αυγουστίνος Αυγουστής, Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας και εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Να συμπληρωθεί ότι, παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τις 26 Οκτωβρίου, με προβολές ταινιών, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

23-10-2024
Έναρξη αιτήσεων για το επιδοτούμενο πρόγραμμα «Αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων εντός της περιοχής παρέμβασης / Κατάρτιση επαγγελματιών και εργαζομένων στην Βιώσιμη, Πράσινη και Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα»

Ο Δήμος Λαρισαίων ανακοινώνει την έναρξη του επιδοτούμενου προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας 100 ωρών σε εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες για 700 ωφελούμενους. Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν διά ζώσης προγράμματα κατάρτισης στα κάτωθι τέσσερα (4) εκπαιδευτικά αντικείμενα, εκατό (100) ωρών  το καθένα:

  • Σύγχρονες Τεχνικές Πωλήσεων - Επικοινωνίας και Εξυπηρέτησης Πελατών - Διαχείρισης Πελατειακών Σχέσεων
  • Ηλεκτρονικό Εμπόριο - Ηλεκτρονικές Συναλλαγές
  • Digital Marketing –Χρήση Τεχνικών και Εργαλείων Social Media Marketing
  • Πράσινη βιώσιμη και καινοτόμα επιχειρηματικότητα

Τα προγράμματα κατάρτισης αποσκοπούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων και την ενίσχυση των επαγγελματικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων και θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης.

Για τους καταρτιζόμενους προβλέπεται η καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος 5,00€ /ώρα παρακολούθησης (συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων) με συνολική αξία του Εκπαιδευτικού Επιδόματος είναι: 500,00€

Η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και ανάρτησης των δικαιολογητικών των ωφελούμενων αρχίζει στις 24/10/2024 και ώρα 10:00 και λήγει στις 08/11/2024 και ώρα 23:59:59, στον ακόλουθο σύνδεσμο https://katartisibaadimlar.gr συμπληρώνοντας τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής».

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι ανήκουν στις πιο κάτω κατηγορίες και εργάζονται στην περιοχή παρέμβασης του ΣΒΑΑ:

  • Κοινωνικοί επιχειρηματίες
  • Επαγγελματίες μικρών επιχειρήσεων
  • Επαγγελματίες πολύ μικρών επιχειρήσεων
  • Αυτοαπασχολούμενοι
  • Εργαζόμενοι των άνω κατηγοριών

Στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της αναπροσαρμογής του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων, που βρίσκονται εντός της περιοχής ΣΒΑΑ Λάρισας, ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους, να υιοθετήσουν πολιτικές που αφορούν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα  ΑμΕΑ, να υιοθετήσουν τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, να ενσωματώσουν σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία στην καθημερινή εργασία τους, καθώς και να  αξιοποιήσουν την πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα που προσπαθεί να  επιτύχει η ΣΒΑΑ Λάρισας.

Ανάδοχος υλοποίησης είναι η  Ένωση Εταιρειών «ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε- ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Ι.Κ.Ε.»

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών, θα δίδονται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στη διεύθυνση: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.  καθώς και στα τηλέφωνα:

ΚΕΚ ΔΗΜΗΤΡΑ:2410.554026

ΚΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ: 2410.552706

ΚΕΚ ΔΥΝΑΜΙΚΗ: 2410.287061    

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2014- 2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στην Πρόσκληση.

23-10-2024
4ου Φεστιβάλ AnimACEd - Κινηματογραφικό εργαστήρι παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο: «Θεσσαλία, έρημη γη»

Στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ AnimACEd, που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λάρισας και η καλλιτεχνική ομάδα Πασπαρτού σε συνεργασία με το τμήμα animation του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφικό εργαστήρι παραγωγής ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο: «Θεσσαλία, έρημη γη».

Συγκεκριμένα, υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη και διδάσκοντα κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, Δημήτρη Παπαδόπουλου οι συμμετέχοντες/ουσες μέσα από το κινηματογραφικό εργαστήριο θεωρίας και πράξης θα δημιουργήσουν το δικό τους ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, το οποίο θα προβληθεί στο πλαίσιο των δράσεων του 4ου Φεστιβάλ AnimACEd.

Το θέμα έχει να κάνει με τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτέμβρη του 2023 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Στόχος είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να «ανακαλύψουν» και να αφηγηθούν κινηματογραφικά τις ψυχοκοινωνικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές επιπτώσεις του συλλογικού τραύματος που προκάλεσε η μαζική καταστροφή. Μέσα από εμπειρίες και βιώματα (δικά τους ή συνανθρώπων τους) μας ενδιαφέρει να ανακαλύψουμε «κρυμμένες ιστορίες» και τα αποτυπώματα της «θεομηνίας». Μας ενδιαφέρει τόσο το παρόν όσο και το ίδιο το γεγονός.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικούς, κινηματογραφιστές και δημιουργικούς  πολίτες που ενδιαφέρονται για την παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Επιθυμητός τεχνικός εξοπλισμός και βασικές γνώσεις μοντάζ (όχι απαραίτητο το μοντάζ).

Κινητό ή κάμερα με ελάχιστη ανάλυση: 1920*1080 HD

Export: Format MP4 H Code 264

Πρώτη συνάντηση Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 στον Μύλο του Παππά. Ώρα :17.00 – 20.00

Περιορισμένος αριθμός ατόμων (μέχρι 20 άτομα). Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Δήλωση συμμετοχής στο: Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Τηλέφωνο: 6977178249

23-10-2024
Πρόσκληση ΕΙΔΙΚΗΣ Συνεδρίασης Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής - Τρίτη 05/11/2024, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

23-10-2024
Με την προβολή της ταινίας «Eating Our Way to Extinction» συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 24 Οκτωβρίου το φεστιβάλ OPEN NIGHTS

Με επιτυχία συνεχίζεται το 9ο διακαλλιτεχνικό και διεπιστημονικό φεστιβάλ OPEN NIGHTS. Στο πλαίσιό του, αύριο Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, πρόκειται να προβληθεί η ταινία «Eating Our Way to Extinction» από το διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Η προβολή θα λάβει χώρα στις 20:30 στο Καφενείο «η ΓΗ».

