Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ
Ο Δήμος Λαρισαίων ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων για την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα δωρεάν πραγματοποίησης κτηνιατρικών πράξεων (σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμός) σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς ιδιοκτητών, που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 234/2024 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των ιδιοκτητών στο πρόγραμμα είναι να είναι ενήλικες και μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Λαρισαίων.
Α. ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ
Για τις κατηγορίες 3, 4, 5 ( μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι), δικαιούχοι των δωρεάν παροχών είναι οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 2.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος. Στα προστατευόμενα μέλη εντάσσονται τα τέκνα ως 18 ετών και τα ενήλικα τέκνα έως 24 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Για τα προστατευόμενα μέλη από 18 έως 24 ετών απαιτείται Βεβαίωση Σπουδών.
Β. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Για όλες τις ομάδες: Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
Απαραίτητα δικαιολογητικά ανά ομάδα:
1. ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ:
Φωτοαντίγραφο απόφασης της Υγειονομικής Επιτροπής του Κ.Ε.Π.Α.
2. ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ:
Κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση ανεργίας από την Δ.Υ.Π.Α., από όπου θα προκύπτει ο χρόνος ανεργίας.
3. ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ:
4,5. ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ και ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ:
6. ΔΙΑΒΙΟΥΝΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ:
Βεβαίωση έγκρισης ΚΕΑ.
7. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΙΜΝΙΩΝ:
Αντίγραφο Μητρώου Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων
Γ. ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ
Οι δικαιούχοι θα μπουν σε σειρά προτεραιότητας με μοριοδότηση σύμφωνα με την υπ’ αρ. 234/2024 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου:
1. Άτομα με Αναπηρία:
Για ποσοστό αναπηρίας μικρότερο ή ίσο του 67%: 5 μόρια
Για ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 67%: 15 μόρια
2. Μακροχρόνια Άνεργοι:
Για χρονικό διάστημα ανεργίας μεταξύ ενός (1) και πέντε (5) ετών: 10 μόρια
Για χρονικό διάστημα ανεργίας μεγαλύτερο των πέντε (5) ετών: 15 μόρια
3. Μονογονεϊκες Οικογένειες: 5 μόρια
4. Τρίτεκνοι: 15 μόρια
5. Πολύτεκνοι: 20 μόρια
6. Διαβούντες με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: 20 μόρια
7. Ιδιοκτήτες Ποιμνίων: 10 μόρια
Δ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Κάθε πολίτης, προκειμένου να μοριοδοτηθεί ανάλογα, έχει τη δυνατότητα κατάθεσης περισσοτέρων του ενός εγγράφου που θα αποδεικνύουν τις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων στις οποίες ανήκει.
Θέτεται ως όριο ένα (1) δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς ανά αιτούντα
Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά ήδη σημασμένο και καταχωρημένο σε ιδιοκτήτη ζώο, θα πρέπει η αίτηση να υποβάλλεται από το συγκεκριμένο πρόσωπο που είναι καταχωρημένο στο ΕΜΖΣ ως ιδιοκτήτης του ζώου αυτού. Στην αίτηση θα αναγράφεται και ο αριθμός microchip του ζώου.
Σε περίπτωση που η αίτηση αφορά μη σημασμένο ζώο, ο αιτών είναι το πρόσωπο που θα καταχωρηθεί στο ΕΜΖΣ (Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς) ως ιδιοκτήτης.
E. ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τη Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025 έως και την Πέμπτη 24 Απριλίου 2025 αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Σχετικές οδηγίες υποβολής θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: Αίτηση για κτηνιατρική πράξη σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην ψηφιακή πλατφόρμα επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά. Χωρίς επισύναψη των δικαιολογητικών η αίτηση δε θα ισχύει.
Ανάρτηση Προσωρινών πινάκων επιτυχόντων, απορριπτέων
Γ' κύκλου
της υπ' αριθμ. 47396/23-10-2024
πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ωφελούμενων
Ο Δήμος Λαρισαίων, προβαίνει στην ανάρτηση των Προσωρινών πινάκων επιτυχόντων και απορριπτέων της υπ’ αριθμ. 47396/23-10-2024 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Πράξης με τίτλο: «Αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων εντός της περιοχής παρέμβασης / Κατάρτιση επαγγελματιών και εργαζομένων στην Βιώσιμη, Πράσινη και Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα», που αφορά την περίοδο υποβολής αιτήσεων από τις 24/01/2025 – 14/02/2025 (Γ΄κύκλος).
Οι ωφελούμενοι/ες που απορρίφθηκαν έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης προς τον Δήμο Λαρισαίων (Επιτροπή Ενστάσεων και Αντιρρήσεων) εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ανάρτηση του Μητρώου, επί των πινάκων απορριπτέων όπως αυτή η ανάρτηση έχει γίνει στην ιστοσελίδα του δικαιούχου https://www.larissa.gov.gr/el/
Οι ενστάσεις αποστέλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικώς, μέσω email στο ηλεκτρονική διεύθυνση katartisi@protonmail.com συνοδευόμενες από τον κωδικό της αίτησης (ΚΑΥΑΣ), το ονοματεπώνυμο καθώς και τον λόγο της ένστασής τους. Οι ενστάσεις θα τεθούν προς εξέταση, ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων και Αντιρρήσεων.
Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και την Ελλάδα.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Περίοδος 2024 – 2025
Δημήτρη Τσεκούρα
Η φθορά
Μια φανταστική ομιλία του Ραφαήλ Εσθητού
σε ένα ανύπαρκτο κοινό
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Σάββατο 22 Μαρτίου στην Αμυγδαλέα Λάρισας στην ταβέρνα – ψησταριά του κ. Αποστόλη Μπουκουβάλα
ΩΡΑ 18:00
***
‘Πολυαγαπημένοι και μη παρευρισκόμενοι φίλοι μου, η παρούσα άκρως φανταστική ομιλία μου έχει την ρίζα της σε ένα άκρως ρεαλιστικό συμβάν: στην μυρωδιά της ναφθαλίνης που κατακυρίευσε μία νύχτα τα λαγωνικά μου ρουθούνια. Η φθορά. Η φθορά επέρχεται αβίαστα. Όταν η φθορά επέρχεται βεβιασμένα, στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για φθορά αλλά για ένα καθαρά τυχαίο συμβάν που προσπαθεί να ανακόψει την έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη κίνηση της φθοράς. Αυτή είναι η αναχαιτισμένη φθορά... Κρίμα! Τίποτε πιο άφθαρτο από την φθορά. Τελεία.’
***
Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει στην εναλλακτική του σκηνή ένα νεοελληνικό έργο με ιδιαίτερο χιούμορ και κυνισμό που διαπραγματεύεται τη φθορά των πάντων.
Τι γίνεται όταν ένα «φανταστικό» πρόσωπο εισβάλλει σε ένα μπαρ απευθύνεται στο «ανύπαρκτο» κοινό και διατείνεται πως δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από τη «Φθορά»; Ποιο είναι το νόημα της αγαπημένης του φράσης «το αντίθετο της Φθοράς είναι η Φθορά»; Ποια είναι η σχέση της Φθοράς με τα τοπία; Με την αναρχία και τον θεό; Γιατί δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από τον αποπροσανατολισμό; Ποιος αντιστέκεται στη Φθορά;
Ένας «ανυπόστατος» κύριος ονόματι Ραφαήλ Εσθητός έφυγε από την Πάτμο για τα Εξάρχεια, περιόδευσε σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Καλαμάτα και μετά την φθορά δέκα ετών επιστρέφει ανανεωμένος στη Λάρισα και μας απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα…
****
Η φθορά.
Όταν ακούς θρήνο ανθρώπινο, κάποια φθορά έχει για
πάντοτε ολοκληρωθεί.
Και τώρα μπορείτε να γελάσετε με την ησυχία σας.
Μέχρι δακρύων εννοείται.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δεν με ακούσατε.
Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Προτεινόμενη συνθήκη για την παράσταση είναι μια ιδιότυπη ομιλία σε ένα ανύπαρκτο κοινό. Ο ομιλητής ή καλύτερα ο αγορητής αναζητά το διάλογο με τους ανθρώπους, την ανάδυση της αγοράς που τείνει να εξαφανιστεί. Ο «βυζαντινός» ήχος του μπουζουκιού υπογραμμίζει και ενίοτε εξηγεί ανοίγοντας τον δικό του διάλογο τόσο με το κοινό όσο και με τον ομιλητή. Η αγόρευση εξελίσσεται σε μια ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις και την μοίρα τους.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Δημήτρης Τσεκούρας
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Κοστούμια: Νικολέτα Καΐση
Παίζει: Στάθης Κόκκορης
Παίζει ζωντανή μουσική ο Βαγγέλης Τσιαπλές (μπουζούκι)
Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης Βοηθός παραγωγής: Ειρήνη Γκότση
Οδηγός κινητής μονάδας: Γιώργος Σδράνης
Φώτα – ήχος: Γιώργος Γκόλαντας
Παραγωγή: Θεσσαλικό Θέατρο
Διάρκεια: 80’ λεπτά
Γενική είσοδος 5 ευρώ
Δεκτά εισιτήρια ΟΓΑ
Πληροφορίες: 2410621209 (Από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 με 14:00)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων στο «Μπαράκι του Μύλου»
Δευτέρα 24/3 21:15, Δευτέρα 31/3 21:15, Τρίτη 1/4 21:15, Τετάρτη 2/4 21:15, Δευτέρα 7/4 21:15, Τρίτη 8/4 21:15, Τετάρτη 9/4 21:15
Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, FormediaTV, TRT, radioTRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Θεσσαλικές επιλογές, larissanet Εφημερίδα, Larissanet.gr, Larissapress.gr, Formediaradio 99,8, OnLarissa.gr, Paidis.com, kosmoslarissa.gr, λαρισινά, larissorama.gr, TheNewspaper.gr, Ραδιοφωνική Λέσχη (Τρικάλων) 97,6, Thelarissapaper.gr, ράδιοΤύρναβοςfm 103,8, Ραδιόφωνο 99,4 Πόλις, elassona88,4.gr, iLarissa.gr, Τι Νέα Λάρισα; Larissa DeeJay 95,7, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 93,6, Musica Radio, Tirnavos Press, CAMPOS 97,8, larissaevents.gr, CityKidsGuide, choraagia.gr, The performart larissa
«ΘΥΜΗΣΟΥ…» – Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ελαφρό Τραγούδι
Το Φεστιβάλ Μουσικότροπο 2025 συνεχίζεται δυναμικά με μία συναυλία υψηλής αισθητικής και συναισθηματικού φορτίου. Αύριο, Σάββατο 22 Μαρτίου, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει το αφιέρωμα «ΘΥΜΗΣΟΥ…», σε μια βραδιά που ενώνει τη συμφωνική δύναμη με την κομψότητα του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού.
Στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τον Μεσοπόλεμο, η συναυλία τιμά το ρεπερτόριο που διαμόρφωσε τη μουσική μας ταυτότητα, με ήχους γεμάτους ρομαντισμό, νοσταλγία και αισθαντικότητα.
Μουσική διεύθυνση και ενορχηστρώσεις:Απόλλων Κουσκουμβεκάκης
Τραγουδούν:
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει τραγούδια-σταθμούς του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού, όπως:
Μια βραδιά όπου η κομψότητα του παρελθόντος συναντά τη σύγχρονη ματιά, προσφέροντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στην αισθητική και το συναίσθημα του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού.
Προπώληση εισιτηρίων:
Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
- Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ.Σάββα Χιονίδη
- Με χαμόγελα και ζωγραφιές πλημμύρισε η όχθη του Πηνειού - Δράσεις για μαθήτριες και μαθητές δημοτικών σχολείων της Λάρισας
Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και προσφοράς, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, πραγματοποιεί η ΔΕΥΑ Λάρισας, σήμερα, Παρασκευή 21 Μαρτίου, από τις 9.30 το πρωί, στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (Τέρμα Τυχερού).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, υπό την αιγίδα της ΕΔΕΥΑ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, κ.Σάββα Χιονίδη.
Δράσεις για μαθήτριες-μαθητές
Με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητριών και μαθητών δημοτικών σχολείων της Λάρισας πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις της ΔΕΥΑΛ και του Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, το πρωί της Πέμπτης, στην όχθη του Πηνειού ποταμού.
Οι δράσεις, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο και της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου), περιελάμβαναν διαγωνισμό ζωγραφικής, εκπαιδευτικές και βιωματικές δραστηριότητες, καθώς και θεατρική παράσταση για παιδιά, με τίτλο «Η Αλεπού Λουλού στον Πηνειό». Στις δράσεις συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 16ου, 17ου και 18ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας.
ΛΗΨΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Στο πλαίσιο της ανάγκης διενέργειας εκδηλώσεων πολιτιστικού και εορταστικού χαρακτήρα από το Δήμο μας, ενδέχεται να υπάρχει και δική σας συμμετοχή ως πολίτες. Κατά τις εκδηλώσεις αυτές, συνήθως θα γίνεται λήψη οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο) από το Δήμο μας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για λόγους προβολής και προώθησης, στην ιστοσελίδα του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ή και σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, επίσης του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ (προσοχή: μόνο σε αυθεντικούς τέτοιους λογαριασμούς).
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι πολύ σημαντική για τον ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ και για το λόγο αυτό σας ενημερώνουμε για την χρήση των δεδομένων αυτών και τη διατήρηση τους στο αρχείο μας, με σκοπό την προβολή και προώθηση των δράσεων του Δήμου, μέσω της ανάρτησης των φωτογραφιών/βίντεο στην ιστοσελίδα του καθώς και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ.
Τα δεδομένα σας θα διατηρηθούν για 6 μήνες. Για τα προσωπικά σας δεδομένα, σας παρέχονται τα δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής και λήθης, περιορισμού της επεξεργασίας, εναντίωσης στην επεξεργασία και φορητότητας μετά από σχετικό σας αίτημα εδώ.
Ενημερωθείτε πλήρως για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σας.
