Στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου) τον νέο χώρο πολιτισμού με επίκεντρο τη λογοτεχνία στη Λάρισα, διοργανώνεται, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και την ΑΜΚΕ «Θράκα», το «Art Talk».
Δίνουμε ραντεβού την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 21.00.
Ο Θάνος Γώγος, εκδότης της «Θράκας» και διευθυντής του Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης και η Αντιγόνη Καψάλη εικαστικός, ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια εικαστικών εκθέσεων, συστήνουν στο φιλότεχνο κοινό της πόλης την εικαστικό Μαρία Λαγού , παρέα με τον ποιητή Παύλο Καστανάρα.
Ένα καλλιτεχνικό σταυροδρόμι υπό μορφή συζήτησης, με σύγχρονη εικαστική τέχνη και απαγγελίες, συνεχίζεται με διάδραση μεταξύ των καλλιτεχνών και το κοινό που παρακολουθεί, δημιουργώντας ένα εύφορο έδαφος και δίνοντας στους παρευρισκόμενους την ευκαιρία να συζητήσουν τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς τους με τους δημιουργούς.
Η Μαρία Λαγού γεννήθηκε στη Λάρισα το 1978. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα. Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ζωγραφική στο εργαστήριο του Χάρη Κοντοσφύρη - δίπλα του ανέπτυξε τις εγκαταστάσεις με νέα μέσα, χαρακτική με την Δήμητρα Σιατερλή και αρχαίες – παραδοσιακές τεχνικές ζωγραφικής στο εργαστήριο του Δημοσθένη Αβραμίδη, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γραφικές Τέχνες.
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία & Τέχνη».
Από το 2021 έως σήμερα διδάσκει ζωγραφική στα εργαστήρια Εφαρμοσμένων τεχνών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.
Το 2020 -21 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα μαθήματα, δημιουργικά μέσα και οπτικοακουστικές πρακτικές και τις εικαστικές πρακτικές στο τμήμα Πολιτισμού Δημιουργικών μέσων και Βιομηχανιών. Το 2018-20 δίδαξε στην σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας τις τεχνικές ζωγραφικής φρέσκο, εγκαυστική και αυγοτέμπερα στο εργαστήριο της αγιογραφίας.
Από το 2006 διδάσκει στην Επαγγελματική Εκπαίδευση στον τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Από το 2010 και μετά, είναι Συντονίστρια σε Πολιτιστικά Προγράμματα στην Εκπαίδευση και από το 2018 υλοποιεί Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Σύγχρονης Δημοτικής Πινακοθήκης Γόννων.
Τα τελευταία χρόνια υλοποιεί σεμινάρια και εργαστήρια σε συνεργασία με φεστιβάλ, δήμους, ιδιωτικούς φορείς κ.α.
Συμμετείχε σε τρεις μπιενάλε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε βιβλία από τις εκδόσεις «Μωβ Σκίουρος», «Βάρφης» και στο ντοκιμαντέρ «Το φως πυκνώνει».
Ο π. Παύλος Καστανάρας γεννήθηκε στη πόλη της Λάρισας το 1975. Σε νεαρή ηλικία έμαθε την τέχνη του επιπλοποιού και έκανε μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στην κλασική κιθάρα, αρμονία. Είναι κάτοχος Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα.
Κατόπιν σπούδασε Θεολογία στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και Δημιουργική Γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ασχολείται με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία και τη λογοτεχνία. Από το 2000 είναι κληρικός της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Τεμπών» και βοήθησε στη δημιουργία καλλιτεχνικών φεστιβάλ με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών και καθηγητών από τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδος.
Λαμβάνει μέρος σε τοπικά και διεθνή συνέδρια για τη δημιουργική γραφή με εισηγήσεις.
Εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ πολιτισμού για τις Τέχνες & τα Γράμματα «Δίγαμμα» στην ΕΡΤ και στην τηλεοπτική εκπομπή «Χαρά Θεού» με θεολογικά θέματα.
Συμμετείχε με συγγραφική & καλλιτεχνική έρευνα στο ντοκιμαντέρ «Το φως πυκνώνει» της σκηνοθέτριας Λυδία Κώνστα μαζί με εννιά καλλιτέχνες από την Ελλάδα. To ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό (Ευρώπη, Αμερική) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Συνεργάστηκε με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.
Το 2015 πρωτοεμφανίζεται με ποιήματα στη συλλογική έκδοση του Μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «Τριάντα μέρες σινιάκι…», εκδόσεις Βάρφης.
Το 2016 εκδίδεται η πρώτη ατομική ποιητική συλλογή «Μικρό άγημα», Δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά & Γερμανικά), από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος, με την υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ταμείου Φιλίας.
Το 2020 εκδίδεται η δεύτερη ποιητική συλλογή, «Σκόρπια στάχυα», από τις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος.
Τέλος, το 2022 εμφανίζεται με ποιήματα στο Ανθολόγιο ποίησης του περιοδικού Καρυοθραύστης από τις εκδόσεις Ρώμη.