Το ντοκιμαντέρ «Eating Our Way to Extinction» των αδελφών Otto και Ludo Brockway αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο για τις επιπτώσεις της σύγχρονης κτηνοτροφίας στον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Με αφηγήτρια τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Kate Winslet, η ταινία παρουσιάζει με αποκαλυπτικό τρόπο τις συνέπειες της κατανάλωσης κρέατος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Otto Brockway & Ludo Brockway

Παραγωγός, συν-σκηνοθέτης, Ludovic Brockway

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ludovic Brockway

Παραγωγοί: Kian Tavakkoli, Mark Galvin, Ludovic Brockway

Διάρκεια: 80′

«Στον δρόμο προς την εξαφάνιση, ένα συγκλονιστικό και οπτικά εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ, μεταφέρει τις σοκαριστικές μαρτυρίες και τις οδυνηρές περιγραφές των ιθαγενών πληθυσμών, οι οποίοι ήδη επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ελπίδα ότι οι αλήθειες που καταγράφονται στο ντοκιμαντέρ μπορούν να μας ξυπνήσουν, πριν να είναι ήδη πολύ αργά.»

Κεντρικά θέματα του ντοκιμαντέρ:

  • Κλιματική αλλαγή: Το ντοκιμαντέρ συνδέει άμεσα την κτηνοτροφία με την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι η παραγωγή κρέατος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.
  • Αποψίλωση των δασών: Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η αποψίλωση των δασών για τη δημιουργία βοσκοτόπων και καλλιεργειών ζωοτροφών συμβάλλει στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και στην απώλεια της βιοποικιλότητας.
  • Υγεία: Επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος στην ανθρώπινη υγεία, συνδέοντάς την με την αύξηση των χρόνιων ασθενειών.
  • Ηθικά διλήμματα: Αναδεικνύει τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μεταχείριση των ζώων στη βιομηχανία κρέατος.
  • Εναλλακτικές λύσεις: Παρουσιάζει εναλλακτικές διατροφικές επιλογές, όπως η φυτοφαγία και η χορτοφαγία, ως βιώσιμες και υγιεινές λύσεις.

Το ντοκιμαντέρ έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία και θετικές κριτικές, με πολλούς κριτικούς να επαινούν την οπτική του αισθητική και την εμπεριστατωμένη έρευνα που στηρίζει τα επιχειρήματά του. Συνολικά, το «Eating Our Way to Extinction» είναι ένα προκλητικό ντοκιμαντέρ που αναγκάζει τον θεατή να αναλογιστεί τις επιλογές του και τον αντίκτυπό τους στον πλανήτη.

Το 9ο Φεστιβάλ OPEN NIGHTS είναι αφιερωμένο στη ΓΗ. Διοργανώνεται από την ομάδα OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έχει ως βάση τον Μύλο του Παππά, τον πρότυπο χώρο πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων στην καρδιά της πόλης, ενώ δράσεις του πραγματοποιούνται, επίσης, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το WISEDOG, το καφενείο «η ΓΗ», το «Μπαράκι του Μύλου» και «στο Περίπου».

Περισσότερες λεπτομέρειες για το φεστιβάλ και το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ:

https://www.opennightsfestival.com/

https://facebook.com/events/s/open-nights-festival-vol9/1246298129836614/

23-10-2024
Τοποθέτηση της Δημοτικής Αρχής για την ανακοίνωση της Συμπαράταξης

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου βάζει τέλος στην εικονική πραγματικότητα των προηγούμενων ετών, λέμε την αλήθεια, κοιτάζουμε στα μάτια τους δημότες και προχωρούμε σε νοικοκύρεμα του δήμου.

Οι αντιπολιτευτικές κραυγές, οι χαρακτηρισμοί και η διχαστική ρητορεία της σημερινής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της για την οικονομική διαχείριση του δήμου.

Δικό της κατόρθωμα είναι ένας δήμος που παραδόθηκε με ζημιά 3,2 εκατομμυρίων ευρώ και «κρυφές» υποχρεώσεις πολλών ακόμα εκατομμυρίων.

Η «προίκα» ήταν ένας δήμος για πρώτη φορά στο «κόκκινο».

Και αυτό έχει την ανεξίτηλη υπογραφή αυτών που σήμερα δήθεν…εκπλήσσονται με την πρόταση αναπροσαρμογής των τελών, που οι ίδιοι είχαν προεξοφλήσει…ως αναπόφευκτο γεγονός!

Ανάμεσα στην επιλογή μιας δύσκολης, αλλά αναγκαίας απόφασης και τη μικροπολιτική του «βάζω τα προβλήματα κάτω από το χαλί», επιλέγουμε το πρώτο.

Και οι πολίτες θα κρίνουν…

 

23-10-2024
Το μουσικό σύνολο «Ευθυαυλολογία» σήμερα στο φεστιβάλ OPEN NIGHTS

Με συναυλία από το σύνολο «Ευθυαυλολογία» συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, το 9ο διακαλλιτεχνικό και διεπιστημονικό φεστιβάλ OPEN NIGHTS, με μια σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στο Μύλο του Παππά.

Πιο συγκεκριμένα, στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το σύνολο «Ευθυαυλολογία», το οποίο αποτελείται από τους μουσικούς: Μιχάλη Σαμπάνη (κλαρινέτο), Δημήτρη Σταματιάδη (κλαρινέτο), Απόστολο Κωσταβέλη (κλαρινέτο) και Στέλιο Κοτρώτσιο (μπάσο κλαρινέτο).

Το σύνολο «Ευθυαυλολογία» δημιουργήθηκε και πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη της Λάρισας. Τα μέλη του συνόλου τα ενώνει μια πολύχρονη συνεργασία. Σκοπός τους είναι η ανάδειξη του πλούσιου ηχοχρώματος του κλαρινέτου. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει πρωτότυπα και διασκευασμένα έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Μουσική του συνόλου θα συνοδέψει και την performance χορού «Terra» της χορογράφου Ρούλας Καραφέρη. Χορεύει η Δέσποινα Λόγγου. «Terra» σημαίνει γη. Παίζουμε με τα χώματα, τρεφόμαστε από τη γη, είμαστε ποτισμένοι από τη μυρωδιά της. Φτιαγμένοι από χώμα θα επιστρέφουμε σίγουρα εκεί. Η νεαρή χορεύτρια γίνεται ο καθρέφτης μας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ομαδική Εικαστική Έκθεση, που είναι επισκέψιμη για το κοινό 18:00 - 22.00.