- Θ.Μαμάκος: «Ενισχύουμε το πολιτιστικό αποτύπωμα της Δημοτικής Πινακοθήκης, με παραγωγές που ταξιδεύουν και εκτός των ορίων της Λάρισας»
- Α.Αρχιμανδρίτου: «Στρατηγικός στόχος της Πινακοθήκης η εξωστρέφεια και η σύνδεσή της κυρίως με τη νέα γενιά»
- Μ.Στεφανίδης: «Ελληνικότητα και Έλληνες της Διασποράς, οι δύο κόσμοι του πολιτισμού μας “συνδιαλέγονται” σε αυτό το πλούσιο, χορταστικό εκθεσιακό γεγονός»
Δύο εξαιρετικά σημαντικές εκθέσεις, με έργα ανεκτίμητα όχι μόνον για την καλλιτεχνική τους αξία, αλλά και για την σπανιότητα με την οποία παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό, εγκαινιάζονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, αύριο, Σάββατο, 22 Μαρτίου, στις 7.30 το απόγευμα.
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό «διαλεκτικό» εγχείρημα, παραγωγής της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα, με την έκθεση «Η ζωγραφική σαν αίνιγμα - Ο Διαμαντόπουλος και η εποχή του», στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα και την έκθεση «Μάριος Πράσινος – Οι Μαγγανείες της Γραφής», στην αίθουσα «Φιλόλαου Τλούπα», στο αίθριο του 1ου ορόφου.
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο της σχετικής συνέντευξης Τύπου που παρατέθηκε με αφορμή τα εγκαίνια της διπλής έκθεσης το Σάββατο, ανακοίνωσε τη συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, όπου τον Απρίλιο θα γίνουν τα εγκαίνια της εξαιρετικά πετυχημένης έκθεσης για τον Φιλόλαο Τλούπα, που πραγματοποιήθηκε ως τα τέλη Φεβρουαρίου στη Λάρισα.
Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ακόμη η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης-Μουσείου Γ.Ι.Κατσίγρα, κ.Άννυ Αρχιμανδρίτου, ο Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, ομότιμος καθηγητής Μάνος Στεφανίδης, καθώς και η αν.Προϊσταμένη, κ.Ιωάννα Δεληγιάννη.
Πέρα από τα όρια της Λάρισας
«Με τις δύο αυτές νέες παραγωγές μας, δίνουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα για την ενίσχυση του πολιτιστικού αποτυπώματος που θέλουμε, ως Δημοτική Αρχή, να αφήσουμε: την επανασύνδεση της πόλης μας και της Δημοτικής μας Πινακοθήκης με το ευρύτερο κοινό όλης της χώρας -και όχι μόνον.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία μας με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση της κληρονομιάς του Φιλόλαου Τλούπα, αποτελεί εμβληματική στιγμή, καθώς σηματοδοτεί τη διεύρυνση της δράσης μας εκτός των ορίων της Λάρισας. Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Απριλίου (3 Απριλίου), στην Casa Bianca, την έδρα της Δημοτικής Πινακοθήκης στη Θεσσαλονίκη.
Αντίστοιχα, η παρουσίαση των έργων του Μάριου Πράσινου και του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, εδώ, στην πόλη μας, σε μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση, διευρύνει ακόμη περισσότερο αυτά τα όρια, προσκαλώντας το φιλότεχνο κοινό να ανακαλύψει και να συνδιαλλαγεί με αυτά τα έργα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό», υπογράμμισε ο κ.Μαμάκος.
Με το βλέμμα στη νέα γενιά
«Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο εγχείρημα, γεγονός πανελλήνιας εμβέλειας, που αναδεικνύει τη δυναμική και το όραμα της Πινακοθήκης μας. Πάγιος στόχος μας είναι η απόδοση υψηλής ποιότητας παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος.
Όχι μόνον γιατί η εξάπλωση της φήμης της Πινακοθήκης -και κατ’ επέκταση της πόλης μας- αποτελεί στρατηγικό στόχο με ιδιαίτερη σημασία, αλλά κυρίως γιατί αυτό αξίζει στους συμπολίτες μας, αυτό αξίζει στη νέα γενιά της Λάρισας και όχι μόνον. Αυτούς θέλουμε να προσελκύσουμε, αυτούς θέλουμε να κάνουμε συνοδοιπόρους μας, ώστε η Πινακοθήκη να γίνει σταθερό σημείο των ενδιαφερόντων τους», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ.Αρχιμανδρίτου.
Η ίδια απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στους συντελεστές και σε όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση της διπλής έκθεσης, όσο και προς τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων για τη διατήρηση και αναβάθμιση των υποδομών, αλλά τον Σύλλογο Φίλων για τη στήριξη και τη διαρκή του συνεισφορά στο έργο της Πινακοθήκης.
Ελληνοκεντρισμός και Έλληνες της Διασποράς
Στη ιδιαίτερη σημασία και προσέγγιση των νέων ανθρώπων που επιχειρείται και μέσα από αυτή την έκθεση αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επιμελητής των δύο εκθέσεων, ιστορικός Τέχνης καθηγητής Μάνος Στεφανίδης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν έχει ξαναγίνει, ούτε στα κεντρικά Μουσεία της πρωτεύουσας, ούτε της περιφέρειας.
«Με τα έργα του Δημήτρη Διαμαντόπουλου -αυτού του μεγάλου, άδικα, αγνώστου της ελληνικής ζωγραφικής, δημιουργείται ένας “διάλογος” ανάμεσα στη γενιά του ‘30, καθώς παρουσιάζονται έργα των δασκάλων και φίλων του Διαμαντόπουλου (Παρθένης, Τσαρούχης, Μαυροΐδης, Σικελιώτης, Μόραλης, Θεόφιλο, Βασίλη Φωτόπουλο -στον οποίο και είναι αφιερωμένη η έκθεση- Μπότσογλου, Φειδάκη, Σακαγιάν, Παπατριανταφυλλόπουλο, Αντωναρόπουλο, Πατράκη, Σπυριούνη, Αγγελάκη). Με αυτή την έκθεση αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτή τη γενιά του ελληνοκεντρισμού (Ελύτης, Σεφέρης, Χατζηδάκις, Μίκης) που έδωσε τα αισθητικά χαρακτηριστικά της πατρίδας μας.
Παράλληλα, η έκθεση με τα έργα του Μάριου Πράσινου έρχεται ως εντυπωσιακή συνέχεια της έκθεσης του Φιλόλαου -των εικαστικών της Διασποράς. Και βλέπετε, από τη μια πλευρά έχουμε την ελληνικότητα, από την άλλη πλευρά, τους Έλληνες της Διασποράς - γιατί αυτό είναι ο πολιτισμός μας, πατάει ακριβώς σε δύο κόσμους», σημείωσε ο κ.Στεφανίδης.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο καθηγητής και στον συλλέκτη Γεώργιο Κωστόπουλο, για την τεράστια προσφορά και συνεισφορά του για την έκθεση-αφιέρωμα στον Μάριο Πράσινο.
Αναφερόμενος στη συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, ο κ.Στεφανίδης είπε: «χαίρομαι που οι παραγωγές του Μουσείου μας ταξιδεύουν και εκτός Λάρισας -αυτή είναι η επιδίωξή μας, και αυτές τις δυο μας εκθέσεις να φιλοξενηθούν στην Αθήνα.
Να σημειωθεί ότι το παρών στα εγκαίνια της διπλής έκθεσης, αύριο, Σάββατο, θα δώσει και ο συλλέκτης Γεώργιος Κωστόπουλος, καθώς επίσης και αρκετοί από τους συλλέκτες, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία έδωσαν έργα από τις συλλογές τους για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.
Πληροφορίες
«Η ζωγραφική σαν αίνιγμα - Ο Διαμαντόπουλος και η εποχή του», στην αίθουσα “Ειρήνης Κατσίγρα”
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα συνεχίζει την προβολή μεγάλων καλλιτεχνών της νεοελληνικής τέχνης και παρουσιάζει στο φιλότεχνο κοινό της πόλης αλλά και της Ελλάδας, τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο. Σημαντικός εκπρόσωπος της κορυφαίας Γενιάς του ‘ 30, είναι ένας από τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν το σημερινό πρόσωπο της ελληνικής τέχνης και συνέδεσε τις ευρωπαϊκές πρωτοποριακές τάσεις με
στοιχεία της ελληνικής παράδοσης.
«Μάριος Πράσινος – Οι Μαγγανείες της Γραφής», στην αίθουσα «Φιλόλαου Τλούπα»
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα συνεχίζοντας το αφιέρωμα στους καλλιτέχνες της Διασποράς και μετά τη μεγάλη τιμητική έκθεση του γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα, παρουσιάζει στο φιλότεχνο κοινό τον Μάριο Πράσινο, τον ζωγράφο, συγγραφέα και χαράκτη με ελληνική καταγωγή, που διέπρεψε στη Γαλλία του 20ου αιώνα, τιμήθηκε με τις ανώτερες διακρίσεις της γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής, ενώ έργα του βρίσκονται σήμερα σε περισσότερα από 1.000 μουσεία σε όλο τον κόσμο.
Επιμέλεια εκθέσεων από τον καθηγητή Μάνο Στεφανίδη.
Εγκαίνια: Σάββατο 22 Μαρτίου, στις 7.30 μ.μ.
Ξεναγήσεις: Κυριακή, 23 Μαρτίου (στις 11.00 πμ και στις 12 μ), από τον επιμελητή καθηγητή, κ.Στεφανίδη.
Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου - 31 Μαΐου 2025
Από την Αντιδημαρχία Αγροτικής και Περιαστικής Ανάπτυξης ανακοινώνεται ότι μετά τον παγετό που σημειώθηκε, τα ξημερώματα της 20ης Μαρτίου 2025, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες που βρίσκονται σε ανθοφορία αλλά και σε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών.
Επειδή αναμένεται παγετός και τη νύχτα της 21ης Μαρτίου 2025, καλούμε τους παραγωγούς να παρατηρήσουν τις καλλιέργειές τους και να έρθουν άμεσα σε επαφή, με τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, για την αναγγελία της ζημιάς και τη δήλωσή της.
Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου
Η ταινία "Μαύρος Κότσυφας, Μαύρο Βατόμουρο", θα προβληθεί τη Δευτέρα 24 Μαρτίου και ώρες 19:00 & 21:30, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Kέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο των προβολών της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας.
Λίγα λόγια για την ταινία: Μια γυναίκα που έχει μάθει να ζει μόνη όλη της τη ζωή σε ένα μικρό χωριό βρίσκεται ξαφνικά σε ένα επώδυνο υπαρξιακό αδιέξοδο, όταν η αυτονομία της απειλείται από έναν κεραυνοβόλο έρωτα και την επικριτική στάση των συγχωριανών της.
Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι
Πρωταγωνιστούν: Έκα Καβλεϊσβίλι, Τεμίκο Κικινάντζε, Λία Αμπουλάντζε
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ
Το νέο βιβλίο του συγγραφέα Θεόδωρου Δεύτου με τίτλο “Γυναίκες από Ατσάλι”, παρουσιάζουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ», τον Πανηπειρωτικό Σύνδεσμο Ν. Λάρισας, τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Καλαρρυτινών “OI ΚΑΛΑΡΡΥΤΕΣ”, το Σύλλογο Αετομηλιτσιωτών Θεσσαλίας, το βιβλιοπωλείο “ΑΝΕΜΟΣ” και τις εκδόσεις “ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ”. Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025 και ώρα 19.00, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας (Ανθίμου Γαζή 30, Λάρισα)
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θοδωρής Γενετίδης, πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων και Μικρασιατών και ο Παναγιώτης Σακογιάννης, γραμματέας του Πανηπειρωτικού συνδέσμου.
Αποσπάσματα απο το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ειρήνη Κοταρέλα. Μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Μικρασιατών θα παρουσιάσουν θεατρικά, μέρος της Ποντιακής ιστορίας του βιβλίου.
Στο τέλος, ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.
Η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη
Για 2 μόνο παραστάσεις στη Λάρισα
στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Θεσσαλικού Θεάτρου, «Θεατρική άνοιξη 2025»
2 και 3 Απριλίου 2025| Ερμηνεία: Γιασεμί Κηλαηδόνη
Sold out η παράσταση της Τετάρτης 2 Απριλίου
Η παράσταση θα παρουσιαστεί για 2 μόνο μέρες στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Θεατρική άνοιξη 2025» που διοργανώνει το Θεσσαλικό Θέατρο. Την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Απριλίου, στο θέατρο «Κώστας Τσιάνος» (πρώην θέατρο του Μύλου) στις 21:00.
Τα εισιτήρια για την παράσταση της Τετάρτης 2 Απριλίου έχουν εξαντληθεί.
Λίγες διαθέσιμες θέσεις έχουν απομείνει για την Πέμπτη 3 Απριλίου.
https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/i-arraboniastikia-tou-axillea-larisa/
Έπειτα από τη θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών της περασμένη σεζόν, η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» της Άλκης Ζέη συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία για 2η χρονιά!
Η Γιασεμί Κηλαηδόνη ερμηνεύει έναν συγκλονιστικό μονόλογο για την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου (1940-1970) επέλεξε, με βαρύ τίμημα, να αλλάξει τον κόσμο. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φώτης Μακρής.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το εμβληματικό αυτό μυθιστόρημα παρουσιάζεται επί σκηνής.
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα»
Της Άλκης Ζέη
Η ιστορία μιας γυναίκας και η ιστορία της Ελλάδας μαζί
Με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Δείτε το trailer της παράστασης εδώ: https://t.ly/UKcYK
Λίγα λόγια για την πλοκή
Η κεντρική ηρωίδα, η «αρραβωνιαστικιά», καταφεύγει στη μνήμη. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αφηγηθεί την εμπειρία της αλλά και την εμπειρία της γενιάς της, προσπαθώντας να βρει το νόημα της Ιστορίας.
Σ’ όλη αυτή την διαδρομή, η ηρωίδα αναπλάθει εμπειρίες από την προπολεμική Ελλάδα, από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, από την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τη μετεμφυλιακή περίοδο και τη Χούντα των Συνταγματαρχών, αλλά και από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα (μετανάστευση, πολυπολιτισμικές κοινωνίες κ.ά.).
