sandal logo

poli 12

Δίκτυο των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Σχετικά με το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Λαρισαίων και τα όσα είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας για τα παιδιά που φιλοξενούνται, το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων σημειώνει τα εξής:

 «Η δημοτική αρχή έχει επανειλημμένως δηλώσει πως επιζητά την εποικοδομητική κριτική, που τη βοηθά στην παραγωγή ουσιαστικού έργου. Έχει δηλώσει όμως επίσης, σ’ όλους τους τόνους, πως θα καταγγέλλει την «κριτική για την κριτική» και την «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».

Τις τελευταίες ημέρες ασκείται δημόσια κριτική για το θέμα των βρεφονηπιακών σταθμών και των παιδιών που «αποκλείστηκαν» απ’ αυτούς, η οποία – δυστυχώς – εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία: «Την κριτική για την κριτική».

 Όταν η δημοτική αρχή ανέλαβε το Δήμο Λαρισαίων το 1999 παρέλαβε ένα δίκτυο 12 βρεφονηπιακών σταθμών στην πόλη. Οι μισοί σχεδόν απ’ αυτούς λειτουργούσαν σε νοικιασμένα κτίρια, σχεδόν ακατάλληλα για την εκπαιδευτική διαδικασία και με ελάχιστο προσωπικό. Μέσα στα δώδεκα χρόνια της διοίκησης του Δήμου Λαρισαίων, η δημοτική αρχή προχώρησε στην κατασκευή δώδεκα (12) νέων ιδιόκτητων βρεφονηπιακών σταθμών με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σήμερα μισθωμένα κτίρια, αλλά 24 ιδιόκτητοι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί με τακτικό προσωπικό που εξυπηρετεί κάθε χρόνο περισσότερα από 2200 παιδιά.

 Πιο συγκεκριμένα στα χρόνια που πέρασαν η δημοτική αρχή κατασκεύασε με ίδιους πόρους 12 βρεφονηπιακούς σταθμούς: Στη συνοικίες Αγ. Γεωργίου, Αμπελοκήπων, Αγ. Θωμά, Λαχανοκήπων, Νέας Σμύρνης, Νεράϊδας, Σιδ. Σταθμού, Ιπποκράτη, Φιλιππούπολης καθώς επίσης και τους σταθμούς των Εμπόρων, της οδού Μιαούλη και του Νοσοκομείου. Επίσης δέχθηκε τις δωρεές των σταθμών της Νεάπολης  (Ρουπακιά) και «Λάσκαρη» ενώ βελτίωσε αισθητά το σταθμό δωρεάς Κατνώνια. Την ίδια στιγμή τέθηκαν υπό την εποπτεία του δήμου και τρεις παιδικοί σταθμοί (15ος, 16ος και 17ος) που λειτουργούσαν υπό την εποπτεία Υπουργείων, ενώ ανακατασκευάστηκε ο σταθμός της  Πρώην «Μέρυμνας»

 Σ’ αυτό το διάστημα διπλασιάστηκε επίσης το μόνιμο, τακτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που υποστηρίζει τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών στην πόλη. Από τους 107 εργαζόμενους που υπηρετούσαν (κυρίως με ελαστικές μορφές εργασίας) το 1999 φτάσαμε σήμερα στους 200 υπαλλήλους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εργάζεται με σταθερή, μόνιμη εργασία, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Σ’ όλο αυτό το διάστημα η δημοτική αρχή κατάφερε να τριπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς: Από τα 880 παιδιά που φιλοξενούσαν το 1999 σήμερα φιλοξενούνται πάνω από 2200 παιδιά καλύπτοντας τις ανάγκες του συνόλου των δημοτών. Σε σύγκριση μάλιστα με γειτονικούς δήμους με τον ίδιο πληθυσμό που δεν καταφέρνουν να φιλοξενήσουν ούτε τα μισά παιδιά, αυτό που έχει συμβεί στη Λάρισα θα πρέπει να θεωρείται ένα μικρό θαύμα.

 «Αποκλεισμοί»

 Είναι αλήθεια ότι φέτος οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ξεπέρασαν τις δυνατότητες φιλοξενίας του δικτύου των σταθμών. Ωστόσο τηρήθηκε απόλυτη προτεραιότητα με βάση την εντοπιότητα (δημότες Λάρισας) τα εισοδηματικά κριτήρια, την εργασιακή κατάσταση των γονέων κλπ. Το δίκτυο των βρεφονηπιακών σταθμών κατάφερε φέτος να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά απ’ όσα φιλοξενήθηκαν πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα ζήτημα αποκλεισμών. Και εκτός αυτού ακόμα και σήμερα γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στο δίκτυο, αφού πέρα από τα όποια κριτήρια η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες κι έχει τη διάθεση να στηρίξει όλες τις οικογένειες που εργάζονται.

 Αν λοιπόν στη Λάρισα που καταφέρνει να καλύψει τις ανάγκες διατυπώνονται καταγγελίες για «αποκλεισμούς» τι θα πρέπει να γίνει σε άλλες πόλεις που η προσφερόμενες υπηρεσίες είναι υποπολλαπλάσιες;

Νέοι σταθμοί

 Φυσικά η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Κάθε χρόνο, πέρα και πάνω από τις αντικειμενικές συνθήκες και τις όποιες δυσκολίες, η δημοτική αρχή καταφέρνει να αυξάνει και τις υποδομές και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στο δίκτυο των βρεφονηπιακών σταθμών. Ήδη φέτος κατασκευάζεται ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός στη συνοικία της Ν. Πολιτείας (Γεωργιάδη και Αγ. Λαύρας)  ενώ εντάχθηκαν στο δίκτυο και οι σταθμοί των πρώην δήμων Γιάννουλης και Φαλάνης που ενσωματώθηκαν στο Δήμο Λαρισαίων με τον Καλλικράτη.

 Κάθε χρόνο περισσότερα παιδιά, κάθε χρόνο περισσότεροι σταθμοί, κάθε χρόνο καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. Ας λείψουν λοιπόν οι γενικόλογες καταγγελίες κι ας εκτιμηθεί το έργο της δημοτικής αρχής που είναι στο συγκεκριμένο τομέα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) στην Ελλάδα, όπως το εκτιμά ο μέσος Λαρισαίος πολίτης που εμπιστεύεται στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ότι πιο πολύτιμο έχει: Τα παιδιά του στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1