Το 9ο Φεστιβάλ OPEN NIGHTS είναι αφιερωμένο στη ΓΗ. Το πλούσιο πρόγραμμά του περιλαμβάνει εικαστικά έργα, χορό, προβολές, μουσική, διαδραστικά projects, εργαστήρια και διαλέξεις.

Διοργανώνεται από την ομάδα OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έχει ως βάση τον Μύλο του Παππά, τον πρότυπο χώρο πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων στην καρδιά της πόλης, ενώ δράσεις του πραγματοποιούνται, επίσης, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το WISEDOG, το καφενείο «η ΓΗ», το «Μπαράκι του Μύλου» και «στο Περίπου».

Περισσότερες λεπτομέρειες για το φεστιβάλ και το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ:

https://www.opennightsfestival.com/

https://facebook.com/events/s/open-nights-festival-vol9/1246298129836614/

 

23-10-2024
Μήνυμα Δημάρχου Λαρισαίων για την 80η επέτειο από την Απελευθέρωση της Λάρισας

Μήνυμα Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου για την Απελευθέρωση της Λάρισας

Σήμερα είναι ημέρα γιορτής, μνήμης και τιμής για τη Λάρισα.

Τιμούμε τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν ενάντια στους κατακτητές, φέρνοντας τη λύτρωση της λευτεριάς και της ελπίδας στις γενιές που ακολούθησαν.

Στη συλλογική συνείδηση της πόλης, η 23η Οκτωβρίου του 1944, σηματοδοτεί τη νίκη ενάντια στις δυνάμεις της κατοχής, του φασισμού και του σκοταδισμού, χάρη στην αντίσταση και τις θυσίες των προγόνων μας, αλλά και μια κορυφαία στιγμή ενότητας του λαού.

Αναδεικνύει την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά ανοικτός δρόμος για τις δυνάμεις του φασισμού, της βίας και του ολοκληρωτισμού.

Σήμερα, ογδόντα χρόνια μετά την Απελευθέρωση της Λάρισας, στεκόμαστε με δέος, συγκίνηση και σεβασμό μπροστά σε αυτούς, που πάλεψαν για την εθνική μας ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ειρήνη.

Είναι δικό μας χρέος να υπερασπιζόμαστε τις αξίες αυτές που μας άφησαν παρακαταθήκη, με κυρίαρχο το μήνυμα της ενότητας, της ομοψυχίας, της αγάπης για την πατρίδα μας.

Είναι δικό μας χρέος να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, εχέγγυα για το μέλλον της πόλης μας και των παιδιών μας.

Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, καλούμαστε να επιστρατεύσουμε, με τη σειρά μας, την ενότητα, την υψηλή ατομική και κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται και την κοινή προσπάθεια, με τη σιγουριά πως, μόνο έτσι θα κατακτήσουμε ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον.

Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους, Χρόνια Πολλά Λάρισα!

22-10-2024
ΔΕΥΑΛ - Διακοπή νερού (Τετάρτη 23/10/2024, ώρες 09:00-12:00 - Αγ. Γεώργιος)

Η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, για το χρονικό διάστημα από 9:00 έως 12:00 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου και συγκεκριμένα στις παρακάτω οδούς:

  • Καβάφη Κ. (από την οδό Καλομοίρη Μ. έως την οδό Παστέρ)
  • Σκαλκώτα (από την οδό Καβάφη έως την οδό Ζήλου Πολυξένης)
  • Ερωτόκριτου

Λάρισα, 22 Οκτωβρίου 2024

22-10-2024
Εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Λάρισας από τη Γερμανική κατοχή

80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απελευθέρωση της Λάρισας από τη Γερμανική κατοχή (23-10-1944) και ο Δήμος Λαρισαίων θα γιορτάσει αυτή την ημέρα με ιδιαίτερη λαμπρότητα, διοργανώνοντας παράλληλες εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, αλλά και στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων.

Πιο αναλυτικά, αύριο Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 11:15π.μ., θα συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο της πόλης,  φορείς, μαθητές, αλλά και πολίτες, από όπου στις 11:30π.μ., με τη  Φιλαρμονική του Δήμου να προηγείται, θα μετακινηθούν προς το Ηρώο της πόλης (μέσω Παπαναστασίου –Αρχαίου Θεάτρου-Βενιζέλου- Σκυλοσόφου-Ηρώο). Στις 11:45π.μ. θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο. Στις 11:55π.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου και θα ακολουθήσει κατάθεση Στεφάνων - Ενός Λεπτού Σιγή -και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Παράλληλα, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στο Μύλο του Παππά, θα γίνεται προβολή ντοκιμαντέρ, με τίτλο “Το στάρι”, μία παραγωγή της ομάδας historistai, σχετικά με την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της κατοχής, μέσα από κινηματογραφικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Οι προβολές θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

22-10-2024
Παρουσίαση παραμυθιού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας “Αλέξης Μπατζανούλης”

Το παραμύθι «Ένας κούκος φέρνει την Άνοιξη» της Ζωής Αγγελή και της Έλενας Ματζαρίδη, παρουσιάζουν την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 6:00 το απόγευμα, στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης, Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο (3ος όροφος), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Αλέξης Μπατζανούλης», η Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ) και οι Εκδόσεις Κομνηνός

Για το παραμύθι θα μιλήσουν η γενική γραμματέας της ΕΛΟΣΥΛ Ευαγγελία Συροπούλου και οι συγγραφείς Ζωή Αγγελή και Έλενα Ματζαρίδη.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Χαρά Σανή, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου BLA-BLA.

Υποστήριξη: Βιβλιοπωλείο BLA-BLA & Event management – Τίνα Παπαναστασούλη tina_bookt

 Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περίληψη

Ο Περιεργούλης είναι ένα αγόρι που θέλει οι άνθρωποι να ζουν αρμονικά. Τέσσερις "μαγικές" λεξούλες που ανακάλυψε στη μεριά της φίλης του Χαράς βοήθησαν την παρέα του να φτάσει ένα παιχνίδι ως το τέλος και όχι μόνο αυτό…

Απευθύνεται σε ηλικίες 4-7 ετών.