Η διασκευή του μυθιστορήματος, που έχει γίνει από τον Φώτη Μακρή, την Κλεοπάτρα Τολόγκου και τη Στέλλα Κρούσκα, πλέκεται στον διπλό ιστό της προσωπικής και της συλλογικής περιπέτειας.
Πρόσωπα κοινά, αθέλητοι πρωταγωνιστές ή ανίδεοι κομπάρσοι του δράματος: Αντίσταση, εμφύλιος, διώξεις. Μεγάλα οράματα και διαψεύσεις, διάλυση πολλών ψευδαισθήσεων. Η Ελλάδα, ο κόσμος.
Σ’ ένα μεταίχμιο της ζωής της και της πρόσφατης ιστορίας μας –στη διάρκεια της δικτατορίας – η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, ανασύροντας τις μνήμες της πετράδι-πετράδι, συνθέτει το ψηφιδωτό της τριακονταετίας.
Αποσπάσματα από κριτικές
«…Μια μνημειώδης παράσταση που πρέπει να την δουν όλοι. Η Γιασεμί Κηλαηδόνη υποκριτικά ξεπερνά κάθε μέτρο. Περνά από όλα τα ηλικιακά στάδια, τα στάδια ωρίμανσης της ηρωίδας. Είναι εκπληκτικό και τιτάνιο έργο πως η Γιασεμί Κηλαηδόνη μπόρεσε να αποδώσει όλο το έργο της Ζέη. Η σκηνοθεσία του Φώτη Μακρή επικεντρώθηκε στο ψυχολογικό βάθος των χαρακτήρων, που αναβιώνουν όλοι μέσα από τη φωνή της ηθοποιού του και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις. Ένα πολιτισμικό διαμάντι από τον Φώτη Μακρή και την Γιασεμί Κηλαηδόνη!....»
Μαρία Μαρή - “Catisart” – 28/1/2025
«…Η Γιασεμί Κηλαηδόνη απόλυτα κάτοχος των εκφραστικών της μέσων, δεν χάνει μήτε στιγμή τη σύνδεση με την εσωτερική της φωνή, μεταφέροντας έναν ολάκερο κόσμο στο έκθαμβο κοινό. Αυτή η πραγματικά ανατριχιαστική παράσταση, αποδίδει ιστορική αλλά και αισθητική Δικαιοσύνη…»
Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας - «Περί ου» - 1/6/2024
«…Εκατό λεπτά αμιγούς μονολόγου … ένας άθλος πραγματικός! Σ’ ένα γεμάτο θέατρο που κρατούσε την ανάσα του.…»
Στεφανία Τσουπάκη – «Quinta-theater.gr» - 30/5/2024
«…Μία παράσταση όπως αυτή που σκηνοθέτησε ο Φώτης Μακρής και διασκεύασε μαζί με την Στέλλα Κρούσκα και Κλεόπατρα Τολόγκου δικαιώνει κάθε απόπειρα αναμέτρησης με το εμβληματικό μυθιστόρημα. Η Ελένη της Γιασεμί Κηλαηδόνη διαπερνά το χρονικό όριο των δεκαετιών και συνομιλεί με την ιστορία της εποχής της. Ανεβάζει τον υποκριτικό της πήχη συγκινητικά ψηλά...»
Δρ. Ελένη Γκίνη – «Theatermag» – 30/5/2024
Ταυτότητα παράστασης
Ερμηνεία: Γιασεμί Κηλαηδόνη
Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής
Διασκευή: Στέλλα Κρούσκα, Κλεοπάτρα Τολόγκου, Φώτης Μακρής
Σκηνογραφία: Μάριος Σπηλιόπουλος
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Νείλος Καραγιάννης
Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς
Επιμέλεια οπτικού υλικού-trailer παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης/ΟΡΚΗ
Διεύθυνση παραγωγής: Τζίνα Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Μεταξουργείο ΑΜΚΕ
Πού: Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» (πρώην Θέατρο του Μύλου) τηλ. 2410533417
Πότε: Τετάρτη 2 και Πέμπτη 3 Απριλίου στις 21:00.
Εισιτήρια: 15 € (γενική είσοδος), 12 € (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι).
Προπώληση: Στο more.com https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/i-arraboniastikia-tou-axillea-larisa/
Διάρκεια: 100’ (χωρίς διάλειμμα)
Το μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Η παράσταση ανέβηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου η καθιερωμένη συγκέντρωση των υπευθύνων των ομάδων για το 38ο πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου των Εργαζομένων.
Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν ο καταρτισμός των ομίλων για την νέα αγωνιστική περίοδο, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων για την καλύτερη διεξαγωγή του πρωταθλήματος.
Στην συγκέντρωση ήταν παρόντες ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Άθλησης, η προϊστάμενη του Τμήματος Αθλητισμού κ. Χριστίνα Μητρούλα και οι υπεύθυνοι των Πρωταθλημάτων οι οποίοι καλωσόρισαν και ευχήθηκαν καλή αγωνιστική χρονιά στους υπευθύνους των ομάδων.
Κατόπιν έγινε η κλήρωση του πρωταθλήματος όπου οι δέκα (10) ομάδες θα αγωνιστούν σε πρωτάθλημα ενός ομίλου και με τη ολοκλήρωση του, οι τέσσερις πρώτοι θα αγωνιστούν για το Πρωτάθλημα και οι ομάδες που θα κατακτήσουν τις θέσεις πέντε (5) με οκτώ (8) θα αγωνιστούν για τη κατάκτηση του κυπέλλου.
Οι αγώνες του πρωταθλήματος άρχισαν την Δευτέρα 17 Μαρτίου και από τη πρώτη στιγμή παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Η 1η Αγωνιστική έχει ως εξής:
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ – ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
ΤΕΕ – ΛΟΓΙΣΤΕΣ
ΕΣΠΕΘ – ΔΕΥΑΛ
ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣ – ΠΥΛ
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Περίοδος 2024 – 2025
Δημήτρη Τσεκούρα
Η φθορά
Μια φανταστική ομιλία του Ραφαήλ Εσθητού
σε ένα ανύπαρκτο κοινό
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Παρασκευή 21 Μαρτίου στην Κοιλάδα Λάρισας στο καφενείο των αδελφών Κυρίτση με την επωνυμία «Έτσι μ’ αρέσει»
ΩΡΑ: 21:00
***
‘Πολυαγαπημένοι και μη παρευρισκόμενοι φίλοι μου, η παρούσα άκρως φανταστική ομιλία μου έχει την ρίζα της σε ένα άκρως ρεαλιστικό συμβάν: στην μυρωδιά της ναφθαλίνης που κατακυρίευσε μία νύχτα τα λαγωνικά μου ρουθούνια. Η φθορά. Η φθορά επέρχεται αβίαστα. Όταν η φθορά επέρχεται βεβιασμένα, στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για φθορά αλλά για ένα καθαρά τυχαίο συμβάν που προσπαθεί να ανακόψει την έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένη κίνηση της φθοράς. Αυτή είναι η αναχαιτισμένη φθορά... Κρίμα! Τίποτε πιο άφθαρτο από την φθορά. Τελεία.’
***
Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει στην εναλλακτική του σκηνή ένα νεοελληνικό έργο με ιδιαίτερο χιούμορ και κυνισμό που διαπραγματεύεται τη φθορά των πάντων.
Τι γίνεται όταν ένα «φανταστικό» πρόσωπο εισβάλλει σε ένα μπαρ απευθύνεται στο «ανύπαρκτο» κοινό και διατείνεται πως δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο από τη «Φθορά»; Ποιο είναι το νόημα της αγαπημένης του φράσης «το αντίθετο της Φθοράς είναι η Φθορά»; Ποια είναι η σχέση της Φθοράς με τα τοπία; Με την αναρχία και τον θεό; Γιατί δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από τον αποπροσανατολισμό; Ποιος αντιστέκεται στη Φθορά;
Ένας «ανυπόστατος» κύριος ονόματι Ραφαήλ Εσθητός έφυγε από την Πάτμο για τα Εξάρχεια, περιόδευσε σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Καλαμάτα και μετά την φθορά δέκα ετών επιστρέφει ανανεωμένος στη Λάρισα και μας απαντάει στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα…
****
Η φθορά.
Όταν ακούς θρήνο ανθρώπινο, κάποια φθορά έχει για
πάντοτε ολοκληρωθεί.
Και τώρα μπορείτε να γελάσετε με την ησυχία σας.
Μέχρι δακρύων εννοείται.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που δεν με ακούσατε.
Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Προτεινόμενη συνθήκη για την παράσταση είναι μια ιδιότυπη ομιλία σε ένα ανύπαρκτο κοινό. Ο ομιλητής ή καλύτερα ο αγορητής αναζητά το διάλογο με τους ανθρώπους, την ανάδυση της αγοράς που τείνει να εξαφανιστεί. Ο «βυζαντινός» ήχος του μπουζουκιού υπογραμμίζει και ενίοτε εξηγεί ανοίγοντας τον δικό του διάλογο τόσο με το κοινό όσο και με τον ομιλητή. Η αγόρευση εξελίσσεται σε μια ωδή στις ανθρώπινες σχέσεις και την μοίρα τους.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Δημήτρης Τσεκούρας
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Κοστούμια: Νικολέτα Καΐση
Παίζει: Στάθης Κόκκορης
Παίζει ζωντανή μουσική ο Βαγγέλης Τσιαπλές (μπουζούκι)
Διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης Βοηθός παραγωγής: Ειρήνη Γκότση
Οδηγός κινητής μονάδας: Γιώργος Σδράνης
Φώτα – ήχος: Γιώργος Γκόλαντας
Παραγωγή: Θεσσαλικό Θέατρο
Διάρκεια: 80’ λεπτά
Γενική είσοδος 5 ευρώ
Δεκτά εισιτήρια ΟΓΑ
Πληροφορίες: 2410621209 (Από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 με 14:00)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων στο «Μπαράκι του Μύλου»
Δευτέρα 24/3 21:15, Δευτέρα 31/3 21:15, Τρίτη 1/4 21:15, Τετάρτη 2/4 21:15, Δευτέρα 7/4 21:15, Τρίτη 8/4 21:15, Τετάρτη 9/4 21:15
Χορηγοί επικοινωνίας:
ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, FormediaTV, TRT, radioTRT, Εφημερίδα Ελευθερία, Θεσσαλικές επιλογές, larissanet Εφημερίδα, Larissanet.gr, Larissapress.gr, Formediaradio 99,8, OnLarissa.gr, Paidis.com, kosmoslarissa.gr, λαρισινά, larissorama.gr, TheNewspaper.gr, Ραδιοφωνική Λέσχη (Τρικάλων) 97,6, Thelarissapaper.gr, ράδιοΤύρναβοςfm 103,8, Ραδιόφωνο 99,4 Πόλις, elassona88,4.gr, iLarissa.gr, Τι Νέα Λάρισα; Larissa DeeJay 95,7, Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας 93,6, Musica Radio, Tirnavos Press, CAMPOS 97,8, larissaevents.gr, CityKidsGuide, choraagia.gr, The performart larissa
- Από τις 10 πμ., στην όχθη του Πηνειού (κάτω από το Κηποθέατρο)
Με ειδικές εκπαιδευτικές και βιωματικές δράσεις, με κεντρικό θέμα το νερό, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 300 μαθητές δημοτικών σχολείων της Λάρισας, ξεκινούν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ΔΕΥΑΛ, σήμερα, Πέμπτη, 20 Μαρτίου, από τις 10 π.μ., στην όχθη του Πηνειού (κάτω από το Κηποθέατρο).
Οι δράσεις, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο και της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου), περιλαμβάνουν διαγωνισμό ζωγραφικής, εκπαιδευτικές και βιωματικές δραστηριότητες, καθώς και θεατρική παράσταση για παιδιά, με τίτλο «Η Αλεπού Λουλού στον Πηνειό». Στις δράσεις μετέχουν μαθήτριες και μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 16ου, 17ου και 18ου Δημοτικών Σχολείων Λάρισας.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Παρασκευή 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΔΕΥΑΛ, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, κ.Θοδωρή Λιβάνιου, από τις 9.30 π.μ., στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (Τέρμα Τυχερού).
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, υπό την αιγίδα της ΕΔΕΥΑ.
Πρόγραμμα δράσεων για τα σχολεία
10:00 π.μ. Βιωματικό Εργαστήρι «Ο κύκλος του Νερού»: Ποιος είναι ο Αέναος κύκλος του Νερού, ποιες οι μορφές του και η χρησιμότητα για τη ζωή μας και τι σημαίνει η λέξη λειψυδρία. Σε ένα βιωματικό εργαστήρι ερωτήσεων, παιχνιδιών και προβληματισμού οι μαθητές γίνονται “μικροί επιστήμονες” και υπερασπιστές του νερού και της φύσης.
11:00 π.μ. Θεατρική Παράσταση διάρκειας 40 λεπτών «Η αλεπού Λουλού στον Πηνειό»: Δύο μυστικοί πράκτορες ο Σουσούλης και η Σουσού αναζητούν την Αλεπού Λουλού στις όχθες του Πηνειού. Με πρωταγωνίστρια την Αλεπού και τα παθήματά της με τον κόρακα και τον πελαργό μπλέκονται οι μύθοι του Αισώπου σε μια διασκεδαστική παράσταση με πολύ χορό, τραγούδι ξιφασκία και πολύ γέλιο. Θα καταφέρουν άραγε οι μυστικοί πράκτορες να βρούνε την Αλεπού Λουλού και ποιο θα είναι το τέλος αυτής της μυστηριώδης αναζήτησης στις όχθες του Πηνειού
12:00 μ.μ. Χαιρετισμοί – Βραβεύσεις
Τα έπαθλα είναι τρία ποδήλατα, ένα για την καλύτερη ζωγραφιά κάθε σχολείου, και δέκα βιβλία για τις υπόλοιπες ζωγραφιές που θα διακριθούν.
Με τη βράβευση των σκηνοθετών Εύας Νάθενα και Παύλου Βησσαρίου, καθώς και την προβολή των ταινιών τους, «Φόνισσα» και «Νόστος» (μικρού μήκους), αντίστοιχα, ολοκληρώθηκε η χθεσινή δεύτερη μέρα του 8ου Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», που πραγματοποιείται στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, από τον Δήμο Λαρισαίων, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας.
