sandal logo

poli 12
  • Home
  • Ενημέρωση
  • Δελτία Τύπου
  • Συνέργειες για την Πράσινη Μετάβαση και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό - «Προτεραιότητα τα Τοπικά Πράσινα Σύμφωνα, με συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος

Συνέργειες για την Πράσινη Μετάβαση και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό - «Προτεραιότητα τα Τοπικά Πράσινα Σύμφωνα, με συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων», σημειώνει ο Δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Η ενεργοποίηση και συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω της ανάπτυξης Τοπικών Πράσινων Συμφωνιών (Local Green Deals-LGD), βρέθηκε στο επίκεντρο της Διάσκεψης του «Intelligent Cities Challenge» (ICC), στην οποία μετείχε ο Δήμος Λαρισαίων, με κλιμάκιο υπηρεσιακών στελεχών, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ.Θανάσης Μαμάκος.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, η αποστολή του Δήμου Λαρισαίων εστίασε στις μεθόδους για την ενεργοποίηση και συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στη δημιουργία «Τοπικών Πράσινων Συμφώνων – Local Green Deals». Επίσης, συμμετείχε ενεργά σε συζητήσεις με εξειδικευμένους επιστήμονες, εγκαινιάζοντας συνεργασίες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Να αναφερθεί χαρακτηριστικά ότι κατά τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκε το Φόρουμ Δημάρχων-Επιχειρήσεων ICC, όπου και δόθηκε η ευκαιρία εκτενέστερης συζήτησης για τα ΤΠΣ, καθώς και για τον σχεδιασμό επενδύσεων-συνεργειών, προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η «δίδυμη» μετάβαση.

Συνέργειες

«Μόνο με την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη της πράσινης κουλτούρας, καθώς και στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους για την πράσινη μετάβαση», υπογράμμισε, με αφορμή τη Διάσκεψη, ο κ.Μαμάκος. Ο Δήμαρχος Λαρισαίων είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες από καλές πρακτικές, με τους ομολόγους του από άλλους ευρωπαϊκούς Δήμους, προς την κατεύθυνση αυτή.

Το επόμενο διάστημα, ο Δήμος Λαρισαίων, σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις, σχεδιάζει να προχωρήσει στην υλοποίηση δράσεων, στο πλαίσιο των δύο βασικών αξόνων του προγράμματος, που αφορούν σε:

  • Μετάβαση σε οικονομικό μοντέλο μηδενικών εκπομπών άνθρακα:
  • Υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών σε όλους τους τομείς (ενέργεια, μεταφορές, κτήρια)
  • Προώθηση της κυκλικής οικονομίας
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε πράσινους κλάδους
  • Διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολίτες:
  • Βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
  • Προστασία του περιβάλλοντος

Την αποστολή του Δήμου Λαρισαίων συνόδευσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Πάνος Φιτσιλής, Διαχειριστής του Δικτύου ICC για τη Λάρισα και Ειδικός Εμπειρογνώμονας στον τομέα των Έξυπνων Πόλεων.

Το δίκτυο "Intelligent Cities Challenge" (ICC), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει ως στόχο την υποστήριξη των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών πόλεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης. Να σημειωθεί ότι το Δίκτυο ICC αριθμεί 100 και πλέον ευρωπαϊκές πόλεις-μέλη, ενώ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσφέροντας στις πόλεις-μέλη τεχνογνωσία, συμβουλευτικές υπηρεσίες και πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

240715 icc porto 1

240715 icc porto 2

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1