Βιογραφικό σημείωμα

Οι συγγραφείς του παραμυθιού αυτού είναι μητέρες και με αυτόν τον ρόλο, ως βασικό στη ζωή τους, έγραψαν αυτό το παραμύθι. Η Ζωή Αγγελή μουσικοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και η Έλενα Ματζαρίδη ψυχολόγος. Οι υπέροχες εικόνες του παραμυθιού δημιουργήθηκαν από την Πόπη Σουλιώτη - Φαραζή, μητέρα και εικαστικό! Ενεργά μέλη σε εθελοντικά προγράμματα που έχουν σχέση με μικρά και μεγάλα παιδιά.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς του Περιεργούλη με τίτλο "Το γλυκάκι της Άνοιξης" δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Κορωπίου, προσφέρει τα έσοδα των δημιουργών στα μέλη του ΚΔΑΠ για εκμάθηση μουσικής.

Η εικονογράφηση έγινε από την Δήμητρα Παπαμιχάλη, μουσικοπαιδαγωγό και τα έντυπα σε γραφή Braille τα ετοιμάζει ο Άρης Σουρλαντζής, εξυπηρετούμενο μέλος του ΚΔΑΠ, με απώλεια όρασης και στιχουργός του τραγουδιού του βιβλίου.

Όλοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ένας κούκος, μπορεί να φέρει την άνοιξη...

22-10-2024
Γεμάτη μουσική η 6η μέρα του φεστιβάλ OPEN NIGHTS

Συνεχίζεται για 6η ημέρα σήμερα το 9ο διακαλλιτεχνικό και διεπιστημονικό φεστιβάλ OPEN NIGHTS και οι δράσεις μεταφέρονται στο «Περίπου».

Το βράδυ είναι αφιερωμένο στη μουσική. Ο Γιώργος Στεφανίδης (ΜaRLiNTo.RowVeRb) είναι ηθοποιός. Είναι Λαρισαίος και παράλληλα αγαπάει το Rock n Roll και την κιθάρα. Στις 22:00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα παρουσιάσει μέρος της δουλειάς του ως μουσικός. Με λίγα λόγια, μια μίξη Steve Wynn και Robert Smith και υφέρπουσα shoegaze τάση.

Παράλληλα, θα κάνουν την εμφάνισή τους οι «Blinded by the moon», που ξεκίνησαν μέσα από το Φεστιβάλ και το project «Ετεροτοπίες». Βάση του σχήματος είναι οι συνθέσεις και η φωνή της Ρούλας Πίκουλα, η οποία κάνει επίσης τον μουσικό προγραμματισμό (music programming). Kαλεσμένοι μουσικοί είναι ο Γρηγόρης Καραφέρης (synth effects) και ο Δημήτρης Τσιλικόπουλος (κιθάρα, σύνθεση).

Τέλος, στον Μύλο του Παππά (κεντρικό κτίριο) συνεχίζεται η ομαδική Εικαστική Έκθεση, που είναι επισκέψιμη για το κοινό 18:00 - 22.00.

Το 9ο Φεστιβάλ OPEN NIGHTS είναι αφιερωμένο στη ΓΗ και  θα ολοκληρωθεί στις 27 Οκτωβρίου 2024. Το πλούσιο πρόγραμμά του περιλαμβάνει εικαστικά έργα, χορό, προβολές, μουσική, διαδραστικά projects, εργαστήρια και διαλέξεις.

Διοργανώνεται από την ομάδα OFF ART και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έχει ως βάση τον Μύλο του Παππά, τον πρότυπο χώρο πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων στην καρδιά της πόλης, ενώ δράσεις του πραγματοποιούνται, επίσης, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το WISEDOG, το καφενείο «η ΓΗ», το «Μπαράκι του Μύλου» και «στο Περίπου».

Περισσότερες λεπτομέρειες για το φεστιβάλ και το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ:

https://www.opennightsfestival.com/

https://facebook.com/events/s/open-nights-festival-vol9/1246298129836614/

21-10-2024
Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Λαρισαίων και Αστυνομικού Διευθυντή

«Τάξη» σε πεζοδρόμους, διαβάσεις, αυστηρή επιτήρηση για ποδήλατα και πατίνια από τον Δήμο Λαρισαίων και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας - «Υπόθεση όλων μας η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος

Η εντατικοποίηση των ελέγχων και ζητήματα κοινής αστυνόμευσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου με τον Αστυνομικό Διευθυντή, κ.Αγάπιο Χαρακόπουλο, για την αντιμετώπιση κυκλοφοριακών προβλημάτων, ιδίως στο κέντρο της πόλης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Λαρισαίων με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας εντατικοποιούνται οι έλεγχοι που αφορούν στην παράνομη στάθμευση, στην επιτήρηση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης, καθώς και τήρησης των προβλεπόμενων ωραρίων, όπως επίσης και στη μεγαλύτερη επιτήρηση για τις διαβάσεις πεζών.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επιτήρηση των πεζοδρόμων, ιδίως αναφορικά με την κυκλοφορία δικύκλων (μηχανάκια), αλλά και για τους οδηγούς ποδηλάτων και πατινιών, στους οποίους θα γίνονται αυστηρές συστάσεις, ενώ θα βεβαιώνονται και τυχόν παραβάσεις, όπως είναι η μη χρήση μέσων ατομικής προστασίας (πχ κράνος), καθώς και τυχόν πορεία σε δρόμο αντίθετα στην κατεύθυνση του ρεύματος κυκλοφορίας.

Σημαντικός, ωστόσο, είναι ο ρόλος και η συνεργασία των ίδιων των πολιτών, που καλούνται να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Όπως, άλλωστε, τονίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, με αφορμή τη συνάντηση, «η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου είναι υπόθεση όλων μας».

«Θέτουμε τις βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, στο πλαίσιο δράσεων και παρεμβάσεων για την κοινή αστυνόμευση. Ευθύνη δική μας και ευθύνη κάθε δημόσιας αρχής είναι να εφαρμόζει πολιτικές και να υλοποιεί δράσεις και παρεμβάσεις που υποστηρίζουν τη διεύρυνση και την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Αλλά δεν εξαρτώνται όλα από τις αρχές. Όταν οι πόλεις διαμορφώνονται και από τις ατομικές επιλογές του καθένα μας, είναι προφανές ότι η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου είναι υπόθεση όλων μας», σημειώνει ο κ.Μαμάκος.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και ιδιαίτερα προβληματικά σημεία στην πόλη, όπως επίσης και σημεία με προβλήματα στους φωτεινούς σηματοδότες. Μεγαλύτερη επιτήρηση θα υπάρχει και στην οδό Μαρτάλη, στο ύψος του Τελωνείου, καθώς είναι ένα ιδιαίτερα προβληματικό σημείο, εξαιτίας της στάθμευσης φορτηγών.