Να σημειωθεί ότι η 8η διοργάνωση του Πανοράματος έχει ως κεντρική θεματική «Το απροσδόκητο της μαγείας του σινεμά», ενώ τα τιμώμενα πρόσωπα είναι η κ.Νάθενα, καθώς και η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία, ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση, λόγω ασθένειας.
Στην πορεία της, αλλά και στην ταινία «Φόνισσα», καθώς και στην ιδιαίτερη σχέση με τη Λάρισα, μέσω του καταξιωμένου Λαρισαίου σκηνογράφου Γιώργου Ζιάκα, αναφέρθηκε η κ.Νάθενα, την οποία καλωσόρισαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης και ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης, κ.Θάνος Μουκούλης.
Πρόγραμμα προβολών επόμενων ημερών:
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025.
6.50 μ.μ. Η Αλίκη Βελεγράκη στο πιάνο θα παίξει μελωδίες από Ελληνικό Κινηματογράφο.
7.10 μ.μ. Η ΚΟΥΡΣΑ. Τανία μικρού μήκους του Γιώργου Λεοντακιανάκου. Θα παρευρεθεί θα βραβευτεί και θα συνομιλήσει με το κοινό η ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου.
7.30 μ.μ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) Βασίλης Κεχαγιάς θα προλογίσει την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου, ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ και θα μιλήσει για την ταινία και τον Τεό.
8.00 μ.μ. ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΌΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών ''Χρυσός Φοίνικας''
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025.
7.00 μ.μ. ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ . Ταινία μικρού μήκους της Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου σε σενάριο της Μάτα Κούρτη, η οποία θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό.
7.20 μ.μ ΑRCADIA του Γιώργου Ζώη . Θα παρευρεθεί ο ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης ο οποίος θα προλογίσει την ταινία και θα συνομιλήσει με το κοινό.
9.15 μ.μ. Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό.
Σάββατο 22 Μαρτίου 2025.
11.00 π.μ. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τύπου Master Class με θέμα «Από την ιδέα στην οθόνη ». Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος ο συγγραφέας – σεναριογράφος Στάθης Βαλούκος, ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόλπουλος, η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου, ο ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης και ο ιστορικός - κριτικός κινηματογράφου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών ΟΚΛΕ καi μέλος του Δ.Σ της Παννελήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου ΠΕΚΚ κος Δημήτρης Καλαντίδης.
7.00 μ.μ. ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ. Ταινία μικρού μήκους του Αλέξανδρου Σκούρα.
7.15 μ.μ A La Carte. Ταινία μικρού μήκους των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα.
7.30 μ.μ. Βράβευση της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, από τον πρόεδρο της εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρη Παπαδόπουλο.
7.40 μ.μ. BLACK STOΝΕ, του Σπύρου Ιακωβίδης οποίος θα προλογίσει την ταινία του και θα συνομιλήσει με το κοινό. Επίσης θα παρευρεθεί και θα τιμηθεί η βραβευμένη πρωταγωνίστρια της ταινίας Ελένη Κοκκίδου.
9.00 μ.μ. Λήξη του 8Ου Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», με ένα μουσικό πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσουν οι μουσικού Γιώργος Γάλλος (κιθάρα κα τραγούδι) και Παναγιώτης Μπαλανίκας στο πιάνο.
ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Ως και την Παρασκευή 21 Μαρτίου, κάθε πρωί, και ώρα 11.00 π.μ. θα προβάλλεται η παιδική ταινία ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ του Δήμου Αβδελιώδη για τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων που θα δηλώσουν συμμετοχή. Την Παρασκευή 21 Μαρτίου θα παρευρεθεί ο ίδιος και θα συνομιλήσει με τα παιδιά.
- Θ.Μαμάκος προς νέους: «Κάθε σας προσπάθεια, κάθε σας επιτυχία μας κάνει όλους περήφανους»
Μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, επιτυχίες και συγκίνηση επιφύλασσε η τελετή βράβευσης αθλητριών, αθλητών, συλλόγων και φορέων του Αθλητισμού της Λάρισας, που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων, η Αντιδημαρχία Παιδείας & Άθλησης και το Τμήμα Αθλητισμού, την Τρίτη, στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
«Θέλω, μέσα από την καρδιά μου, να απευθυνθώ σε όλες τις νέες και τους νέους μας, που με τον αγώνα τους κάνουν τη Λάρισα σπουδαία ξανά! Κάθε σας προσπάθεια, κάθε σας επιτυχία, κάθε σας νίκη μας κάνει όλους καλύτερους, μας κάνει όλους περήφανους», τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, από το βήμα ομιλίας της εκδήλωσης.
«Σε τούτη την αίθουσα, αυτή τη στιγμή, στεκόμαστε μπροστά στο μέλλον της Λάρισας, ένα μέλλον λαμπρό, γεμάτο πίστη, όνειρα κι ελπίδα, γεμάτο αυτοπεποίθηση, δύναμη και αποφασιστικότητα.
Και είμαστε εδώ, σε μια μεγάλη γιορτή, για να τιμήσουμε την αθλητική πορεία της Λάρισας, να τιμήσουμε τις καλύτερες και τους καλύτερους της περσινής χρονιάς, να τιμήσουμε όλους τους ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αθλητισμό.
Η Λάρισα είναι μια πόλη με μεγάλη αθλητική παράδοση. Είναι η πόλη των μεγάλων αθλητριών και αθλητών, των ιστορικών σωματείων, των υψηλών επιδόσεων, των χαρισματικών ανθρώπων, των μεγάλων συλλογικών προσπαθειών.
Δικαιωματικά, λοιπόν, βρίσκεται στις πρώτες επιλογές της Πολιτείας και των Ομοσπονδιών για τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου αθλητικών γεγονότων.
Αυτή τη μοναδική σχέση της Λάρισας με τον αθλητισμό, ως Δημοτική Αρχή, την ενισχύουμε, την προωθούμε, την κάνουμε ακόμη πιο ισχυρή», υπογράμμισε ο κ.Μαμάκος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Παιδείας και Άθλησης, κ.Ηρακλή Γερογιώκα, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «είμαστε περήφανοι για όλες και όλους, ιδιαίτερα για τους προπονητές και τους γονείς, που είναι δίπλα στους αθλητές, ακόμη κι όταν τα φώτα σβήσουν».
Η τελετή βράβευσης
Συνολικά, βραβεύτηκαν πάνω από 130 αθλήτριες, αθλητές, προπονητές, εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων και φορέων της Λάρισας, τόσο για τις διακρίσεις που πέτυχαν (σε πανελλήνια πρωταθλήματα ή σε διεθνείς διοργανώσεις Ολυμπιακών Αθλημάτων), όσο και για τις παρελθοντικές επιτυχίες, αλλά και τη στήριξη και συνεισφορά τους στα αθλητικό γίγνεσθαι της Λάρισας.
Τις βραβεύσεις έκαναν εκτός από τον Δήμαρχο Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκο και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας & Άθλησης, κ.Ηρακλή Γερογιώκα, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κ.Μαρία Γαλλιού, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, κ.Βασίλης Σίμος, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων, κ.κ Ευάγγελος Παπαλέξης, Δημήτρης Λεωνιδάκης, Χρήστος Τερζούδης, Ανδρέας Ανδριτσόπουλος, Κωνσταντίνος Βλαχούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, Χρήστος Αγορίτσας, Βάιος Κυριτσάκας, Τάσος Κουρδής, Αριστείδης Καρτσαφλέκης και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ.Πέτρος Κρίκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής, κ.Σταύρος Μαγαλιός, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, κ.Μαίρη Αρότσιου, η πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, κ.Ελένη Ξυνοπούλου-Θυμούλια, ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας, κ.Σάββας Τσοπούρογλου και εκ της ΕΠΣΛ ο κ.Ρένος Καρυώτης.
Την έναρξη της εκδήλωσης «σήμανε» η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, κ.Μαρίας Παναγοπούλου.
Στην απονομή συνέδραμαν οι νεαρές αθλήτριες Χριστίνα Ανεστοπούλου, Κατερίνα Καραναστάση και Κρυσταλλία Τσίντζα, ενώ την επιμέλεια παρουσίασης της εκδήλωσης είχαν οι δημοσιογράφοι κ.Χαρίκλεια Βλαχάκη και κ.Απόστολος Τριανταφύλλου.
Αναλυτικά, τιμήθηκαν οι εξής αθλήτριες, αθλητές και σύλλογοι:
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Για τις επιδόσεις τους και διακρίσεις στον αθλητισμό:
Χατζηνίκου Ελευθερία
Γκουγκουλή Ιωάννα
Τρικκάλη Ιωάννα
Παπαγεωργίου Μαρούλα
Μυλωνά Ξανθή
Γκέτσιου Κατερίνα
Σπανού Ελένη του Απ.
Δοξαρά Βάια
Κoταρέλα Σωτηρία
Σπανού Ελένη του Βασ.
Χόρτη Μαρία
Λιανού Άννυ
Τσαντούλη Εύη
Προπονητής: Τσιόντζελης Αντώνης
Tιμητικές βραβεύσεις των βετεράνων αθλητών στίβου
ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου
Βαλκανικοί Αγώνες
ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Aθλητές, αθλήτριες του Δήμου μας που διακρίθηκαν σε Πανελλήνια πρωταθλήματα ή Διεθνείς διοργανώσεις Ολυμπιακών αθλημάτων
ΑΘΛΗΤΕΣ
ΣΤΙΒΟΣ
ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΤΕΝΙΣ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
ΕΝΟΡΓΑΝΗ-ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΚΗ
ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΠΑΛΗ
ΤΖΟΥΝΤΟ
TAEKWOΝDO
ΣΚΙ
Η διαδικασία της βράβευσης των αθλητών, αθλητριών και συλλόγων γίνεται κατόπιν αποστολής επιστολών σε κάθε αθλητική ομοσπονδία από το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων. Στην επιστολή αυτή, το Τμήμα Αθλητισμού ζητάει από τις ομοσπονδίες να αποστείλει τα ονόματα των αθλητών και των συλλόγων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2024 διακρίθηκαν σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα ή σε Διεθνείς Διοργανώσεις Ολυμπιακών Αθλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος Λαρισαίων συγκεντρώνει τα στοιχεία των αθλητών και προχωράει στη διαδικασία της βράβευσης αυτών που διακρίθηκαν.
Η παράσταση σύγχρονου χορού “TRIPTYCHO” (Rosas/Eclipse/Oubaitori) θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Μαρτίου, στις 21.15 (ώρα προσέλευσης 21.00), στη Σκηνή Μπαλέτου, στο Μύλο του Παππά, από την Ανώτερη Σχολή Χορού Δήμου Λαρισαίων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Λάρισας. Η παράσταση διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων και το Τμήμα Χορού, στο πλαίσιο της προβολής του σημαντικού εκπαιδευτικού έργου που διεξάγεται στην Ανώτερη Σχολή Χορού και στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου, της υποστήριξης και ενίσχυσης της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Ο τίτλος της παράστασης έλκει το όνομά του από τον όρο των εικαστικών τεχνών “τρίπτυχο”, ο οποίος αναφέρεται σε έργα που χωρίζονται σε τρία μέρη, κάτω από μια κοινή θεματική. Ακολουθώντας αυτή τη τριμερή δομή, έχοντας ως κοινό άξονα μια διαδικασία μετάβασης η παράσταση αρθρώνεται σε τρεις αυτοτελείς πτυχές:
Πρώτο μέρος: Rosas danst Rosas
Οι σπουδάστριες της Ανώτερης Σχολής Χορού, ερμηνεύουν ένα εμβληματικό έργο του σύγχρονου ρεπερτορίου, σε προσαρμογή και διδασκαλία της Τίνας Νασίκα.
Το Rosas danst Rosas, δημιουργήθηκε το 1983 απο την χορογράφο Anne Teresa De Keersmaeker, κάνοντας διεθνή επιτυχία και έκτοτε αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του μεταμοντέρνου χορού.
Πρόκειται για ένα αναμφίβολα φεμινιστικό έργο, το οποίο ακολουθεί μια μινιμαλιστική αισθητική. Αφηρημένες κινήσεις, αποτελούν την βάση μιας πολυεπίπεδης χορογραφικής δομής στην οποία η επανάληψη παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τέσσερις γυναίκες χορεύουν, ώσπου η εξάντληση και η επίμονη επανάληψη των κινήσεων που απαρτίζουν την χορογραφία, δημιουργούν μια συναισθηματική ένταση που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αυστηρή δομή της χορογραφίας.
Ερμηνεύουν: Χριστίνα Ζαχαράκη, Έλενα Θεοχάρη, Χρυσοβαλάντου Μαυρομουστακίδου, Μιχαέλα -Φρειδερίκη Χάμου
Δεύτερο μέρος: Eclipse
Το τμήμα σύγχρονου χορού εφήβων και ενηλίκων της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου, παρουσιάζει την πρωτότυπη δημιουργία “Eclipse”, σε χορογραφία και διδασκαλία της Βασιλικής Σουλτούκη.
Η χορογραφία κατ’ αναλογία με την έκλειψη των ουράνιων σωμάτων πραγματεύεται τη συζυγία των ανθρώπινων σωμάτων, τη φωτεινότητα ή τη σκιά που αυτά δημιουργούν στη σχεσιακή αλληλεπίδρασή τους.
Ερμηνεύουν: Δήμητρα Ακρίβου, Δέσποινα Αναστασίου, Κατερίνα Γιαταγάνα, Αριάδνη Κεχαγιά, Κατερίνα Λεκάκη, Μαρία Μόκα, Αλεξάνδρα Παναγιωτίδη, Εριέτα Παπαϊωάννου, Ελένη Παπαπαναγιώτου, Γεωργία Χατζή, Εύα Χατζηαντωνάκη
Τρίτο μέρος: Oubaitori
Πρωτότυπο έργο σε χορογραφική σύλληψη και διδασκαλία της Τίνας Νασίκα, σε συνεργασία με την ομάδα χορευτών, εμπνευσμένη από την ιαπωνική έννοια “Oubaitori”. Το ιδίωμα αυτό περιγράφει την ιδέα ότι οι άνθρωποι όπως τα λουλούδια ανθίζουν στον δικό τους χρόνο και με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.
