Στις 19 Μαΐου του 1994 η Τζάκι Κένεντι – Ωνάση άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 65 ετών. Στην κηδεία της πλήθος κόσμου ανέμενε ν’ ακούσει τους επικήδειους. Όμως η Τζάκι με όρο στη διαθήκη της τους είχε «απαγορεύσει» και το μόνο που διαβάστηκε σύμφωνα με την επιθυμία της ήταν το ποίημα του Καβάφη «ΙΘΑΚΗ» που υπήρξε ο αγαπημένος της ποιητής.
Κάθε αναγνώστης του Καβάφη, Έλληνας ή ξένος, τον εκτιμά απεριόριστα με ευγνωμοσύνη και θαυμασμό σαν έναν από τους πιο τίμιους, γοητευτικούς, σοφούς και ανθρώπινους δασκάλους του αιώνα μας. Ο Καβάφης με την τόλμη της ειλικρίνειας των αισθημάτων του απέναντι στον έρωτα και στο θάνατο, τόλμη και ειλικρίνεια που του δίνουν μια από τις τιμητικές θέσεις στην παγκόσμια ποιητική πρωτοπορία.
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το αφιέρωμα του Δήμου Λαρισαίων στο Δημοτικό Ωδείο στις 28 Μαρτίου στις 9 μ.μ συμμετέχοντας στο έτος Καβάφη του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ορχήστρα του Ντίνου Καραποστόλου θα παρουσιάσει τη μελοποιημένη ποίηση του Καβάφη από το σύνολο Ελλήνων συνθετών ( Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μούτση, Μικρούτσικου, Σπανού, Παπαδημητρίου κ.α.) αλλά και παραδοσιακά τραγούδια της Κωνσταντινούπολης γιατί ο Καβάφης που έμενε στην Πόλη από το 1882 έως το 1885 οι κωνσταντινουπολίτικες ρίζες του άφησαν βαθιά τα ίχνη τους στο έργο του, όπως στο ποίημα « Νιχώρι» αλλά και στο πεζό του « Μια νύχτα στο καλντέρι». Εκτός από τη μελοποιημένη ποίηση του θα διαβαστούν τα ποιήματα του , η ανάλυση του έργου του και πολλές αναφορές στις παρεμβάσεις του στη δημόσια ζωή που αφορούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, που έρχονται στο φως για πρώτη φορά. Τον συντονισμό της εκδήλωσης αλλά και την παρουσίαση του πολυθεάματος τον έχει η Βάσω Οικονόμου. Η επιμέλεια του φωτογραφικού υλικού ανήκει στο φωτογράφο Γιώργο Μποντικούλη. Η επιλογή των κειμένων και η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Κολώνα.