Εκτός από τους κ.κ. Μαμάκο και Χαρακόπουλο, στη συνάντηση μετείχαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, κ.Ευάγγελος Παπαλέξης, η Αστυνομική Υποδιευθύντρια και Διοικήτρια του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, κ.Αγγελική Ευαγγελίδη, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, κ.Ευάγγελος Πελεκάνης και ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας, κ.Ευστάθιος Νικολαϊδης.

21-10-2024
Στον Δήμαρχο Λαρισαίων οι Παλαιστές της ΕΑΛ Πήγασος

Με τους παγκόσμιους πρωταθλητές βετεράνων πάλης της ΕΑΛ «Πήγασος» ο Δήμαρχος Λαρισαίων - «Βασικός πυλώνας της κοινωνίας μας και πηγή έμπνευσης για όλους μας, ο αθλητισμός», τονίζει ο κ.Μαμάκος

Με τους παγκόσμιους πρωταθλητές βετεράνων πάλης, της ΕΑΛ «Πήγασος», που συμμετείχαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πόρετς της Κροατίας, το διάστημα 8 - 13 Οκτωβρίου 2024, και απέσπασαν το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Γ’ (45-50 ετών) στα 130 κιλά της ελευθέρας πάλης, είχε συνάντηση ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση, η οποία αποδεικνύει τη δυναμική της Λάρισας, στον τομέα του αθλητισμού και της εξωστρέφειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ.Μαμάκος, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πρωταθλητές, κκ. Αποστόλη Στάμο και Ανδρέα Κλειούση, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται των αθλητικών υποδομών, της ενίσχυσης του αθλητισμού και τη διοργάνωση σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων. Να σημειώσουμε ότι, ο Απόστολος Στάμος, αγωνιζόμενος στην κατηγορία Γ' (45-50 ετών) στα 130 κιλά ελευθέρας πάλης, ξεχώρισε για την αντοχή και την τεχνική του, κατακτώντας μια ιστορική διάκριση για την πόλη της Λάρισας, ενώ ο Ανδρέας Κλειούσης, από την πλευρά του, συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της ελληνικής αποστολής με την αξιόλογη παρουσία του.

“Ο αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας μας και πηγή έμπνευσης για όλους μας. Η διάκριση των αθλητών μας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης, αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη δυναμική της Λάρισας στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Ως Δήμος, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε ενεργά τον αθλητισμό, βελτιώνοντας τις υποδομές και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις. Η εξωστρέφεια της πόλης μέσα από τον αθλητισμό είναι για εμάς προτεραιότητα, καθώς αναδεικνύει τη Λάρισα σε κέντρο αθλητικής και πολιτιστικής ανάπτυξης”, τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωση του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος.

Να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν οι κκ. Πέτρος Κρίκης, Αρχηγός Ελληνικής Αποστολής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης, Δημοσθένης Κακαργιάς, προπονητής του τμήματος πάλης της ΕΑΛ, Αστέριος Τσέτσιλας, Γενικός Γραμματέας ΕΑΛ «Πήγασος» και οι αθλητές κκ. Απόστολος Στάμος, Γεώργιος Στάμος και Ανδρέας Κλειούσης.

21-10-2024
Παρουσίαση βιβλίου του Θεόδωρου Παλιούγκα "Η Λάρισα των Προϊστορικών και Πρώιμων Ιστορικών χρόνων"

Την Πέμπτη στο Δ.Ω.Λ.

Το βιβλίο του Θεόδωρου Παλιούγκα, με τίτλο “ Συμβολές στην τοπογραφία και αρχαιολογία της Πελασγίδος Λάρισας, I. O οικισμός των Προϊστορικών και Πρώιμων Ιστορικών χρόνων”, παρουσιάζεται την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, στις 7:30μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Σύλλογο Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας και το βιβλιοπωλείο ΚΑΛΤΣΑΣ

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο δρ. Γεώργιος Τουφεξής (ΕΦΑ Λάρισας), ο δρ. Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος (Ακαδημία Αθηνών) και η καθ. δρ. Μαρία Σταματοπούλου (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης)

Την εκδήλωση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράντας.

Ο Θεόδωρος Γ. Παλιούγκας γεννήθηκε στη Λάρισα, στο 2ο Λύκειο της οποίας ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Συνέχισε ως υπότροφος του ΙΚΥ στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα, το 1985. Στην ίδια σχολή παρακολούθησε κύκλο Μεταπτυχιακών Σπουδών με αντικείμενο την Παλαιοχριστιανική Τέχνη, και αργότερα συνέχισε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα και με ειδίκευση στην Αρχαιολογία, το 1998.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του εντοπίζεται στη Θρησκειολογία και στην Κλασική Αρχαιολογία, ενώ ιδιαίτερα ασχολείται με την Ιστορία, την Τοπογραφία και Αρχαιολογία της Λάρισας, διαχρονικά.

Έχει λάβει μέρος σε Συνέδρια με σχετικές ανακοινώσεις και έχει δημοσιεύσει μελέτες του αυτοτελώς και σε επιστημονικά περιοδικά.

Συμμετείχε σε αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές στη Λάρισα, στην Πέλλα, στη Μεσσήνη, στην Κύθνο, στον Βόλο, στη Χίο και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. 

Από το 1988 υπηρετεί στη Μέση Εκπαίδευση, ενώ από το 2020 έως σήμερα, εργάζεται στο Κέντρο Ερεύνης της Αρχαιότητος της Ακαδημίας Αθηνών.

21-10-2024
Θεσσαλικό Θέατρο - Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Θεατρικό Εργαστήρι

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Θεατρικό Εργαστήρι του Θεσσαλικού Θεάτρου.

Οι εγγραφές λήγουν την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024.

Έναρξη μαθημάτων από την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024.

