- Απ. Καλογιάννης: Ξεχωριστής σημασίας εξέλιξη για την πόλη και το μεγαλειώδες μνημείο της Λάρισας
Μπροστά σε μια ιστορική εξέλιξη για το Α’ Αρχαίο Θέατρο και γενικότερα για την Πόλη, βρίσκεται η Λάρισα, μετά και την τελική και οριστική απόφαση του «Πράσινου Ταμείου» για την απαλλοτρίωση των ακινήτων του οικοδομικού τετραγώνου 867 Γ, που περικλείεται από τις οδούς Βενιζέλου - Παπαναστασίου – Απόλλωνος – Ύδρας.
Το «Πράσινο Ταμείο», (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) σε συνεδρίαση του Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, έλαβε οριστική και τελική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τις κατεδαφίσεις και την εκταμίευση χρημάτων στους δικαιούχους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με το ποσό της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο να ανέρχεται στο ποσό των 4.849.000 ευρώ. Σημειώνουμε επίσης ότι για την απαλλοτρίωση αυτή δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι υπόχρεοι περίοικοι του οικοδομικού τετραγώνου.
Ετσι, σαράντα περίπου χρόνια από τότε που το Σχέδιο Πόλης δέσμευε το συγκεκριμένο ακίνητο και άλλους χώρους, πέριξ του θεάτρου, έρχεται η ώρα της υλοποίησης, με τις διαδικασίες που δρομολόγησε απο το 2015 η δημοτική αρχή, με κεντρικό στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του μεγαλειώδους Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας.
Για να φτάσουμε στην τελευταία απόφαση χρειάστηκε πολύ δουλειά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων και ειδικότερα από τη Διεύθυνσης Πολεοδομίας, σε συνεργασία με τα στελέχη του Πράσινου Ταμείου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για τέτοιους είδους διαδικασίες απαιτείται «βαριά» και σύνθετη γραφειοκρατική διαδικασία.
Κομβικής σημασίας ήταν επίσης οι συζητήσει και οι επαφές με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που είχε αναλάβει ο πρώην αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και νυν Βιώσιμης Κινητικότητας και Εξυπνων Συστημάτων Ντίνος Διαμάντος αφού σημειώνεται πως για όλες τις ιδιοκτησίες επιτεύχθηκε εξώδικος συμβιβασμός μεταξύ του υπόχρεου Δήμου και των δικαιούχων. Σημαντική επίσης ήταν και η συμβολή του πρώην αντιδημάρχου και νυν αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ Δημ. Μαβίδη, στην πρώτη φάση της προσπάθειας.
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, σε δήλωσή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τόνισε τα εξής:
«Είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, με ξεχωριστή σημασία για την πόλη. Υλοποιούμε μια μεγάλη παρέμβαση για Λάρισα και το Α’ Αρχαίο Θέατρο. Το Σχέδιο Πόλης από τη δεκαετία του ’80, προέβλεπε την απαλλοτρίωση του ΟΤ 867 Γ. Σήμερα σαράντα χρόνια μετά, καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη και σύνθετη διαδικασία που δρομολογήθηκε το 2015, με την χρηματοδότηση τότε από το Πράσινο Ταμείο όλου του ποσού της απαλλοτρίωσης.
Η απαλλοτρίωση του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου θα αναδείξει περαιτέρω το Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης, το σημαντικότερο μνημείο της Λάρισας. Οι Λαρισαίοι πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι ίσως είναι μοναδική περίπτωση για την χώρα, η απαλλοτρίωση, ολόκληρου Οικοδομικού Τετραγώνου. Και αυτό κάνει αυτή την επιτυχία του Δήμου μας, ακόμα μεγαλύτερη.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή έκβαση αυτής της δύσκολης προσπάθειας. Ολους τους προέδρους και τις διοικήσεις του «Πράσινου Ταμείου» από το 2015 μέχρι σήμερα για την στενή και αποτελεσματική συνεργασία, τους πρώην αντιδημάρχους Πολεοδομίας Δημ. Μαβίδη, ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικασία και Ντίνο Διαμάντο, ο οποίος την συνέχισε ολοκληρώνοντας την με επιτυχία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου μας, με την δουλειά των οποίων, ξεπεράσαμε προβλήματα, αντιμετωπίσαμε τα γραφειοκρατικά ζητήματα και φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες των ακινήτων για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Δήμο και τη δημοτική αρχή».
