Ο εμβολιασμός κατά του Covid19 αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας και σε αυτούς που αγαπάμε και νοιαζόμαστε.
Είναι ανάγκη και όχι επιλογή.
Τα εμβόλια είναι πλέον στη διάθεση μας. Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού για την COVID-19 έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2021. Είναι εγκεκριμένα για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους από τους αρμόδιους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον FDA (US Food and Drug Administration) και τον EMA (European Medicines Agency). Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν για όλους και στόχος, να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών. Τα εμβόλια είναι προαιρετικά, αλλά απαραίτητα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας.
07/07/2021, Μόσιαλος: Ισχυρή πιθανότητα και για άλλες μεταλάξεις
23/06/2021, Εμβόλιο Κορονοϊού: Η ιστορία της mRNA τεχνολογίας και γιατί δεν πρέπει να τη φοβόμαστε
22/06/2021, Γραβάνης: Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν σοβαρό πρόβλημα το Φθινόπωρο
17/06/2021, Ο "χάρτης" των εμβολιασμών: Τα ποσοστά ανά νομό και νησί
09/06/2021, Δηλώσεις Γιαννακόπουλου στη Larissa Press: Τα κενά στους εμβολιασμούς "θεριεύουν" τις μεταλλάξεις
31/05/2021, Αποκλειστική συνέντευξη Μόσιαλου: Αποκαλύψεις για τα εμβόλια, τις μεταλλάξεις, τα φάρμακα κατά του κοροναϊού
13/05/2021, Μήνυμα του προέδρου του ΙΣΛ για τον εμβολιασμό
17/04/2021, Δηλώσεις του δημάρχου Λαρισαίων μετά τον εμβολιασμό
09/04/2021, Ο Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχετικά με την πανδημία στην Ελλάδα
Ο εμβολιασμός ενισχύει την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών νόσων στις οποίες μπορεί να εκτίθενται οι άνθρωποι. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο εμβολιασμός αποτρέπει την προσβολή από νόσους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από μια νόσο ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι ηπιότερα και η ανάρρωση ταχύτερη.
Τα εμβολιασμένα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν λοιμώξεις σε άλλους. Έτσι, τα άτομα που εμβολιάζονται συμβάλλουν στην προστασία και των ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν.
Ο εμβολιασμός, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας περισσότερων ανθρώπων, βοηθά στη μείωση των κοινωνικών και ψυχολογικών επιπτώσεων των ασθενειών και ελαφρύνει την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται από αυτήν.
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αφορά την πρόκληση απόκρισης ενάντια σε μια πρωτεΐνη (είτε ολόκληρη είτε τμήμα αυτής) η οποία βρίσκεται μόνο στον ιό που προκαλεί την COVID-19. Όταν ένα άτομο εμβολιάζεται δημιουργείται ανοσοαπόκριση. Για τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανοσία.
Εάν το άτομο προσβληθεί αργότερα από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. Έπειτα, είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί.
Αφού λάβουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου (όσα χρειάζονται δύο δόσεις), οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι. Χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την χορήγηση της 2ης δόσης για να αναπτυχθεί ανοσία, η οποία, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα διαρκεί για 6 έως 8 μήνες.
Ο επείγων χαρακτήρας της πανδημίας COVID-19 σημαίνει ότι όλοι οι διαθέσιμοι πόροι και οι προσπάθειες έχουν κατευθυνθεί προς την εξεύρεση ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου.
Αυτό συνέβη τόσο γρήγορα:
λόγω της πρωτόγνωρης χρηματοδότησης και συνεργασίας μεταξύ εταιρειών ανάπτυξης εμβολίων και κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο
λόγω της τεχνολογικής προόδου που επέτρεψε την ανάπτυξη εμβολίων ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν
γιατί οι κλινικές δοκιμές προχώρησαν ταχύτερα λόγω της ευρείας εξάπλωσης της COVID- 19, που σημαίνει ότι οι διαφορές μεταξύ των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων ομάδων θα μπορούσαν να ανιχνευθούν νωρίτερα.
Έχετε δύο τρόπους: είτε να μπείτε στο https://emvolio.gov.gr/ και να ακολουθήσετε βήμα βήμα τις οδηγίες, είτε να απευθυνθείτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ. Όσοι έχουν κάνει εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση, λαμβάνουν αυτομάτως μήνυμα στο κινητό ή το e-mail τους με το προτεινόμενο ραντεβού.
Ναι, γίνεται. Μάλιστα, μπορεί να γίνει και χωρίς εξουσιοδότηση, αρκεί το πρόσωπο που θα κάνει τη διαδικασία για εσάς να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση.
Τα ραντεβού αλλάζουν όπως κλείνονται: είτε στο emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ, με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται πιο πριν. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αλλαγή ραντεβού μπορεί να γίνει μόνο μία φορά και μόνο εφόσον το ζητήσετε τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από το αρχικά προγραμματισμένο ραντεβού.
Πρέπει να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας και πρόχειρο τον ΑΜΚΑ σας και τον κωδικό εμβολιασμού. Η εκτύπωση των στοιχείων του εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική.
Υπολογίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 7 στους 10), μέχρι να αναπτυχθεί ανοσία στην κοινότητα. Επομένως, θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε με την ίδια συνέπεια τα μέτρα προστασίας, μέχρι να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκληθούν είναι ήπιες και παροδικές, όπως πόνος στο χέρι στο σημείο της ένεσης, πυρετός, αδιαθεσία, μυαλγίες και πονοκέφαλος. Όλα αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα, συνήθως μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο.
Στην εμβέλεια του Δήμου Λαρισαίων λειτουργούν τρία εμβολιαστικά κέντρα, στο Γενικό Νοσοκομείο, στο Πανεπιστημιακό και στο Κέντρο Υγείας Λάρισας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες https://emvolio.gov.gr/ και https://eody.gov.gr/
Δεν ξεχνάμε
Να φοράμε μάσκα για όσο χρειαστεί.
Να κρατάμε φυσική απόσταση 1,5μ από άλλα άτομα και να αποφεύγουμε τις χειραψίες και την επαφή με άτομα εκτός του σπιτιού μας.
Να μένουμε σπίτι αν αισθανόμαστε αδιάθετοι/τες και να κάνουμε εξέταση για την COVID-19. Πρέπει να μένουμε σπίτι μέχρι να πάρουμε τα αποτελέσματα της εξέτασής μας.
Να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό των χεριών.
Να βήχουμε ή να φταρνιζόμαστε πάντα στο μέσα μέρος του βραχίονά μας ή σε χαρτομάντηλο και να το πετάξουμε αμέσως σε δοχείο απορριμμάτων.