Αναλυτικά τα τμήματα που θα λειτουργήσουν είναι:


ΕΝΗΛΙΚΩΝ (ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ)

1ο τμήμα

Υπεύθυνη τμήματος: ΕΙΡΗΝΗ ΣΓΟΥΡΗ Ηθοποιός, θεατρολόγος και κινηματογραφίστρια

Ημέρες και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη 19:00 – 22:00 και Παρασκευή 19:00 – 22:00

ΚΑΙ

2ο τμήμα

Υπεύθυνη τμήματος: ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΟΥΚΟΥΛΗ Θεατρολόγος και ηθοποιός

Ημέρες και ώρες μαθημάτων: Δευτέρα 17:30 – 20:30 και Παρασκευή 16:00 – 19:00

ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: 6 ΩΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ: 20 ΕΥΡΩ

 

ΕΦΗΒΩΝ (13 – 17 ΕΤΩΝ)

Υπεύθυνη τμήματος : ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΜΑΚΡΗ Ηθοποιός και σκηνοθέτης

Ημέρες και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη 18:00 – 19:00 και Σάββατο 17:00 – 20:00

ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: 4 ΩΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ: 15 ΕΥΡΩ

 

ΤΡΟΠΟΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ:

  • Από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00π.μ. – 2:00μ.μ. στα γραφεία του Θεσσαλικού Θεάτρου στον 2ο όροφο του Μύλου του Παππά Γεωργιάδου 53.
  • ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ 3ο ΟΡΟΦΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ 2ο ΟΡΟΦΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ 53
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 2410621209 ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00π.μ. – 2:00μ.μ.

21-10-2024
Παρεμβάσεις και εργασίες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις

«Λίφτινγκ» σε αθλητικές εγκαταστάσεις από τα συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων – Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα εργασιών και παρεμβάσεων

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εργασιών του Δήμου Λαρισαίων για τη συντήρηση και βελτίωση δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Η Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου ολοκληρώνει τις παρεμβάσεις σε τέσσερις αθλητικούς «πυρήνες», συγκεκριμένα στα αθλητικά κέντρα «Κουκουλίτσιος-Μουσιάρης», Αβέρωφ, «Βιολογικού» και Νεάπολης, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες παρεμβάσεις και σε άλλες συνοικίες.

Πρόκειται για «πυρήνες» αθλητικών εγκαταστάσεων που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου, τόσο εξαιτίας των συλλόγων, ακαδημιών που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω χώρους, όσο και εξαιτίας των πολιτών που βρίσκουν ευκαιρία να αθληθούν -ακόμη και να κάνουν έναν απλό περίπατο. Εκτός από τη συντήρηση πρασίνου και τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντα χώρου, πραγματοποιήθηκαν και εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του εξοπλισμού, ενώ καταγράφηκαν αναλυτικά και ελλείψεις ή ζημιές (πχ μπασκέτες), προκειμένου οι υπηρεσίες του Δήμου να προβούν σε αντικαταστάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πόλη φιλική σε κατοίκους και στην οικογένεια

«Έχουμε προχωρήσει σε σειρά εντατικών παρεμβάσεων, με προγραμματισμό, για τη συντήρηση, αποκατάσταση-εξωραϊσμό και των αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να αναβαθμιστεί το επίπεδο ζωής των κατοίκων, σε κάθε συνοικία, σε κάθε γειτονιά. Η αρχή έγινε στους τέσσερις αυτούς “πυρήνες” και θα ακολουθήσουν, το επόμενο διάστημα, παρεμβάσεις και στους υπόλοιπους δημοτικούς χώρους άθλησης», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πρασίνου, κ.Χρήστος Τερζούδης.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αστικό περιβάλλον ελκυστικό, λειτουργικό και περισσότερο απ’ όλα φιλικό στην οικογένεια -και αυτός ο στόχος περιλαμβάνει και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας. Με τη δημιουργία/ανακατασκευή περίπου 25 παιδικών χαρών, τις παρεμβάσεις στα πάρκα Αλκαζάρ και Αισθητικού Άλσους, τη φύτευση 1.500 δέντρων και την ενίσχυση του πρασίνου, όπως και με τις τωρινές παρεμβάσεις στους δημοτικούς αθλητικούς χώρους δημιουργούμε χώρους συνάντησης, δημιουργικής απασχόλησης, χαράς και άθλησης, για κάθε ηλικία, σε κάθε συνοικία, σε κάθε γειτονιά», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

Πού έχουν γίνει παρεμβάσεις

Αθλητικό κέντρο «Δ.Κουκουλίτσιος – Δ.Μουσιάρης»

  • Εξωραϊσμός χώρου
  • Συντήρηση πρασίνου – κλαδέματα
  • Καθαρισμός εξωτερικών (περιμετρικών) χώρων
  • Απομάκρυνση απορριμμάτων
  • Βάψιμο αποδυτηρίων
  • Συντήρηση εξοπλισμού (αλλαγή μπασκετών, το επόμενο διάστημα)

Αθλητικό Κέντρο Αβέρωφ

  • Κοπή επικίνδυνων δέντρων
  • Τοποθέτηση πλαστικών καθιστικών
  • Επισκευή δύο εισόδων (πόρτες)
  • Καθαριότητα – καλλωπισμός χώρων

Αθλητικό Κέντρο Βιολογικού

  • Επίστρωση δρόμων εντός του αθλητικού κέντρου
  • Διαμόρφωση χώρων πάρκινγκ
  • Διαμόρφωση χώρων αποδυτηρίων
  • Τοποθέτηση καθιστικών
  • Συντήρηση πρασίνου

Αθλητικό Κέντρο Νεάπολης

  • Συντήρηση πρασίνου
  • Βάψιμο εξοπλισμού (πάγκοι, δοκάρια)
  • Αντικατάσταση εξοπλισμού (μπασκέτες, στεφάνια, το επόμενο διάστημα)
21-10-2024
Συνεχίζονται τα έργα Εσωτερικού Δακτυλίου - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ηρώων Πολυτεχνείου

Συνεχίζονται οι εργασίες του έργου «Ολοκλήρωση Εσωτερικού Δακτυλίου Λάρισας» - Από τη Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, οι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ηρώων Πολυτεχνείου

Από το Τμήμα Οδοποιίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, ανακοινώνεται ότι, από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, θα ξεκινήσουν οι εργασίες του σταδίου Α7, το οποίο αφορά την ανακατασκευή της κεντρικής νησίδας (πρασίνου) και των αντίστοιχων πεζοδιαβάσεων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στο τμήμα από τις οδούς Πίνδου - Κουτσούμπα έως τις οδούς Βόλου - 23ης Οκτωβρίου και τις πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Βόλου, Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου. Η ισχύς των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα έχει εφαρμογή έως και την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024,  καθ’ όλο το 24ωρο.

