Ο Σύλλογος «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας», ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας και το ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρου Βλαχόπουλου με τίτλο: “Χτίζοντας το Πολίτευμα, Η Πολιτειακή Ταυτότητα της Αρχιτεκτονικής” από τις Εκδόσεις Ευρασία.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας – Γιώργου και Λένας Γουργιώτη (Οδός Γ. Γουργιώτη, πάροδος οδού Φαρσάλων).
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι: Πάνος Σάπκας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, Τρύφων Τσάτσαρος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Νικόλαος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αστέριος Λαχανάς, Δρ Νομικής ΕΚΠΑ, Δικηγόρος, Πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας», Δρ Αναστάσιος Τέλλιος, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σπύρος Βλαχόπουλος είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου με έμφαση στο Συνταγματικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων, κυρίως για θέματα συνταγματικής ιστορίας, ερμηνείας του Συντάγματος και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δικηγορεί σε υποθέσεις δημοσίου δικαίου. Είναι μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.
Περιεχόμενο του Βιβλίου
Τα κτήρια νοηματοδοτούνται από το γενικότερο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο εντάσσονται και το οποίο μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η αρχιτεκτονική και το συνταγματικό δίκαιο συνδέονται μεταξύ τους και, μάλιστα, περισσότερο στενά απ' ό,τι θα περίμενε κανείς. Εξάλλου, η αρχιτεκτονική σκέψη έχει πολιτική διάσταση, με την έννοια ότι αποτυπώνει ένα σύνολο αξιών και την κατάσταση που επικρατεί κατά την πολιτειακή και ιστορική στιγμή της έκφρασής της.
Το βιβλίο αυτό, επιτρέπει στον αναγνώστη να αντιληφθεί την πολιτειακή διάσταση της αρχιτεκτονικής, κατανοώντας πώς η μορφή, κατασκευή και ιστορία των κτηρίων αντανακλούν τη συνταγματική πραγματικότητα. Πραγματεύεται θέματα, όπως τα αντιθετικά χαρακτηριστικά των κτηρίων στις δημοκρατίες και τις δικτατορίες, τη σχέση των κτηρίων με τις ατομικές ελευθερίες, τη διατήρηση της πολιτειακής μνήμης και τη χωροταξική διαμόρφωση των "ναών" της δημοκρατίας, δηλαδή των Κοινοβουλίων.
Μέσα από τις σελίδες "παρελαύνουν" ο Ιππόδαμος της αρχαίας Μιλήτου, η Σχολή του Bauhaus και η κοινή της πορεία με τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, τα πρωτοποριακά σχολεία της δεκαετίας του 1930, τα νοσοκομεία του Μεσοπολέμου, τα "Ξενία" του Άρη Κωνσταντινίδη σε αντιδιαστολή με τα ξενοδοχειακά μεγαθήρια της δικτατορίας, το "Πανοπτικό" του Jeremy Bentham και η υλοποίησή του στις φυλακές Presidio Modelo στην Κούβα, κάποια λιγότερο γνωστά Κοινοβούλια (όπως το σκωτσέζικο και το κυκλικό της Βόννης της δεκαετίας του 1990) και πολλά άλλα παραδείγματα που φανερώνουν τη συνεχώς.