sandal logo

poli 12

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010 - 2011.

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

 

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2010 - 2011

 

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, το Δήμο Λαρισαίων και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.) παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, διαγωνισμός έκθεσης για το Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο  του σχολικού Έτους 2010 – 11.

Ως πρότυπο λειτούργησε ο πετυχημένος θεσμός Βουλής των Εφήβων και οι Μαθητές των Σχολείων της Πόλης μας, που συμμετείχαν κατά τα προηγούμενα σχολικά έτη, έχουν να λένε ότι έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες. Στο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, Α΄ και Β΄ Λυκείου.

            Οι Μαθητές που απαρτίζουν το «Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο» διαγωνίστηκαν σε Έκθεση της οποίας το θέμα βασίστηκε στον προβληματισμό των μαθητών – δημοτικών συμβούλων, όπως αυτός εκφράστηκε μέσα από σχετικά ερωτηματολόγια, τα οποία διανεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της περυσινής συνεδρίασης. Η μεγάλη πλειοψηφία των προηγούμενων Μαθητών – Δημοτικών Συμβούλων εξέφρασε την άποψη, το επόμενο Μαθητικό Δημοτικό Συμβούλιο να έχει ως αντικείμενο συζήτησης την «Πράσινη Ενέργεια» κι έτσι το θέμα του τρέχοντος σχολικού έτους ορίστηκε ως εξής:

 

«Ζούμε σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Σε μια πόλη που παρέχει ανέσεις, μόρφωση, διασκέδαση και παντός είδους αγαθά, που ο άνθρωπος με τη δύναμη του μυαλού του, συνδυασμένη με τόλμη, επινόησε για να διευκολυνθεί στην καθημερινότητά του.

Η Λάρισα σαν σύγχρονη μεγαλούπολη είναι γεγονός ότι καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας για τις ανάγκες της (δημοτικός φωτισμός, φωτισμός δημόσιων κτηρίων, πάρκων, σχολείων, θέρμανση και ψύξη τόσο των δημόσιων κτηρίων όσο και των ιδιωτικών), με συνέπειες τόσο οικονομικές για το δήμο, όσο και περιβαλλοντικές με τις εκπομπές CO2.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα έδιναν λύσεις στην παραγωγή ενέργειας; Πώς μια πόλη σαν τη Λάρισα μπορεί να κάνει χρήση τέτοιων πηγών; Η αξιοποίησή τους μαζί με την ορθολογική χρήση ενέργειας θα ωφελήσει την πόλη μου και το περιβάλλον; Μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να προωθήσει τη χρήση τους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πώς;

            Παρατηρήστε την πόλη, κάντε την κριτική σας, καταγράψτε τις απόψεις σας, προτείνετε τις δικές σας ιδέες, δώστε λύσεις προκειμένου εσείς και οι συμπολίτες σας να ανεβάσετε το δείκτη ποιότητας ζωής στην πόλη σας και να αποφύγετε τις δραματικές επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, για σας αλλά και για τις επερχόμενες γενιές».

 

Κλήθηκαν, λοιπόν, οι Μαθητές να προβληματιστούν, να κάνουν την κριτική τους, να εκφράσουν τις ιδέες τους και να προτείνουν λύσεις, προκειμένου η ποιότητα ζωής στο Δήμο μας να γίνει καλύτερη, αλλά και οι επερχόμενες γενιές να κληρονομήσουν ένα καλύτερο περιβάλλον.

Οι Εκθέσεις αξιολογήθηκαν από εξαμελή Επιτροπή Εκπαιδευτικών με συγκεκριμένα κριτήρια. Κάποια από αυτά αναφέρονται εδώ:

1.      Ο Προβληματισμός του μαθητή γύρω από το θέμα.

2.            Οι Προτάσεις, που γίνονται από το μαθητή, κατά πόσο είναι ολοκληρωμένες και σαφείς. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στις Καινοτόμες Προτάσεις, που αναγράφονται στην Έκθεση. Ακόμα και αν οι προτάσεις αυτές φαίνονται ουτοπικές και ότι είναι από πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατο να πραγματοποιηθούν, δε θα πρέπει να αποθαρρυνθεί ο μαθητής από το να τις αναφέρει.           

3.   Η Παρατηρητικότητα του μαθητή και η δυνατότητα αντίληψης των πραγμάτων που συμβαίνουν γύρω του αλλά και ο τρόπος καταγραφής τους. Εντοπισμός αρνητικών – θετικών στοιχείων. Εύρεση των αιτίων και ιδέες για αντιμετώπιση των αρνητικών στοιχείων, καθώς και ιδέες για βελτίωση των θετικών. Προτάσεις με λύσεις.

4.       Η Τεκμηρίωση των Προτάσεων.

Να σημειωθεί ότι δε λαμβάνονται υπ’ όψιν, κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης, ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.

 

Β΄ Στόχοι που προσδοκούμε να επιτευχθούν μέσω της δράσης του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου:    

1.   Οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον της πόλης τους, κεντρίζεται το ενδιαφέρον τους για αυτήν και γνωρίζουν καλύτερα την πόλη τους και τα προβλήματά της.

2.   Σκέπτονται ως υπεύθυνοι και δημοκρατικοί, αυριανοί πολίτες.

3.  Θεωρούν ότι μπορούν να συνεργαστούν για το καλό της πόλης τους, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με τους τοπικούς άρχοντες, απέναντι στους οποίους υπάρχει –συνήθως– καχυποψία και «αντιπαλότητα».

4. Μέσα από την Ημέρα Συνεδρίασης του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και άλλες δράσεις, που θα ακολουθήσουν, αναπτύσσουν συνεργατικότητα και την κοινωνικότητα.

5.  Βασικός στόχος παραμένει, μέσω των Μαθητών, να ενεργοποιηθεί η οικογένεια και η σχολική τάξη και κατ’ επέκταση όλη η κοινωνία, με στόχο μια ανθρώπινη και σύγχρονη πόλη.

 

Τέλιος Λεωνίδας

Υπεύθυνος Π.Ε.

 

Υ.Γ. Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορεί να πάρει μια ιδέα για τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά τη συνεδρίαση του  Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου στο ιστολόγιο της Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας: http://grperblar.blogspot.com/2010/02/2007.html ή να δει τις δραστηριότητες του Μαθητικού Δημοτικού Συμβουλίου του προηγούμενου σχ. έτους εδώ:

 http://grperblar.blogspot.com/2010/04/2009-2010.html

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1