Το ιστορικό της απαλλοτρίωσης
Η απαλλοτρίωση του δεσμευμένου από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο/1986 και επανεπιβολή με το ΓΠΣ/2009 οικοδομικού τετραγώνου 867Γ ΚΧ μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας απετέλεσε μία κορυφαία επιλογή προτεραιότητας από το Δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη και τη Δημοτική αρχή.
Μετά από αίτημα που κατατέθηκε με την υπ. αρ. 99.2/2015 απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου με Πρόεδρο τον κο Γ. Πατρίκιο, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2015», με σκοπό την απαλλοτρίωση του Κ.Χ. (κοινόχρηστου χώρου) 867Γ μεταξύ των οδών Βενιζέλου - Παπαναστασίου – Απόλλωνος – Ύδρας.
Με την υπ΄ αρ. 3583/10-9-2019 (ΑΔΑ ΨΤ7Π7ΛΡ-Ι5Μ) απόφαση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κυρώθηκε η 2/2019 πράξη αναλογισμού αποζημίωσης ρυμοτομούμενων οικοπέδων για τη διάνοιξη τμήματος του ΚΧ 867Γ στη συνοικία «Άγιος Αχίλλειος». Επίσης με την υπ΄ αρ. 189394/7-8-2020 (ΑΔΑ ΩΦ5Ψ7ΛΡ-Α97) απόφαση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κυρώθηκε η 3/2020 πράξη (συμπληρωματική της 2/2019 πράξης) αναλογισμού αποζημίωσης ρυμοτομούμενων οικοπέδων για τη διάνοιξη του λοιπού τμήματος του ΚΧ 867Γ.
Τις δυο Πράξεις αναλογισμού συνέταξε η Δ/νση Πολεοδομίας / Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Τμήμα Πολεοδομικών Εφαρμογών η αρτιότητα σύνταξης των οποίων έτυχε θερμών συγχαρητηρίων από την Τεχνική υπηρεσία του ΠΤ. Τα στελέχη της Πολεοδομίας του Δήμου διαχειρίστηκαν και την όλη προβλεπόμενη εκ της νομοθεσίας διαδικασία (κοινοποιήσεων, ενστάσεων, προσφυγών κλπ) μέχρι να καταστούν εγκεκριμένες.
Συνολικά 13 ιδιοκτησίες (ΚΑΕΚ) με 12 ιδιοκτήτες (στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολλοί συνιδιοκτήτες) συμπεριλαμβάνονται στον κοινόχρηστο χώρο προς αποζημίωση. Για κάθε ιδιοκτησία επιτεύχθηκε εξώδικος συμβιβασμός μεταξύ του υπόχρεου Δήμου και των δικαιούχων για την καταβολή της αποζημίωσης.
Με την υπ. αρ. 251.10/2022 ΑΔΑ:9ΜΔ746Ψ844-Ι18 απόφαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου με Πρόεδρο τον κο Ευστάθιο Σταθόπουλο αποφασίστηκε να ορισθεί ο Δήμος Λάρισας οριστικός δικαιούχος του Χρηματοδοτικού Προγράμματος "ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2015» που εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 5509/2015 Υ.Α. για την χρηματοδότηση της απόκτησης του Κ.Χ. 867Γ για το συνολικό ποσό των 4.849.000 ευρώ (με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο).
Επίσης, να δοθεί εντολή προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο λειτουργεί δυνάμει της από 31.12.2015 Σύμβασης, ως χειριστής και μεσεγγυούχος του υπ’ αριθμ 33410001/06 δεσμευμένου λογαριασμού, να εκταμιεύσει το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε ιδιοκτησία υπό τις προϋποθέσεις κατάθεσης Δικαστικής Απόφασης Αναγνώρισης Δικαιούχων και απόδειξης εξόφλησης από αυτούς των εξόδων της Δικαστικής Αναγνώρισης Δικαιούχων.
“Συνδετικός κρίκος” στην εξέλιξη του ζητήματος ήταν η αρμόδια υπάλληλος του ΠΤ κα Πόπη Φουσκοκολάκη, που βοήθησε τα μέγιστα. Η οποία μάλιστα αναγνώρισε ότι η υπόθεση του ΚΧ867Γ ήταν ίσως η πιο περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση απαλλοτρίωσης που αντιμετώπισε ποτέ. Και φυσικά, αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα αφού αναφέρεται στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.
Ο Δήμος Λαρισαίων πλέον, με συντελεσθείσα την απαλλοτρίωση (αφού τα χρήματα είναι παρακατατεθειμένα στο Τ. Π. &Δ.) μπορεί να προγραμματίσει και να υλοποιήσει την σταδιακή κατεδάφιση των κτισμάτων σε συνεργασία και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.