Στο Λουτρό, στις 26-05-2011, ημέρα Πέμπτη, στα πλαίσια ενημέρωσης των κτηνοτρόφων και με πρωτοβουλία του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής, Κτηνοτροφίας και Αλιείας της Δ/νσης Τοπικής – Αγροτικής Οικονομίας του Δήμου Λαρισαίων, πραγματοποιήθηκε ομιλία κτηνιάτρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για τα προγράμματα εφαρμογής της υπηρεσίας αυτής που αφορούν τα γιδο-πρόβατα. Ο Δ/ντής Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιος Γκουντέλας ανέπτυξε το πρόγραμμα εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης του Μελιταίου Πυρετού των γιδο-προβάτων και ο κτηνίατρος κ. Χριστόδουλος Δρίβας της ίδιας υπηρεσίας, ανέπτυξε το πρόγραμμα καταπολέμησης των μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών στα γιδο-πρόβατα.
Την εκδήλωσε χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Περιαστικής , Αγροτικής Ανάπτυξης και Τοπικής Οικονομίας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ευθύμιος Αλαμάνης, ενώ συντονιστές ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος και τεχνολ. γεωπονίας κ. Κων/νος Δεσπόπουλος καθώς και οι γεωπόνοι κ. Χριστίνα Κοντογιάννη και κ. Αγγελική Παπαδοπούλου.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΑΙΟΥ ΠΥΡΕΤΟΥ
Η Βρουκέλλωση ή Μελιταίος Πυρετός είναι κοινή αρρώστια των κατοικίδιων ζώων και του ανθρώπου. Πιο συχνά μολύνονται τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα. Το μοναδικό σύμπτωμα των προσβεβλημένων ζώων είναι η αποβολή. Μετά από 1-2 αποβολές τα ζώα αποκτούν ανοσία και γεννούν κανονικά, όμως αποβάλλουν μικρόβια της νόσου και μολύνουν το περιβάλλον. Έτσι μολύνονται και τα άλλα υγιή ζώα και ο άνθρωπος. Τα μικρόβια αποβάλλονται με τα έμβρυα, τους εμβρυϊκούς υμένες, τα εμβρυϊκά υγρά, το γάλα, τα ούρα, γι’ αυτό και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγάλος. Τα συμπτώματα στον άνθρωπο είναι κυματοειδής πυρετός, πόνοι στις αρθρώσεις, εφίδρωση και σε σοβαρές περιπτώσεις ορχίτιδα με συνέπεια τη στειρότητα ή και ενδοκαρδίτιδα με συνέπεια το θάνατο. Η μόλυνση συνήθως γίνεται μέσω αμυχών και τραυματισμών από το δέρμα ή με τη βρώση ανώριμου τυριού που δεν υπέστει θερμική επεξεργασία ή άβραστου γάλακτος.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗΣ
Η Βρουκέλλωση των ζώων δεν θεραπεύεται. Για την αντιμετώπισή της το Υπ. Γεωργίας μέσω των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών, εφαρμόζουν ειδικό πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης.
Για τα αιγοπρόβατα εφαρμόζεται εμβολιασμός όλων των θηλυκών ζώων αναπαραγωγής ηλικίας άνω των 3 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και γίνεται δωρεάν. Τα ζώα που εγκυμονούν, εμβολιάζονται μετά τον τοκετό. Τα αρσενικά ζώα εξαιρούνται του εμβολιασμού και εξετάζονται κάθε χρόνο με αιμοληψία, για τη διαπίστωση της νόσησής τους. Σε περίπτωση νόσησης σφάζονται.
Τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι στις εκτροφές για πρόληψη από τη νόσο είναι:
Τα υλικά των αποβολών, πλακούντες, έμβρυα, πρέπει να συγκεντρώνονται σε στεγανά δοχεία και να καταστρέφονται με καύση ή ενταφιασμό.
Οι στάβλοι και τα μολυσμένα εργαλεία καθαρίζονται σχολαστικά και απολυμαίνονται με ισχυρά απολυμαντικά.
Οι μετακινήσεις των ζώων πρέπει να ελέγχονται από κτηνιάτρους.
Να αποφεύγονται οι κοινές βοσκές και η επαφή του ενός κοπαδιού με άλλο.
Να ελέγχονται τα νεοεισερχόμενα ζώα σε μια εκτροφή για το υγειονομικό τους καθεστώς ως προς το Μελιταίο Πυρετό.