Ερμηνεύουν: Χριστίνα Ζαχαράκη, Έλενα Θεοχάρη, Χρυσοβαλάντου Μαυρομουστακίδου, Μιχαέλα -Φρειδερίκη Χάμου και οι: Θάλεια Τσιρωνά, Ραφαήλ Ιωαννίδης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Τίνα Νασίκα
Φωτισμός: Παναγιώτης Γιαννούλας
Σχεδιασμός εντύπων: Γιάννης Πέτρου
Φωτογράφιση/βίντεο: Τηλέμαχος Γιογλαρής
Επιμέλεια διοργάνωσης: Βίκυ Μπασιάκου, Ρίτσα Ζαχαρία
Θερμές ευχαριστίες προς:
Η είσοδος στην παράσταση είναι ελεύθερη με κράτηση θέσης -καθημερινά από την Παρασκευή 21 Μαρτίου, ώρες 16.00-21.00-, στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου (Γεωργιάδου 53, Μύλος του Παππά, τηλ. 2410256464), ως τη συμπλήρωση του αριθμού των διαθέσιμων θέσεων της Σκηνής Μπαλέτου.
Πίνακες αποτελεσμάτων της υπ ΄αρ. πρωτ.: 9302/21.02.2025 (ΑΔΑ: Ρ9ΙΙΩΛΞ-ΝΙ4) πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με ένα (1) άτομο στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Cities4Her» με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CERV.
Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τη σειρά τους στους ανωτέρω πίνακες με τον αριθμό πρωτοκόλλου της αιτήσεως τους και τα αρχικά γράμματα από το ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο τους.
Πενήντα πέντε νέα δέντρα απέκτησε το Πάρκο Πόλης στη Γιάννουλη, στο πλαίσιο δράσης δενδροφύτευσης του Δήμου Λαρισαίων και της Αντιδημαρχίας Πρασίνου, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών σχολείων της Λάρισας και της Γιάννουλης -αλλά και της Ιταλίας.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για περισσότερο πράσινο, στην πόλη και τους οικισμούς μας, δημιουργούμε δημόσιους χώρους φιλόξενους, σημείο αναφοράς για μικρούς και μεγάλους. Συνολικά, στον προγραμματισμό μας περιλαμβάνεται η φύτευση 1500 δέντρων, για τη φετινή περίοδο, και σήμερα κάνουμε ακόμη ένα βήμα στην υλοποίηση αυτού του στόχου», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή μαθητών από σχολεία Λάρισας και Γιάννουλης -μάλιστα, στη δράση συμμετείχαν και μαθήτριες-μαθητές σχολείου από την πόλη Adria, της Ιταλίας, που βρίσκονται στη Λάρισα στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus.
Η δράση
Το «παρών» στη δράση δεδροφύτευσης έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Αντιδήμαρχοι Πρασίνου, κ.Κωνσταντίνος Καλόγηρος και Αγροτικής-Περιαστικής Ανάπτυξης, κ.Κώστας Βλαχούλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννουλης, Κωνσταντίνος Μπαράκος, ο αν.Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου, κ.Ιωάννης Διαμαντούλης, υπάλληλοι της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων, μέλη της Κοινότητας, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών από το:
1o Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, 2ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, 3ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Γιάννουλης, 1o Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας και μαθητές σχολείου από την πόλη Adria, της περιφέρειας Αbruzzo της Ιταλίας.
Συνολικά, φυτεύτηκαν 55 δέντρα (από τα είδη: λικιδάμβαρη, πλάτανο, ψευδομελία, σφενδάμι και γαύρο).
- «Η ΔΕΥΑΛ απαίτησε και απαιτεί τον καλύτερό μας εαυτό», τονίζει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος
- Το «παρών» δίνουν οι πρώην Δήμαρχοι και πρόεδροι της ΔΕΥΑΛ, κ.κ. Χριστόδουλος Καφφές, Κωνσταντίνος Τζανακούλης και Απόστολος Καλογιάννης
Επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και προσφοράς, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, πραγματοποιεί η ΔΕΥΑ Λάρισας, την Παρασκευή 21 Μαρτίου, από τις 9.30 το πρωί, στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας (Τέρμα Τυχερού).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια, υπό την αιγίδα της ΕΔΕΥΑ, ενώ μια μέρα πριν, την Πέμπτη 20 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί σειρά δράσεων, εκπαιδευτικών και βιωματικών, με τη συμμετοχή περίπου 300 μαθητριών και μαθητών δημοτικών σχολείων της Λάρισας, στην όχθη του Πηνειού (στο ύψος του Κηποθεάτρου).
«Η ΔΕΥΑ Λάρισας, δεν είναι μια επιχείρηση Ύδρευσης αλλά ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής αυτής της πόλης, η πολύτιμη περιουσία της Λάρισας. Για να φτάσει η ΔΕΥΑΛ εδώ, διήνυσε τη μεγάλη αυτή απόσταση των 100 χρόνων και απαίτησε από όλους όσους συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη διοίκησή της, με τη μία ή την άλλη μορφή, το καλύτερό τους εαυτό.
Απαίτησε δουλειά, σχεδιασμό, οργανωτικές ικανότητες, όραμα και ίσως μερικές φορές και όνειρα, όχι συνηθισμένα για τα δεδομένα όλων μας.
Δικαίωσε την παρουσία και την ύπαρξή της, κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων, έφερε σε πέρας με επιτυχία τις αποστολές που ανέλαβε και σήμερα 100 χρόνια μετά είναι μια σύγχρονη επιχείρηση, με δυναμική εξέλιξη, ένα πρότυπο δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης, που αν και αναγκάζεται να κινείται μέσα στα νομοθετικά πλαίσια που οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες διαμορφώνουν, μένει ζωντανή και πάντοτε δημιουργική.
Και έτσι θα συνεχίσει, πιστή στο όραμα των πρωτεργατών και δημιουργών της, να δημιουργεί και να αξιοποιεί πόρους και εργαλεία, τόσο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, όσο και για την περαιτέρω ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, κ.Θανάσης Μαμάκος, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου, που παρατέθηκε το πρωί.
Όπως τόνισε ο κ.Μαμάκος, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, κ.Θοδωρή Λιβάνιου και του Δημάρχου Ρεθύμνου και Προέδρου της ΕΔΕΥΑ, κ.Γιάννη Μαρινάκη. «Είναι πολύ σημαντικό, το ότι στην θεματική ενότητα για τη “Σύγχρονη Ιστορία της ΔΕΥΑΛ” θα βρεθώ, ως Δήμαρχος της Λάρισας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ τον Κώστα τον Αργυρόπουλο, μαζί με τρεις πρώην δημάρχους και πρώην προέδρους της ΔΕΥΑΛ, τον κ. Χριστόδουλο Καφφέ, τον κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη και τον κ. Απόστολο Καλογιάννη. Θέλω ειλικρινά να τους ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρότασης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μαμάκος.
«Είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετέχουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις. Η ΔΕΥΑΛ συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και μάλιστα 100 χρόνια επιτυχημένα. Είναι τεράστια η συνεισφορά της στο κοινωνικό σύνολο, με τις υπηρεσίες, τα έργα της που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και όλες τις δράσεις που στηρίζει, σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. Ως Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια συμμετέχουμε σε όλες τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, ιδιαίτερα τις δράσεις που αφορούν στη μαθητική κοινότητα, που θα γίνουν δίπλα στον ποταμό Πηνειό», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Αντιδήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Δήμων με Ποτάμια, κ.Παναγιώτης Ντιντής.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ακόμη ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, κ.Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής, κ.Δημήτρης Σαββοργινάκης και ο Διευθυντής Συντονισμού του Δικτύου, κ.Γιώργος Χαρίσης.
«ΘΥΜΗΣΟΥ…» – Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ελαφρό Τραγούδι
22 Μαρτίου 2025 | Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μουσικότροπο 2025, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ έρχεται στη Λάρισα, στις 22 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, για να παρουσιάσει ένα μοναδικό αφιέρωμα στο ελληνικό ελαφρό τραγούδι. Μια συναυλία που φωτίζει τη ρομαντική αισθητική και τη νοσταλγία μιας άλλης εποχής, αναδεικνύοντας με σύγχρονη ματιά τις διαχρονικές μελωδίες που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στη μουσική μας κληρονομιά.
Η συναυλία, σε ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, αποτελεί μια μουσική αναδρομή σε τραγούδια που σημάδεψαν γενιές και εξακολουθούν να συγκινούν με τη μελωδική ευαισθησία και τη διαχρονική τους κομψότητα. Στην ερμηνεία, δύο σπουδαίοι λυρικοί καλλιτέχνες, η Τζίνα Φωτεινοπούλου και ο Μιχάλης Δημητρακάκος, που με την εκφραστικότητα και τη φωνητική τους δεξιοτεχνία φέρνουν στο προσκήνιο το λυρισμό και τη γοητεία αυτού του ιδιαίτερου ρεπερτορίου.
Ένα μουσικό ταξίδι στον ρομαντισμό και τη νοσταλγία
Αγαπημένα τραγούδια που συνεχίζουν να μας αγγίζουν:
Μελωδίες των Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη, Μιχάλη Σουγιούλ, Σπύρου Χαιρόπουλου, Μενέλαου Μουζάκη και άλλων σημαντικών δημιουργών θα ζωντανέψουν στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, σε μια βραδιά γεμάτη αισθαντικότητα, νοσταλγία και μουσική αρμονία.
Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με τις μοναδικές ερμηνείες της, συναντά τη φινέτσα του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού, δημιουργώντας μια συναυλία που συνδυάζει τη δύναμη της συμφωνικής μουσικής με τη λεπτότητα και τη ρομαντική ατμόσφαιρα ενός είδους που εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει.
Τραγουδούν
Ενορχήστρωση - Μουσική Διεύθυνση
Προπώληση εισιτηρίων
Συνεχίζεται η προπώληση εισιτηρίων τόσο για τη συναυλία της Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ όσο και για τις παραστάσεις της θρυλικής «Εδώ Λιλιπούπολη».
Μια μοναδική μουσική εμπειρία που θα μας ταξιδέψει στην ατμοσφαιρική εποχή του ελαφρού τραγουδιού, με τη δύναμη και τη μαγεία μιας μεγάλης ορχήστρας.
Το Φεστιβάλ Μουσικότροπο 2025 συνεχίζει να προσφέρει μοναδικές στιγμές πολιτισμού, φέρνοντας σε διάλογο τη μουσική με την ιστορία και την κοινωνία. Την Κυριακή 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο του σεμιναρίου "Τα Τραγούδια ως Καθρέφτης της Κοινωνίας", ο Δαυίδ Ναχμίας ανέλυσε τη μουσική του Μεσοπολέμου ως κοινωνικό φαινόμενο, αναδεικνύοντας τον ρόλο των τραγουδιών στην καταγραφή των ηθών, των αντιλήψεων και των κοινωνικών αλλαγών της εποχής.
Η απρόσμενη παρουσία της διακεκριμένης ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου αποτέλεσε μια ξεχωριστή στιγμή του σεμιναρίου. Ο Δαυίδ Ναχμίας, αναγνωρίζοντας την τεράστια συμβολή της στην ιστορική έρευνα, της έδωσε τον λόγο, με αποτέλεσμα μια συναρπαστική συζήτηση όπου η πελώρια γνώση της πλαισίωσε ιστορικά τις πλέον ενδιαφέρουσες και σπάνιες μουσικές αναλύσεις του διακεκριμένου ερευνητή.
Μέσα από αυτή τη μοναδική συνάντηση μουσικής και ιστορίας, το κοινό είχε την ευκαιρία να κατανοήσει πώς η μουσική αντανακλά τις κοινωνικές εξελίξεις, πώς τα τραγούδια επηρεάστηκαν από τις ιστορικές συγκυρίες και πώς οι στίχοι του Μεσοπολέμου διαμορφώθηκαν από τις πολιτικές και πολιτισμικές αλλαγές της εποχής.
Το Φεστιβάλ Μουσικότροπο 2025 επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τον ρόλο του ως χώρος γνώσης, πολιτισμού και καλλιτεχνικής αναζήτησης, φωτίζοντας διαχρονικές μελωδίες που εξακολουθούν να μας εμπνέουν.
Στη Λάρισα θα χτυπά τον Απρίλιο η «καρδιά» του kickboxing, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Kickboxing, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων συνδιοργανώνουν το Πανελλήνιο Κύπελλο Kickboxing και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλάδων Άθλησης, από τις 4 ως τις 6 Απριλίου.
Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με την πολύτιμη συνδρομή του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας, στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης και αναμένεται η συμμετοχή άνω των 2.000 αθλητών, όλων των κατηγοριών Ανδρών – Γυναικών, από όλη την Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν.
Με αφορμή τη διοργάνωση, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας “Kickbοxing” κ. Μιχάλη Τριανταφύλλου, παρουσία του προέδρου του ΕΑΚ Λάρισας, κ.Χρήστου Μαϊμουλιώτη και της υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας, κ.Βάσως Οικονόμου.
Οι διοργανωτές καλούν όλους τους φίλους του αθλήματος του Kickboxing και εν γένει του αθλητισμού να έρθουν και να απολαύσουν από κοντά το εκρηκτικό αυτό διήμερο, μιας και θα συμμετέχουν όλοι οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας που ήδη έχουν στο βιογραφικό τους Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς τίτλους.
Παρουσία δεκάδων δημοτών, εθελοντών και μελών φιλοζωϊκών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων για την παράδοση του χώρου προαυλισμού των αδέσποτων ζώων που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Καταφύγιο.
Ικανοποιώντας ένα αίτημα πολλών ετών, η Δημοτική Αρχή προχώρησε στη δημιουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου, εντός του Καταφυγίου, προκειμένου να παρέχονται καλύτερες συνθήκες, με μεγαλύτερη ελευθερία και άνεση, στα αδέσποτα που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Καταφυγίου.
«Πλέον, οι δημότες μας, εθελοντές και μέλη φιλοζωϊκών οργανώσεων θα έχουν τη δυνατότητα να έρχονται σε άμεση επαφή με τα αδέσποτα του Καταφυγίου, να χτίσουν ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης με ζώα που έχουν περάσει δύσκολα, που έχουν εγκαταλειφθεί και περιμένουν μια δεύτερη ευκαιρία.