Για τους λόγους αυτούς θα εφαρμοστούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,60μ (κατεύθυνση προς οδό Φαρσάλων) και 4,50μ (κατεύθυνση προς οδό Αγιάς). Επίσης επιβάλλεται απαγόρευση στάθμευσης στη ζώνη των έργων και θέσπιση ορίου ταχύτητας 30 km/hr. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και στις κάθετες αυτής, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες πληροφοριακές και ρυθμιστικές πινακίδες που θα τοποθετηθούν από τον ανάδοχο του έργου.

Να σημειώσουμε ότι, τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής των πεζοδρομίων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, στο τμήμα από την οδό Μαυροβουνίου έως την οδό Βόλου (στη δεξιά πλευρά κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων από την οδό Υψηλάντου προς την οδό Βόλου). Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες πλακόστρωσης των πεζοδρομίων στην οδό Βόλου, στο τμήμα από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου έως τις σιδηροδρομικές γραμμές (στη δεξιά πλευρά κατά τη φορά κίνησης των οχημάτων από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου προς τις σιδηροδρομικές γραμμές). Μετά την ολοκλήρωση – τις επόμενες ημέρες – και αυτών των πλακοστρώσεων, θα ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευής της κεντρικής νησίδας (πρασίνου) και των αντίστοιχων πεζοδιαβάσεων στην οδό Βόλου, ώστε να προχωρήσει και η κατασκευή του κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Βόλου, Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Ολοκλήρωση Εσωτερικού Δακτυλίου Λάρισας», έχει προϋπολογισμό 11,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του ΥΠΕΣ και τον Δήμο Λαρισαίων.

18-10-2024
Εκδηλώσεις για την επέτειο των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Λάρισας από τη Γερμανική κατοχή

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα γιορταστεί φέτος η Απελευθέρωση της Λάρισας από τη Γερμανική κατοχή

 Εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για την επέτειο των 80 χρόνων                            

80 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την απελευθέρωση της Λάρισας από τη Γερμανική κατοχή (23-10-1944) και ο Δήμος Λαρισαίων θα γιορτάσει αυτή την ημέρα με ιδιαίτερη λαμπρότητα, διοργανώνοντας παράλληλες εκδηλώσεις, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, αλλά και στο κέντρο της πόλης.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 11:15π.μ., θα συγκεντρωθούν στο Δημαρχείο της πόλης,  φορείς, μαθητές, αλλά και πολίτες, από όπου στις 11:30π.μ., με τη  Φιλαρμονική του Δήμου να προηγείται, θα μετακινηθούν προς το Ηρώο της πόλης (μέσω Παπαναστασίου –Αρχαίου Θεάτρου-Βενιζέλου- Σκυλοσόφου-Ηρώο). Στις 11:45π.μ. θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμο. Στις 11:55π.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κυρία Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου και θα ακολουθήσει κατάθεση Στεφάνων - Ενός Λεπτού Σιγή -και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.                       

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τη Γερμανική κατοχή, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 και ώρες 10:00 -13:30 και 17:30 – 20:30 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 και ώρες 10:00 – 12:15, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (Ρούσβελτ 59), θα πραγματοποιηθεί η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων και Συλλόγων Φίλων Εθνικής Αντίστασης, με θέμα: “Μια ιστορία για την απελευθέρωση”.

Παράλληλα, στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στο Μύλο του Παππά, θα γίνεται προβολή ντοκιμαντέρ, με τίτλο “Το στάρι”, μία παραγωγή της ομάδας historistai, σχετικά με την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της κατοχής, μέσα από κινηματογραφικά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Οι προβολές θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

18-10-2024
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου - Πέμπτη 24/10/2024, ώρα 19:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

18-10-2024
Συνεδρίαση Δημοτικής Επιτροπής - Πέμπτη 24/10/2024, ώρα 10:00

Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ

18-10-2024
Μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣΨΔ (Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ώρα 22:00 έως Σάββατο 19 Οκτωβρίου, ώρα 03:00)

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω εργασιών αναβάθμισης των βάσεων δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν θα είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει η ΓΓΠΣΨΔ μέσω των υποδομών της κατά τα παρακάτω χρονικά διαστήματα:

  • από Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 ώρα 22:00 έως Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 ώρα 03:00
  • Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 από ώρα 05:00 έως και τις 15:00
  • Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024 από ώρα 05:00 έως και τις 15:00

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον σύνδεσμο https://www.gsis.gr/anabathmisi-ypodomon-baseon-dedomenon-tis-genikis-grammateias-pliroforiakon-systimaton-kai

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων θα διακοπεί η δυνατότητα αυθεντικοποίησης χρηστών μέσω κωδικών TAXISNet, επομένως δεν θα είναι δυνατή (για τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα) η χρήση των ηλεκτρονικών αιτήσεων της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων.

18-10-2024
Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών

Συνάντηση δικτύωσης του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας

Με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ.Κωνσταντίνο Τζανακούλη και τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο, κ.Θεόδωρο Γεράκα, είχαν συνάντηση δικτύωσης, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, τα στελέχη του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) του Δήμου Λαρισαίων.

Συγκεκριμένα, η διαπολιτισμική μεσολαβήτρια, κα.Ειρήνη Παπαϊωάννου, η νομικός του ΚΕΜ, κα.Πόλυ Παναγούλη και η ψυχολόγος, κα.Πηνελόπη Τσιντίκη, παρουσίασαν αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΜ, τις ειδικότητες που το στελεχώνουν, αλλά και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε αυτό.

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο κύριος στόχος του ΚΕΜ είναι, η ενημέρωση και υποστήριξη πολιτών τρίτων χωρών, η ανάπτυξη συνεργασιών και η δικτύωση για τη σύνδεση των ωφελούμενων με προγράμματα κοινωνικής ένταξης, καθώς και η υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων (Παράρτημα ΚΕΜ), στη διεύθυνση Ηπείρου 96-98, και στα τηλέφωνα: 2414 400701, 2414 400717, 2414 400721.

18-10-2024
Θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Νέα Σμύρνη για τον εορτασμό του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Από την 3η Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων & Κατοίκων Νέας Σμύρνης

Η 3η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων & Κατοίκων Νέας Σμύρνης του Δήμου Λαρισαίων, στο πλαίσιο των θρησκευτικών εκδηλώσεων που θα γίνουν στη συνοικία για τον εορτασμό του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19:30 στην Πλατεία Καραϊσκάκη (Πλατεία Αγίου Δημητρίου Νέας Σμύρνης).

