sandal logo

poli 12

«Αντιμετώπιση εχθρών του βαμβακιού με έμφαση στο ρόδινο και πράσινο σκουλήκι».

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε , την Πέμπτη 5 Μαϊου 2011, ενημερωτική εκδήλωση στην Τοπική Κοινότητα Μάνδρας, την οποία οργάνωσε το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής , Κτηνοτροφίας και Αλιείας της Δ/νσης Τοπικής-Αγροτικής Οικονομίας του Δήμου Λαρισαίων με θέμα: «Αντιμετώπιση εχθρών του βαμβακιού με έμφαση στο ρόδινο και πράσινο σκουλήκι». 

           Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Περιαστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τοπικής Οικονομίας του Δήμου Λαρισαίων κ.Αλαμάνης Ευθύμιος ,ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί την αρχή μιας σειράς ανάλογων εκδηλώσεων με θέματα που αφορούν στην ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Δήμου Λαρισαίων.

Εισηγητές ήταν οι γεωπόνοι του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης- Δρ. Εντομολογίας καθώς και η υποδιευθύντρια-τμηματάρχης του Τμήματος κ. Πέκα Αλεξάνδρα-  Msc στην φυτοπαθολογία.

Ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε στα έντομα που προσβάλουν το βαμβάκι με έμφαση στο πράσινο και ρόδινο σκουλήκι και ανέπτυξε το πρόγραμμα αντιμετώπισής τους, που εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές του Νομού από το 2002 μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία. Τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσης των φερομονικών παγίδων για την παρακολούθηση του πληθυσμού των επιζήμιων εχθρών και τις ταυτόχρονες δειγματοληψίες που πρέπει να διενεργούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχουν συλλεχθεί όλα αυτά τα χρόνια και την εμπειρία που αποκτήθηκε μειώθηκαν  στο ελάχιστο οι χημικές επεμβάσεις, που σε ορισμένες περιοχές ήταν και μηδενικές. Επισήμανε ιδιαίτερα ότι δεν πρέπει να  γίνονται επεμβάσεις, αν οι επιζήμιοι εχθροί είναι σε μικρούς πληθυσμούς γιατί σε αυτήν την περίπτωση θανατώνονται τα  ωφέλιμα και έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα με εξάρσεις ζημιών. Σύμφωνα με τις έγκυρες γεωργικές προειδοποιήσεις που γίνονται, ακόμη και σε δύσκολες χρονιές όπως η περσινή οι ζημιές, κυμάνθηκαν από 10-20% και σε ακραίες περιπτώσεις έως 30% με 1-3 το πολύ επεμβάσεις. Αντίθετα σε περιοχές, όπου δεν ακολουθήθηκε το πρόγραμμα οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες μέχρι 80-90% και οι αντίστοιχες επεμβάσεις έφτασαν τις 6-7 σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στη συνέχεια η κ. Πέκα αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι παραγωγοί καθώς και την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της μεταχείρισης των κενών συσκευασίας με σκοπό την γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε επίσης  και σε ορθές πρακτικές της καλλιέργειας του βαμβακιού.   

Την εκδήλωση συντόνισαν οι γεωπόνοι του Δήμου Λαρισαίων κ. Κοντογιάννη Χριστίνα και κ.Παπαδοπούλου Αγγελική, καθώς και ο τεχν.γεωπονίας και Περιφ. Σύμβουλος κ.Δεσπόπουλος Κων/νος.

Παρόντες ήταν, ο δημοτικός σύμβουλος κ.Πρασσάς Αν., οι πρόεδροι  τοπ. κοινοτήτων,  Μάνδρας κ.Χρήστου Αθ., Αμυγδαλέας κ.Μακρίδης Νικ., Κουτσόχερου κ.Σταυροθεόδωρος Αχ., τα μέλη τοπικών συμβουλίων της περιοχής κ.Τσινίδης Νικ.και κ.Χονδρός Νικ. ο συμβούλος δημ. κοιν. Γιάννουλης κ. Γ. Πακάκης καθώς και πλήθος δημοτών.

                     

 

 

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1