Έχω πει πολλές φορές ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα αδέσποτα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού της κοινωνίας μας. Το να είσαι φιλόζωος δεν είναι πολυτέλεια ή μια καλή ιδέα, είναι στάση ζωής.
Και το συγκεκριμένο έργο είναι ακόμη ένα βήμα στην προσπάθειά μας να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί η κουλτούρα υιοθεσίας από τους δημότες μας, ένα βήμα που βοηθά στη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων στον Δήμο μας», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.
«Ο νέος χώρος προαυλισμού δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και πολύ μεράκι και θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα. Όσοι πολίτες θέλουν και μπορούν, σε συνεννόηση με την υπηρεσία του Δήμου, να έρχονται στο Καταφύγιο, να γνωρίσουν τους τετράποδους φιλοξενούμενούς του και, εφόσον αναζητούν ένα ζώο συντροφιάς, να δώσουν μια ευκαιρία σε κάποιο από αυτά που βρίσκονται εδώ», τόνισε από την πλευρά της η εντεταλμένη σύμβουλος για τη Φροντίδα Δεσποζόμενων και Αδέσποτων Ζώων, κ.Ευρυδίκη Γούλα.
Να σημειωθεί ότι ο νέος χώρος προαυλισμού αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 2 στρ., αποτελείται από δύο μέρη, έναν για τα μεγαλόσωμα κι έναν για τα μικρόσωμα σκυλιά, ενώ περιλαμβάνει περίφραξη, πόρτες, διαδρόμους, βρύσες, παγκάκια και παιχνίδια.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Λαρισαίων
Μεζούρλο (όπισθεν Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου), τηλ.: 241 772 2721
- «Ραντεβού» τη Δευτέρα, 24.03, στις 19.30, στον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου (μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο)
- Τέσσερις DJs, διαφορετικά μουσικά vibes, performers και εκπλήξεις στη βραδιά που σηματοδοτεί την αρχή μιας πορείας γεμάτης δυναμική και έμπνευση.
Την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας, την ερχόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσαν ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων, κ.Αλέξανδρος Τσάτσος.
Συνολικά, αναμένεται να υλοποιηθούν περισσότερες από 37 δράσεις, με τη συμμετοχή πάνω από 40 φορέων και συλλόγων, που περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και δράσεις υγείας-ευεξίας.
Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου, που παρατέθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Λάρισας, η 24η Μαρτίου θα αποτελέσει μια ξεχωριστή ημέρα για τη Λάρισα και τη νέα γενιά της, καθώς σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της χρονιάς που φέρνει τη Λάρισα στο επίκεντρο της νεολαίας της χώρας, ως Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025.
Πολλές και νέες ευκαιρίες στη νέα γενιά
«Ξεκινάμε το ταξίδι με οδηγό τη νεολαία, με πόλη αναφοράς τη Λάρισα και στόχο να αναδείξουμε τις πραγματικές δυνατότητες της νέας γενιάς, να της δώσουμε πολλές και νέες ευκαιρίες έκφρασης για τα δικά της όνειρα, τις δικές της προσδοκίες.
Έχουμε την τύχη στην πόλη και στον Δήμο μας να υπάρχει ένα από τα πιο ενεργά Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας της χώρας, που με τη φρεσκάδα των απόψεων του, τη συμπεριληπτικότητα και την αποτελεσματικότητα στη δράση του, αποτελεί το εφαλτήριο για τη δραστηριοποίηση της νέας γενιάς.
Με την επιτυχία μας, της ανάδειξης της πόλης μας σε Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας καταδείξαμε τις δυνατότητες που μπορεί να έχει μια ισότιμη, άδολη, χωρίς ηγεμονισμούς και στερεότυπα, συνεργασία, που βάζει στόχους και πετυχαίνει αποτελέσματα.
Αυτή η επιτυχία δεν είναι ένας τίτλος αλλά μια ευκαιρία - μια ευκαιρία να απλώσει τα φτερά της η νεολαία της πόλης, να δημιουργήσει, να αναδείξει προβλήματα, θέσεις, “θέλω” και προτάσεις. Να εκφραστεί και να συμμετάσχει.
Να διασκεδάσει και να δημιουργήσει», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.
Δηλώσεις Δημάρχου Λαρισαίων, κ.Θανάση Μαμάκου:
Δηλώσεις Προέδρου ΔΣΝ, κ.Αλέξανδρου Τσάτσου:
Πάνω από 37 δράσεις, με συμμετοχή 40 και πλέον φορέων
«Η 24η Μαρτίου θα αποτελέσει μια ξεχωριστή ημέρα για τη Λάρισα και τη νέα γενιά της. Με ιδιαίτερη χαρά και αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνουμε την επίσημη έναρξη της χρονιάς που φέρνει τη Λάρισα στο επίκεντρο της νεολαίας της χώρας, ως Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας 2025.
Ο τίτλος αυτός δεν αποτελεί απλά μια διάκριση, αλλά μια υπόσχεση: να μετατρέψουμε το 2025 σε μια χρονιά-σταθμό για τη συμμετοχή, την έκφραση και την ενδυνάμωση των νέων μας.
Για τον λόγο αυτό έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα το οποίο, δεν είναι απλώς ένας κατάλογος δράσεων, αλλά ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με στόχο τη δημιουργία μόνιμων θεσμών οι οποίοι διαχρονικά θα ενισχύουν τους νέους της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.
Στο σύνολο τους έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 37 δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων, πάνω από 40 συνεργαζόμενων φορέων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των επιχειρήσεων και φυσικά των ίδιων των νέων, που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας.
Πρώτος σταθμός
Ο πρώτος σταθμός των δράσεων αυτών είναι στις 24 Μαρτίου 2025, στις 7.30 το απόγευμα, οπότε και ο πεζόδρομος της οδού Βενιζέλου, μπροστά από το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας θα μετατραπεί σε ένα μοναδικό σκηνικό, όπου η νεολαία θα γιορτάσει την έναρξη αυτής της σπουδαίας χρονιάς.
Με 4 DJs, διαφορετικά μουσικά vibes, performers και εκπλήξεις, η βραδιά αυτή θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας πορείας γεμάτης δυναμική και έμπνευση.
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Αξιότιμοι κύριοι Αντιδήμαρχοι & αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Δ.Σ.,
Αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας,
Σας καλούμε να προσέλθετε στις 20-03-2025 ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00 στο Δημαρχείο στην Αίθουσα Συνεδριάσεων (3ος όροφος) στην 10η (δέκατη) Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.
Παρακαλούμε σε περίπτωση απουσίας σας να μας ειδοποιήσετε εγκαίρως στη διεύθυνση email dsn@larissa.gov.gr
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
ΤΣΑΤΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ανοίγει η αυλαία του Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» με την 8η διοργάνωση του θεσμού να έχει ως κεντρική θεματική «το απροσδόκητο της μαγείας του σινεμά» και τιμώμενα πρόσωπα την ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη σκηνοθέτη Εύα Νάθενα, της ταινίας «Η Φόνισσα».
Το Πανόραμα πραγματοποιείται στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, ως τις 22 Μαρτίου, ενώ το σινεφιλ κοινό της πόλης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες-σταθμούς του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και να έρθει σε επαφή με συντελεστές αυτών, στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών που θα λαμβάνουν χώρα. Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Καραμπέτη και Νάθενα θα βρεθούν στη Λάρισα την ερχόμενη Τρίτη, 18 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ειδική εκδήλωση και προβολή της ταινίας «Η Φόνισσα».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025
7.00 μ.μ. Έναρξη του 8ου Πανοράματος. Οι μουσικοί Ντίνος Καραποστόλου και Δάφνη Χατζηδάκη θα ερμηνεύσουν τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
7.30 μ.μ Χαιρετισμοί Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Προέδρου Κιν. Λέσχης Λάρισας.
7,45 μ.μ Ο Λευτέρης Χαρωνίτης θα παρευρεθεί και θα αναφερθεί στη συνεργασία του με το Θ. Αγγελόπουλο.
8.00 μ.μ. ΑΣΚΟΠΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ. Ταινία μικρού μήκους της Νικολέτα Λεούση βραβείο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών (ΟΚΛΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.
8.20 μ.μ. Βράβευση του ηθοποιού Γιώργου Αρμένη για την προσφορά του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και γενικά στον Πολιτισμό της χώρας μας.
8.30 μ.μ. ΠΡΟΒΑ ΠΑΛΤΟΥ. Ταινία μικρού μήκους του Ηλία Δημητρίου οποίος θα προλογίσει την ταινία και θα συνομιλήσει με το κοινό.
9.00 μ.μ Με Αξιοπρέπεια. Ταινία του Δημήτρη Κατσιμίρη. Θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης και θα συνομιλήσει με το κοινό.
Τρίτη 18 Μαρτίου 2025
7.00 μ.μ. ΝΟΣΤΟΣ. Ταινία μικρού μήκους του Παύλου Βησσαρίου.
7.30 μ.μ. Η διδάκτωρ Ψυχολογίας κα Έφη Αργυρακούλη θα προλογίσει και θα αναλύσει την ταινία Η ΦΟΝΙΣΣΑ.
7.45 μ.μ. Θα τιμηθούν, θα βραβευτούν και θα προλογίσουν την ταινία Η ΦΟΝΙΣΣΑ, η ηθοποιός Καροφυλλιά Καραμπέτη και η σκηνοθέτης Εύα Νάθενα.
8.10 μ.μ. Η ΦΟΝΙΣΣΑ της Εύας Νάθενα. Στο τέλος της προβολής η κα Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η σκηνοθέτης Εύα Νάθενα θα συνομιλήσουν με το κοινό
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
7.00 μ.μ. ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΤΑ. Ταινία μικρού μήκους του Φοίβου Κοντογιάννη.
7.20 μ.μ, ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ του Χρήστου Πυθαρά, ο οποίος θα παρευρεθεί, θα προλογίσει και θα συνομιλήσει με το κοινό.
9.00 μ.μ. ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ του Γιώργου Κεραμιδιώτη ο οποίος θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό. Την ταινία θα προλογίσουν, μέλη και εργαζόμενοι του προγράμματος προαγωγής και αυτοβοήθειας Λάρισας.
Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025
6.50 μ.μ. Η Αλίκη Βελεγράκη στο πιάνο θα παίξει μελωδίες από Ελληνικό Κινηματογράφο.
7.10 μ.μ. Η ΚΟΥΡΣΑ. Τανία μικρού μήκους του Γιώργου Λεοντακιανάκου. Θα παρευρεθεί θα βραβευτεί και θα συνομιλήσει με το κοινό η ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου.
7.30 μ.μ. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) Βασίλης Κεχαγιάς θα προλογίσει την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου, ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ και θα μιλήσει για την ταινία και τον Τεό.
8.00 μ.μ. ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου. Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών ”Χρυσός Φοίνικας”
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025
7.00 μ.μ. ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ. Ταινία μικρού μήκους της Κωνσταντίνας Παπαδοπούλου σε σενάριο της Μάτα Κούρτη, η οποία θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό.
7.20 μ.μ ΑRCADIA του Γιώργου Ζώη. Θα παρευρεθεί ο ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης ο οποίος θα προλογίσει την ταινία και θα συνομιλήσει με το κοινό.
9.15 μ.μ. Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό.
Σάββατο 22 Μαρτίου 2025
11.00 π.μ. Θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τύπου Master Class με θέμα «Από την ιδέα στην οθόνη».
Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος ο συγγραφέας – σεναριογράφος Στάθης Βαλούκος, ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, η ηθοποιός Ελένη Κοκκίδου, ο ηθοποιός Βαγγέλης Μουρίκης και ο ιστορικός – κριτικός κινηματογράφου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών ΟΚΛΕ καi μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου ΠΕΚΚ κος Δημήτρης Καλαντίδης.
7.00μ.μ. ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ. Ταινία μικρού μήκους του Αλέξανδρου Σκούρα.
7.15 μ.μ A La Carte. Ταινία μικρού μήκους των Ταξιάρχη Δεληγιάννη και Βασίλη Τσιουβάρα.
7.30 μ.μ. Βράβευση της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, από τον πρόεδρο της εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρη Παπαδόπουλο.
7.40 μ.μ. BLACKSTOΝΕ, του Σπύρου Ιακωβίδης οποίος θα προλογίσει την ταινία του και θα συνομιλήσει με το κοινό. Επίσης θα παρευρεθεί και θα τιμηθεί η βραβευμένη πρωταγωνίστρια της ταινίας Ελένη Κοκκίδου.
9.00 μ.μ. Λήξη του 8ου Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου «Θόδωρος Αγγελόπουλος», με ένα μουσικό πρόγραμμα που θα μας παρουσιάσουν οι μουσικού Γιώργος Γάλλος (κιθάρα κα τραγούδι) και Παναγιώτης Μπαλανίκας στο πιάνο.
ΠΡΩΙΝΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Κάθε πρωί αρχής γενομένης από την Τρίτη 18 Μαρτίου έως την Παρασκευή 21 Μαρτίου και ώρα 11.00 π.μ. θα προβάλλεται η παιδική ταινία ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ του Δήμου Αβδελιώδη για τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων που θα δηλώσουν συμμετοχή. Την Παρασκευή 21 Μαρτίου θα παρευρεθεί ο ίδιος και θα συνομιλήσει με τα παιδιά.
Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ
Από τον Δήμο Λαρισαίων και τις αρμόδιες υπηρεσίες, Καθαριότητας και Πρασίνου, ανακοινώνεται ότι την Κυριακή, 16 Μαρτίου 2025 θα πραγματοποιηθούν εργασίες κλαδέματος και πλύσης οδοστρώματος ως εξής:
Με μια μεγάλη εκδήλωση-γιορτή για τον αθλητισμό ο Δήμος Λαρισαίων τιμά τις αθλήτριες, τους αθλητές και τους συλλόγους της πόλης, για τις διακρίσεις που πέτυχαν την χρονιά που πέρασε.