Στην εκδήλωση θα χορέψουν το παιδικό τμήμα ΠΣ Νέας Σμύρνης, το τμήμα Ενηλίκων ΠΣ Νέας Σμύρνης, ο Σύλλογος Λουτριωτών Λάρισας και Περιχώρων «Η Γκορτσοπούλα» και ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Σπηλιωτών "Ο Κίσσαβος".

18-10-2024
Προβολή του ντοκιμαντέρ “Το στάρι” στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στο πλαίσιο επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων για τα 80 χρόνια από την Απελευθέρωση της Λάρισας

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων για το 80 χρόνια από την Απελευθέρωση της πόλης και τον γενικό εορτασμό για την 28η Οκτωβρίου, διοργανώνει την προβολή του ντοκιμαντέρ “Το στάρι”, μέσα στους χώρους της μόνιμης έκθεσής του.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της Ομάδας hiστορισταi σχετική με την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της Κατοχής, μέσα από κινηματογραφικά-φωτογραφικά ντοκουμέντα και αφηγήσεις κοινωνικών επιστημόνων.

Η συγκεκριμένη εκδοχή του ντοκιμαντέρ είναι μικρότερης διάρκειας (20΄) και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες. Η είσοδος είναι ελεύθερη και απαιτείται προσυνεννόηση με το Μουσείο. Παράλληλα η προβολή πραγματοποιείται και για το κοινό της πόλης, κατά τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του Μουσείου από 18-10 έως και 26-10-2024.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη-Σάββατο: 10:00-14:00
Τετάρτη-Παρασκευή: 18:00-21:00
Τηλ.: 2410 530083

18-10-2024
Με την Performance Χορού «Stelar» συνεχίζεται σήμερα το φεστιβάλ OPEN NIGHTS στο Μύλο του Παππά

Με την Performance Χορού «Stelar», συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, στο Μύλο του Παππά, στις 20:00, το 9ο Φεστιβάλ OPEN NIGHTS.  Στο «Stelar», μια χορογραφία και μουσική του Κωνσταντίνου Γεράρδου, εξερευνάται ο μοναδικός δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και την κόρη μέσα από τον χορό. Χορεύουν η Πέπη Κέη και η Στέλλα Κέη Γεράρδου. Ο Κωνσταντίνος Γεράρδος είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος της ομάδας χορού VIS MOTRIX. Χορογραφεί, διδάσκει και οργανώνει σεμινάρια χορού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η Πέπη Κέη ειναι χορεύτρια, μέλος της ομάδας και η Στέλλα η κόρη τους.

Αμέσως μετά την performance χορού θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη - συζήτηση με θέμα: «Μάνα Γη». Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ψυχαναλυτής Τρύφωνας Ζαχαριάδης και ο ψυχοθεραπευτής Γιώργος Γιαννούσης. Η διάλεξη οργανώνεται σε συνεργασία με το ΝΗΜΑ. Το σώμα είναι σαν τη γη, είναι από μόνο του τόπος. Ο τόπος της δημιουργικότητάς μας συναντάται στον εαυτό μας. Η γη, ο τόπος που μας γέννησε, κουβαλά συνθέσεις και αντιθέσεις και ως μάνα μάς εντάσσει σε μια κυκλικότητα ενός συμβολικού θανάτου και μιας συμβολικής αναγέννησης.

Τέλος, στις 22:00, στο Μπαράκι του Μύλου θα ξεδιπλώσει τις υπέροχες μουσικές του ο Χρήστος Λαχανάς με Dj set.

Το 9ο Φεστιβάλ OPEN NIGHTS είναι αφιερωμένο στη ΓΗ και θα διαρκέσει έως τις 27 Οκτωβρίου 2024. Έχει ως βάση του τον Μύλο του Παππά, τον πρότυπο χώρο πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων στην καρδιά της πόλης, ενώ δράσεις του πραγματοποιούνται, επίσης, στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το WISEDOG, το καφενείο «η ΓΗ», το «Μπαράκι του Μύλου» και «στο Περίπου».

Περισσότερες λεπτομέρειες για το φεστιβάλ και το αναλυτικό πρόγραμμα θα βρείτε εδώ:

https://www.opennightsfestival.com/

https://facebook.com/events/s/open-nights-festival-vol9/1246298129836614/

Πολιτική Προστασία

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας - Πλατφόρμα Συμμετοχής για τα Πολεοδομικά Σχέδια

Κανονισμός Καθαριότητας Δήμου Λαρισαίων

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών & Ηλεκτρονικών Συσκευών - Μάθε Πώς

Ανακύκλωση Τηγανελαίων - Στον πορτοκαλί κάδο

Job Center

Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Πανεπιστήμιο των Πολιτών

Κατασκήνωση στην Πόλη

Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λαρισαίων

Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας

Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Κινητικότητας

Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για τον Περιβάλλοντα Χώρο του Αρχαίου Θεάτρου

Επανασύνδεση ρεύματος για ευπαθείς ομάδες

Οικογιορτή Λάρισας

Λάρισα Ιστορία Πολιτισμού Παρελθόν και Μέλλον

Βόλτες στην πόλη του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης

Εκδρομές στη Λάρισα PDF

Larissa Tours and Excursions

Εμβολιάζομαι Νοιάζομαι

  ΕΟΔΥ Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Λάρισα Είμαστε Μαζί απέναντι στον covid-19

ΚΔΑΠ - ΚΔΑΠ μεα

Βρείτε σε ποια Κοινότητα του Δήμου Λαρισαίων ανήκετε

Υδάτινοι Πόροι και Περιβάλλον Θεσσαλίας

Πολυοδηγός για Μετανάστες - Multiguide for Immigrants

Λάρισα Πόλη που Μαθαίνει 

Stop TTIP/CETA

Η Ευρώπη σου

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις

Εγγραφή στο 112

Μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια

El municipio de Larisa

Diseñamo

una ciudad moderna en la que todos los ciudadanos estarán felices de vivir

Desarrollamos

infraestructura y servicios sociales para ciudadanos y visitantes

Prestamos atención

en la educación, la cultura y el reforzamiento de instituciones

Realizamos

proyectos de infraestructura que contribuirán al desarrollo de la ciudad

Contacto

El municipio de Larisa, 1 Ionos Dragoumi str P.C. 41222

Centro de llamadas: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Más Información

kairos 1 en ekdromes larissa en

© 2016 El municipio de Larisa | Diseño de sitio web por ITBIZ DIGITAL AGENCY