Ο Δήμος Λαρισαίων και η Αντιδημαρχία Παιδείας & Άθλησης θα βραβεύσουν περισσότερους από 130 αθλητές και αθλήτριες, που διακρίθηκαν σε Πανελλήνια πρωταθλήματα ή Διεθνείς διοργανώσεις Ολυμπιακών Αθλημάτων, σε περισσότερα από 12 αθλήματα, κατά τη διάρκεια του 2024.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται αύριο, Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, στις 19.00, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.
Η τελετή βράβευσης
Ο Δήμος Λαρισαίων θα ξεκινήσει με τιμητικές βραβεύσεις που έχουν «άρωμα γυναίκας», αναγνωρίζοντας και τιμώντας τις Λαρισαίες που προσφέρουν σημαντικά στον αθλητισμό, αλλά και εκείνες που ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις και τις διακρίσεις τους, ενώ θα ακολουθήσουν οι βραβεύσεις αθλητών, συλλόγων και σωματείων, σε σειρά αθλημάτων όπως στίβος, βόλεϊ, κολύμβηση, τένις, ποδηλασία, ενόργανη-ρυθμική γυμναστική, τραμπολίνο, πάλη, τζούντο, σκι, μπάντμιντον, μπάσκετ, δισκοβολία
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
α) Για τις επιδόσεις τους και διακρίσεις στον αθλητισμό:
Χατζηνίκου Ελευθερία
Γκουγκουλή Ιωάννα
Τρικκάλη Ιωάννα
Παπαγεωργίου Μαρούλα
Μυλωνά Ξανθή
Γκέτσιου Κατερίνα
Σπανού Ελένη του Απ.
Δοξαρά Βάια
Κoταρέλα Σωτηρία
Σπανού Ελένη του Βασ.
Χόρτη Μαρία
Λιανού Άννυ
Τσαντούλη Εύη
Προπονητής : Τσιόντζελης Αντώνης
β) Θα προχωρήσει με τιμητικές βραβεύσεις των βετεράνων αθλητών στίβου
ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου
Βαλκανικοί Αγώνες
γ) Θα συνεχίσει με τους συλλόγους της πόλης μας
ΣΥΛΛΟΓΟΙ
δ) θα συνεχίσει με τους αθλητές, αθλήτριες του Δήμου μας που διακρίθηκαν σε Πανελλήνια πρωταθλήματα ή Διεθνείς διοργανώσεις Ολυμπιακών αθλημάτων
ΑΘΛΗΤΕΣ
ΣΤΙΒΟΣ
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
ΤΕΝΙΣ
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
ΕΝΟΡΓΑΝΗ-ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΙΚΗ
ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΠΑΛΗ
ΤΖΟΥΝΤΟ
TAEKWOΝDO
Η διαδικασία της βράβευσης των αθλητών, αθλητριών και συλλόγων γίνεται κατόπιν αποστολής επιστολών σε κάθε αθλητική ομοσπονδία από το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Λαρισαίων. Στην επιστολή αυτή, το Τμήμα Αθλητισμού ζητάει από τις ομοσπονδίες να αποστείλουν τα ονόματα των αθλητών και των συλλόγων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2024 διακρίθηκαν σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα ή σε Διεθνείς Διοργανώσεις Ολυμπιακών Αθλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος Λαρισαίων συγκεντρώνει τα στοιχεία των αθλητών και προχωράει στη διαδικασία της βράβευσης αυτών που διακρίθηκαν.
Την ερχόμενη Δευτέρα, 17 Μαρτίου, ανοίγει η αυλαία του Πανοράματος Ελληνικού Κινηματογράφου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» με την 8η διοργάνωση του θεσμού να έχει ως κεντρική θεματική «το απροσδόκητο της μαγείας του σινεμά» και τιμώμενα πρόσωπα την ηθοποιό Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη σκηνοθέτη Εύα Νάθενα, της ταινίας «Η Φόνισσα».
Το Πανόραμα πραγματοποιείται στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, ως τις 22 Μαρτίου, ενώ το σινεφιλ κοινό της πόλης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες-σταθμούς του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και να έρθει σε επαφή με συντελεστές αυτών, στο πλαίσιο των κινηματογραφικών προβολών που θα λαμβάνουν χώρα. Να σημειωθεί ότι οι κ.κ. Καραμπέτη και Νάθενα θα βρεθούν στη Λάρισα την ερχόμενη Τρίτη, 18 Μαρτίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ειδική εκδήλωση και προβολή της ταινίας «Η Φόνισσα».
Για την 8η διοργάνωση και τον θεσμό του Πανοράματος μίλησαν, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου στον Μύλο του Παππά, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης και ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, κ.Αθανάσιος Μουκούλης, ενώ το παρών έδωσε και το μέλος της Λέσχης, κ.Σούλα Παραφέστα.
«Το 8ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” επιβεβαιώνει για ακόμη μία χρονιά τους δεσμούς της Λάρισας με τον κορυφαίο δημιουργό, την αγάπη τη δική του για την πόλη μας και την αγάπη του κοινού για τα κινηματογραφικά του έργα. Φέτος, έχουμε τη χαρά να γιορτάζουμε και μια σημαντική επέτειο, τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, σταθερό σημείο αναφοράς για τον Πολιτισμό, εδώ και μισό αιώνα. Ως Δημοτική Αρχή, εργαζόμαστε συστηματικά και οργανωμένα, στηρίζοντας πρωτοβουλίες και φορείς, όπως την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας, τους συντελεστές της οποίας θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συνέπειά τους όλα αυτά τα χρόνια. Να ευχαριστήσω ακόμη για τη στήριξή τους την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας και την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Σας καλώ όλες και όλους σε τούτη τη μεγάλη Γιορτή του Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται για ακόμη μία χρονιά στην πόλη μας», σημείωσε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.
«Το απροσδόκητο στη μαγεία του σινεμά έρχεται στις σκοτεινές αίθουσες της Λάρισας, με το 8ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”. Είναι μία διαδρομή εξερεύνησης του ανεξερεύνητου, αμφισβήτησης του οικείου, ανακάλυψης του νέου, μεταμόρφωσης τόσο του δημιουργού, όσο και του θεατή. Γιατί το σιναμά δεν είναι απλώς τέχνη, είναι ένας διάλογος με το αναπάντεχο, ένας καθρέφτης των πιο βαθιών μας σκέψεων και των κρυμμένων μας ονείρων - το φετινό Πανόραμα υπόσχεται μια εβδομάδα γεμάτη συγκινήσεις», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ.Θωμάς Ρετσιάνης.
Στους σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς, που αναμένεται να βρεθούν στη Λάρισα την ερχόμενη εβδομάδα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης, κ.Αθανάσιος Μουκούλης. «Σε αυτή τη γιορτή του κινηματογράφου, οι θεατές θα γνωρίσουν και θα έρθουν κοντά με τις νέες δημιουργίες των Ελλήνων σκηνοθετών, συνομιλώντας μαζί τους, γνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερα το έργο τους. Η φετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας γιατί γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, έχοντας συνεχή παρουσία χειμώνα – καλοκαίρι στη πόλη μας, με εκδηλώσεις που γίνονται πάντα με την συνεργασία και συμπαράσταση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. Ευχαριστούμε, όπως κάθε χρόνο, την οικογένεια της Φοίβης Αγγελοπούλου για τη στήριξη του θεσμού, καθώς και όλους τους δημιουργούς, ηθοποιούς, και κριτικούς οι οποίοι με χαρά συμμετέχουν και φέτος στο 8ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου», είπε.
Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ
Το Φεστιβάλ Μουσικότροπο 2025 συνεχίζει να αναδεικνύει την ιστορική και κοινωνική διάσταση της μουσικής μέσα από πρωτότυπες δράσεις. Στο πλαίσιο της 9ης διοργάνωσής του, παρουσιάζει το σεμινάριο-διάλεξη του Δαυίδ Ναχμία, ένα ταξίδι στη μουσική του παρελθόντος, που φωτίζει τις κοινωνικές αντιλήψεις και τις μεταβολές τους μέσα από τους στίχους των τραγουδιών. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Μαρτίου 2025
στην αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και ώρες 10:00 – 11:30.
Η είσοδος είναι ελεύθερη
Το τραγούδι ως καθρέφτης της κοινωνίας
Μέσα από την ανάλυση τραγουδιών του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, ο Δαυίδ Ναχμίας εξετάζει πώς η μουσική αντανακλά τις κοινωνικές δομές και τους ρόλους των φύλων. Από τις νοσταλγικές μελωδίες του Μεσοπολέμου έως τις σύγχρονες μουσικές αναζητήσεις, το σεμινάριο ερευνά τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ του τότε και του τώρα.
Θεματικές ενότητες του σεμιναρίου
Ζωντανές ερμηνείες και διαδραστική προσέγγιση
Η διάλεξη θα συνοδεύεται από ζωντανές ερμηνείες των Θάνου Πολύδωρα, Ρένας Στρούλιου και Έλενας Γκατζά, που θα ζωντανέψουν τις μελωδίες της εποχής, επιτρέποντας στο κοινό να βιώσει τη μουσική σε άμεση σύνδεση με την ιστορία και τα κοινωνικά συμφραζόμενα.
Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με συζήτηση και συμμετοχή του κοινού, δίνοντας τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να ανακαλύψουν πώς τα τραγούδια λειτουργούν ως ζωντανό αρχείο της κοινωνικής πραγματικότητας κάθε εποχής.
Μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη μουσική όχι μόνο ως τέχνη, αλλά και ως καθρέφτη της κοινωνίας και των ανθρώπινων σχέσεων.
Το Φεστιβάλ Μουσικότροπο 2025 συνεχίζεται με μια ξεχωριστή μουσική βραδιά που θα ταξιδέψει το κοινό στις διαχρονικές μελωδίες του Μεσοπολέμου.
Το Σάββατο 15 Μαρτίου 2025, στις 20:00, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, ο Δαυίδ Ναχμίας παρουσιάζει το αφιέρωμα "Απ’ τον Αττίκ στον Γούναρη", μια συναυλία γεμάτη ρομαντισμό, λυρισμό και σπάνια μουσική κομψότητα.
Τραγούδια που σημάδεψαν γενιές και εξακολουθούν να γοητεύουν θα ζωντανέψουν στη σκηνή από τους Θάνο Πολύδωρα, Ρένα Στρούλιου και Έλενα Γκατζά, με τον Δαυίδ Ναχμία στο πιάνο.
Προπώληση εισιτηρίων
Σάββατο 11:00 - 14:00 και το απόγευμα από τις 19:00
Μην χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια συναυλία που θα σας ταξιδέψει στην εποχή του ελαφρού τραγουδιού, εκεί όπου η μουσική συνάντησε τη νοσταλγία και την κομψότητα.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και έκδοσης κάρτας για τους μόνιμους κατοίκους και για τις επτά ζώνες κατοικίας του Δήμου Λαρισαίων, καθώς από την περασμένη Δευτέρα η διαδικασία «άνοιξε» για όλες τις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης.
Να σημειωθεί ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα (10 Μαρτίου) η διαδικασία έχει ανοίξει και για τους μόνιμους κατοίκων των υπολοίπων ζωνών κατοικίας, ήτοι Γ, Δ, Ε1, Ε2 και Ε3.
«Η εφαρμογή του Συστήματος της Ελεγχόμενης Στάθμευσης είναι ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά μας να αποδώσουμε περισσότερο δημόσιο ελεύθερο χώρο στους πολίτες, να πεισθούμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (αστική συγκοινωνία, ποδήλατο, βάδισμα), ώστε να βοηθήσουμε να “αναπνεύσει” το κέντρο από τα αυτοκίνητα, να αναδειχθούν οι κοινόχρηστοι χώροι, τα κτίρια, η πόλη μας. Για να απολαύσουμε τα οφέλη ως δημότες, όλοι μας», σημειώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κυκλοφοριακών Παρεμβάσεων, κ.Ευάγγελος Παπαλέξης.
Στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία (13.03.2025) της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Λαρισαίων, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.234 αιτήσεις από μονίμους κατοίκους της Α’ και Β’ ζώνης για έκδοση κάρτας. Από αυτές, έχουν εγκριθεί 1.646 αιτήσεις, ενώ έχουν ήδη παραδοθεί στους δικαιούχους 1.134 κάρτες (ειδικό σήμα).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων, οι οποίοι δεν έχουν παραλάβει την κάρτα τους, αν και έχει εγκριθεί η αίτησή τους. Για τον λόγο αυτό, καλούνται οι δημότες των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, αλλά δεν έχουν παραλάβει την κάρτα τους, να το πράξουν άμεσα, εν όψει της επικείμενης εφαρμογής του Σ.Ε.Σ.
Υπενθυμίζεται ότι η παραλαβή της κάρτας μόνιμου κατοίκου γίνεται από το Γραφείο Υποστήριξης (help desk), 5ος όροφος, οδός Ίωνος Δραγούμη 2 (πρώην Εφορία), τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410-549148.
Δημήτρης Οικονόμου
«ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΦΛΕΡΥΣ»
σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη
με την Ελένη Κοκκίδου
Για 2 παραστάσεις Τετάρτη 19 στις 21:00
και Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 20:00
στο Θεσσαλικό Θέατρο
Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» (πρώην Θέατρο του Μύλου)
Το κοινό δεν είναι τίποτ’ άλλο
παρά οι γονείς κι εμείς
ένα μικρό ανυπεράσπιστο παιδί μπροστά τους
1985. Ρωμαϊκή Αγορά. Η τελευταία μεγάλη συναυλία της Φλέρυς Νταντωνάκη. Το καλλιτεχνικό γεγονός παίρνει τεράστιες διαστάσεις και το πλήθος είναι τόσο μεγάλο που παρακολουθεί τη συναυλία κρεμασμένο στα κάγκελα. Λίγο πριν την έναρξη, η Φλέρυ παθαίνει κρίση αγοραφοβίας και αρνείται να βγει στη σκηνή. Περνάει κάποια ώρα μόνη της προσπαθώντας να συνέλθει και να βρει το κουράγιο που χρειάζεται. Πώς ένιωθε; Από πού προσπαθούσε να αντλήσει δύναμη; Ποιες ήταν οι αξίες της και ποιοι οι εφιάλτες της; Με αυτά τα δραματικά λεπτά, τις σκέψεις, τα συναισθήματά, τις αγωνίες και τις ανασφάλειες της τραγουδίστριας καταπιάνεται το έργο, αναζητώντας το όριο εκείνο ανάμεσα στην Τέχνη και τη θυσία. Την ιδιοφυία και το τίμημα. Ο Μάνος Καρατζογιάννης, μετά τις παραστάσεις «Για την Ελένη», για την Ελένη Παπαδάκη, «Φύλακας μιας Επανάστασης», για τον Γιάννη Βλαχογιάννη, και την ταινία του για τη Μελίνα Μερκούρη «Μελίνα Στοπ – Καρέ, αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα», σκηνοθετεί την Ελένη Κοκκίδου σε μια παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς την περασμένη θεατρική σεζόν. Το κείμενο της παράστασης για τη φωνή – φαινόμενο του ελληνικού τραγουδιού, τη Φλέρυ Νταντωνάκη υπογράφει ο βραβευμένος πεζογράφος Δημήτρης Οικονόμου.
Σημείωμα σκηνοθέτη
Ίσως να ’χει δίκιο. Πάντως λέει την αλήθεια. Την αλήθεια της.
Όπως όλοι οι «τρελοί»… Στην περίπτωσή της βέβαια το παιδί είναι ένα θαύμα και η τρέλα της έρχεται από το φεγγάρι.
Ναι, για τη Φλέρυ μιλάμε - πενήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του «Μεγάλου Ερωτικού» - για «το τραγούδι της»… τις «ώρες τις συντριβής της», μέσα από το εξαιρετικό κείμενο του πεζογράφου Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος γράφει πρώτη φορά για το θέατρο, και την αισθαντική ερμηνεία της Ελένης Κοκκίδου. Κι ο ήχος του Μάνου Χατζιδάκι πάντα «ανεπανάληπτος», όπως χαρακτήριζε και ο ίδιος ο συνθέτης τη φωνή της.
Μια φωνή που μπορεί να ελευθερώνει την καρδιά μας.
Μια φωνή σαν της Φλέρυς Νταντωνάκη.
Μάνος Καρατζογιάννης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Ελένη Κοκκίδου
Μαζί της επί σκηνής ο Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά – κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Άγγελος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Μπέκας
Γραφιστικά: Πέτρος Παράσχης
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο
Πληροφορίες
19 στις 21:00 & 20 Μαρτίου στις 8μ.μ στο Θεσσαλικό Θέατρο
Θέατρο «Κώστας Τσιάνος» (πρώην Θέατρο του Μύλου)
Τιμές εισιτηρίων γενική είσοδος 15 ευρώ
Φοιτητικό 12
ΑμεΑ 10 ευρω στο ταμείο του Θεάτρου
Προπώληση:
https://www.more.com/gr-el/tickets/theater/to-tragoudi-tis-flerys-d-larisas
Θεσσαλικό Θέατρο
Γεωργιάδου 53, Τ.Κ. 41447, Λάρισα
(Πολιτιστικό Συγκρότημα Μύλος του Παππά)
Τηλ. 2410 621209
Ανάρτηση πινάκων με τα αποτελέσματα της ανακοίνωσης ΣΟΧ2/2025 με υπ΄ αρ. πρωτ: 3484/24.01.2025 (ΑΔΑ:ΨΥΝ4ΩΛΞ-5ΝΛ) για την πρόσληψη ενός ατόμου για την υλοποίηση της πράξης «Συνέχιση λειτουργίας ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας Δήμου Λαρισαίων» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Θεσσαλία 2021-2027».
Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι προκειμένου να δουν τη σειρά κατάταξής τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι εμφανίζονται στους εν λόγω πίνακες βάσει του Αριθμού Πρωτοκόλλου, των αρχικών γραμμάτων, του επιθέτου του κυρίου ονόματος, του ονόματος πατρός και των τριών τελευταίων ψηφίων του αριθμού δελτίου ταυτότητας.
Για το κείμενο της πρόσκλησης, πατήστε ΕΔΩ
Στη Λάρισα φιλοξενήθηκε η 4η Διακρατική Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «In4Green – Greener Industrial Cities», στις 11 και 12 Μαρτίου 2025. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT IV, στοχεύει στην προώθηση της πράσινης μετάβασης στις βιομηχανικές πόλεις, με τον Δήμο Λαρισαίων να συμμετέχει ως ενεργός εταίρος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του δικτύου, και συγκεκριμένα από τις πόλεις, Avilés (Ισπανία – Επικεφαλής Εταίρος), Famalicão (Πορτογαλία), Salerno (Ιταλία), Sabadell (Ισπανία), Dąbrowa Górnicza (Πολωνία), Žďár nad Sázavou (Τσεχία), Meath County (Ιρλανδία), Bijelo Polje (Μαυροβούνιο) και Solingen (Γερμανία).
Η πρώτη ημέρα των εργασιών πραγματοποιήθηκε στο «JOIST Innovation Park», όπου οι συμμετέχοντες συζήτησαν και ανέδειξαν καλές πρακτικές, για τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη και βιώσιμη βιομηχανική παραγωγή. Παράλληλα, εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης (IAP) κάθε πόλης.
Η δεύτερη ημέρα, στον «Μύλο του Παππά», πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση των Σχεδίων Δράσης (IAP) μέσω διαδραστικών συνεδριών (peer review). Επιπλέον, παρουσιάστηκε η καινοτομία της Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας, η οποία εφαρμόζει αυτοματοποιημένη τηλεμετρική καταγραφή της κατανάλωσης νερού μέσω ψηφιακών υδρομετρητών, ως παράδειγμα καλής πρακτικής.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν επιλεγμένα τοπόσημα της Λάρισας, τα οποία εντάσσονται στους στόχους του προγράμματος για την πράσινη ανάπτυξη.
Η επόμενη συνάντηση του δικτύου, θα πραγματοποιηθεί στη Dąbrowa Górnicza της Πολωνίας, στις 28 και 29 Μαΐου 2025.
Περισσότερες πληροφορίες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων, βρίσκονται στον ιστότοπο του Δήμου Λαρισαίων και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο: https://www.larissa.gov.gr/el/enimerosi/europaika-programmata.
Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε και με το «Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Προώθησης Νέας Επιχειρηματικότητας» του Δήμου Λαρισαίων στο τηλέφωνό: 2413-500237 και στο email: euprojects@larissa.gov.gr (κ.Ευαγγελία Γκουντρουμπή).
Από την Αντιδημαρχία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη, κατά τις απογευματινές ώρες, θα πραγματοποιηθούν εργασίες πλύσης του οδοστρώματος στην οδό Καραϊσκάκη, από το τμήμα μεταξύ των οδών Τρικάλων και Αγν.Στρατιώτη.
Ανοικτή εκδήλωση με αφορμή την παράδοση του νέου χώρου προαυλισμού στο Δημοτικό Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων πραγματοποιεί ο Δήμος Λαρισαίων, την Κυριακή, 16 Μαρτίου 2025, στις 11 το πρωί, στις εγκαταστάσεις του Καταφυγίου, στο Μεζούρλο Λάρισας.
Ο νέος χώρος δημιουργήθηκε για να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στα ζώα που φιλοξενούνται, δίνοντάς τους περισσότερη ελευθερία και άνεση. Στην εκδήλωση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το καταφύγιο, καθώς και να ενημερωθούν για τις δράσεις του.
- «Σύγχρονο μηχανισμό θωράκισης απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα διαθέτει πλέον η συνοικία», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος
Έναν σύγχρονο μηχανισμό θωράκισης απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα αποκτά η συνοικία του Αγίου Θωμά, με την ολοκλήρωση των εργασιών για την εγκατάσταση δύο νέων θυροφραγμάτων, υψηλής τεχνολογίας, στην εκβολή του πλακοσκεπούς αγωγού ρέματος Χατζηχαλάρ στη συμβολή με τον Πηνειό ποταμό.
Εντός Μαρτίου η ΔΕΥΑΛ προχωρά, επιπλέον, σε αντικατάσταση και αναβάθμιση των τεσσάρων υφιστάμενων θυροφραγμάτων που βρίσκονται σε δύο φρεάτια στη συμβολή των συλλεκτήριων αγωγών ομβρίων της περιοχής του Αγίου Θωμά με τον κύριο αγωγό του Χατζηχαλάρ -φρεάτια τα οποία είχαν υποστεί φθορές, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.
Στο σημείο της εγκατάστασης βρέθηκε, τη Δευτέρα, ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, κ.Αργυρόπουλο, τον Γενικό Διευθυντή, κ.Σαββοργινάκη, τη Διευθύντρια ΤΥ, κ.Ζαχίδου και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας, κ. Σανούδο.
«Η προστασία της πόλης μας από ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν και είναι κεντρική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Τα έργα ολοκληρώνονται με ταχείς ρυθμούς και πλέον η συνοικία του Αγίου Θωμά διαθέτει ένα νέο σημαντικό μηχανισμό θωράκισης, απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα, με έργα ουσίας που βελτιώνουν την καθημερινότητα και ενισχύουν την ανθεκτικότητα της Λάρισας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», τονίζει ο κ.Μαμάκος.
Τα θυροφράγματα
Υπενθυμίζεται ότι το έργο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της Σύμβασης Προμήθειας της ΔΕΥΑΛ με τίτλο «Θυροφράγματα εκβολής ρέματος Χατζηχαλάρ στη συμβολή με ποταμό Πηνειό» (δαπάνη ύψους 76.650 ευρώ, πλέον ΦΠΑ).
Τα νέα θυροφράγματα, τα οποία σχεδιάστηκαν με γνώμονα την προστασία των πολιτών από ακραία καιρικά φαινόμενα, πληρούν όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές και κανονισμούς. Έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να φράσσουν στις τέσσερις πλευρές του πλακοσκεπούς αγωγού του ρέματος Χατζηχαλάρ κατά τη φορά από τον Πηνειό ποταμό προς την τάφρο σε περίπτωση ανόδου της στάθμης, αποτρέποντας έτσι την εισροή πλημμυρικών υδάτων. Σημειώνεται ότι η μελέτη των θυροφραγμάτων πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την νέα ανώτατη πλημμυρική στάθμη (Α.Σ.Υ.), με βάση τα δεδομένα μετά την κακοκαιρία Daniel.
Τα νέα σύγχρονα θυροφράγματα έχουν τη δυνατότητα να ανυψώνονται/καταβιβάζονται με ηλεκτροϋδραυλικό μηχανισμό ανύψωσης, αλλά θα μπορούν να λειτουργούν και χειροκίνητα είτε μέσω χειραντλίας στην υδραυλική μονάδα είτε μέσω εξωτερικής υδραυλικής μονάδας.
Η παρακολούθηση της στάθμης πριν και μετά τα θυροφράγματα θα γίνεται τηλεμετρικά και θα ενσωματωθεί στο υφιστάμενο σύστημα τηλεμετρίας της ΔΕΥΑΛ. Για το σκοπό αυτό στη θέση εκβολής της τάφρου εκατέρωθεν των θυροφραγμάτων θα εγκατασταθούν σταθμήμετρα υπερήχων για τη μέτρηση της στάθμης. Οι μετρήσεις των σταθμημέτρων θα μεταδίδονται προς το Κέντρο Λειτουργίας της ΔΕΥΑΛ.
Το Φεστιβάλ Μουσικότροπο 2025, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεών του, φιλοξενεί την εικαστική έκθεση της Ζωής Σεϊτάνη με τίτλο «Λιλιπούπολη: Όταν οι Ήρωες Ζωγραφίζουν τις Ιστορίες τους», στον Αίθριο Χώρο του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Η έκθεση είναι εμπνευσμένη από τον μοναδικό κόσμο της Λιλιπούπολης, της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής που συνδύασε τη μουσική, τη σάτιρα και τη φαντασία, δημιουργώντας έναν κόσμο γεμάτο ζωντανούς χαρακτήρες και συναρπαστικές ιστορίες.
Μέσα από μια σειρά έργων ζωγραφικής, η Ζωή Σεϊτάνη μετουσιώνει σε εικόνες τους ήχους και τις αφηγήσεις της Λιλιπούπολης, δίνοντας μορφή στους ήρωές της και στις ατμόσφαιρες που τη χαρακτήρισαν. Το γκροτέσκο ύφος των έργων ισορροπεί ανάμεσα στο κωμικό και το σοβαρό, ενώ οι λεζάντες και μικρές φράσειςενσωματώνονται στις εικόνες ως εικαστικά στοιχεία που εμπλουτίζουν την αφήγηση.
Μια εικαστική διαδρομή που καλεί το κοινό να δει τη Λιλιπούπολη με μια νέα ματιά, ανακαλύπτοντας τον οπτικό κόσμο που κρύβεται πίσω από τους ραδιοφωνικούς διαλόγους και τις μελωδίες της.
Ζωή Σεϊτάνη – Βιογραφικό Σημείωμα
Η Ζωή Σεϊτάνη γεννήθηκε στη Λάρισα.
Το 2002 αποφοίτησε με Άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Β. Δημητρέα. Την ίδια χρονιά, διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο στη Δεύτερη Biennale Φοιτητών-Νέων Καλλιτεχνών των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας.
Το 2011 συμμετείχε στο 4ο Συμπόσιο Γλυπτικής και Αρχαίας Ζωγραφικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής Κοζάνης.
Το 2014 αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., με ειδίκευση στη Σκηνογραφία και την Ενδυματολογία.
Από το 2004, διδάσκει Εικαστικά στη Δημόσια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη σκηνογραφία και την εικονογράφηση παιδικού βιβλίου.
Το έργο της έχει παρουσιαστεί τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές εκθέσεις, ενώ συνεχίζει να εξερευνά τη σύνδεση της ζωγραφικής με τη σκηνογραφία, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.
Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό, προσκαλώντας τους επισκέπτες του Φεστιβάλ Μουσικότροπο να ανακαλύψουν έναν οπτικό διάλογο ανάμεσα στην τέχνη και τη μουσική, μέσα από το ιδιαίτερο εικαστικό σύμπαν της Λιλιπούπολης.
© 2016 El municipio de Larisa | Diseño de sitio web por ITBIZ DIGITAL AGENCY