sandal logo

poli 12

Παρουσίαση βιβλίου «Εθνικές επέτειοι - Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας»

Εκτύπωση

Κοινωνικός Διαμοιρασμός:

Το βιβλίο «Εθνικές επέτειοι - Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας», παρουσιάζουν την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, στις 19:00 στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου, Λάρισα), η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Λαρισαίων, οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, το Περιοδικό Θράκα και το βιβλιοπωλείο Καλτσάς.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι επιμελητές αυτού: Χάρης Αθανασιάδης (καθηγητής δημόσιας ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου) και Πολυμέρης Βόγλης (καθηγητής κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Την εκδήλωση θα συντονίσουν οι Παπαδήμας Λάμπρος (υπ. Δρ. Διδακτικής της Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και Πέτρος Σκυθιώτης (Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Μέσα από τις τελετουργίες των εθνικών επετείων (παρελάσεις, εορτασμοί, δρώμενα κ.λπ.) εμπεδώνεται στην ελληνική κοινωνία η αίσθηση του κοινού παρελθόντος και τονώνεται η εθνική ταυτότητα και ενότητά της. Γι' αυτό οι εθνικές επέτειοι αναφέρονται στα πιο κρίσιμα από τα ηρωικά γεγονότα της ιστορίας, όπως η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου. Οι μελέτες αυτού του συλλογικού τόμου θέτουν υπό διερεύνηση τη διαχείριση της μνήμης και της ιστορίας, εστιάζοντας σε κρίσιμες πτυχές των δύο καθιερωμένων εθνικών επετείων (25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου), προεκτείνοντας παράλληλα τη συζήτηση σε ζητήματα όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, το Ολοκαύτωμα, η Απελευθέρωση του 1944 και η μνήμη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Βιογραφικά ομιλητών:

Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής δημόσιας ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημόσια Ιστορία» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το πιο πρόσφατο από τα βιβλία του τιτλοφορείται Η μνήμη και η πόλις (εκδ. Ασίνη, 2022), ενώ άρθρα του για την ιστορία της εκπαίδευσης, την ιστορία του εργατικού κινήματος και τη δημόσια ιστορία έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Ο Πολυμέρης Βόγλης είναι καθηγητής κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. Έχει εκδώσει τις μελέτες: Η εμπειρία της φυλακής και της εξορίας. Οι πολιτικοί κρατούμενοι στον εμφύλιο πόλεμο (2004), Η ελληνική κοινωνία στην Κατοχή, 1941-1944 (2010), Η αδύνατη επανάσταση. Η κοινωνική δυναμική του εμφυλίου πολέμου (2014), Δυναμική αντίσταση. Υποκειμενικότητα, πολιτική βία και αντιδικτατορικός αγώνας, 1967-1974 (2022), όλες στις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Έχει συνεπιμεληθεί συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά σχετικά με τη δεκαετία του 1940, την κοινωνική ιστορία και τη μνήμη.

240320 vivlio epeteioi

ΛΗΨΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στο πλαίσιο της ανάγκης διενέργειας εκδηλώσεων πολιτιστικού και εορταστικού χαρακτήρα από το Δήμο μας, ενδέχεται να υπάρχει και δική σας συμμετοχή ως πολίτες. Κατά τις εκδηλώσεις αυτές, συνήθως θα γίνεται λήψη οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο) από το Δήμο μας, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για λόγους προβολής και προώθησης, στην ιστοσελίδα του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ή και σε λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, επίσης του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ (προσοχή: μόνο σε αυθεντικούς τέτοιους λογαριασμούς).
Η προστασία των προσωπικών σας δεδομένων είναι πολύ σημαντική για τον ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ και για το λόγο αυτό σας ενημερώνουμε για την χρήση των δεδομένων αυτών και τη διατήρηση τους στο αρχείο μας, με σκοπό την προβολή και προώθηση των δράσεων του Δήμου, μέσω της ανάρτησης των φωτογραφιών/βίντεο στην ιστοσελίδα του καθώς και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ.
Τα δεδομένα σας θα διατηρηθούν για 6 μήνες. Για τα προσωπικά σας δεδομένα, σας παρέχονται τα δικαιώματα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής και λήθης, περιορισμού της επεξεργασίας, εναντίωσης στην επεξεργασία και φορητότητας μετά από σχετικό σας αίτημα εδώ.
Ενημερωθείτε πλήρως για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σας.

Επικοινωνία

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ίωνος Δραγούμη 1
Τ.Κ. 41222

Τηλ. Κέντρο: 2413 500 200
E-mail: protokolo@larissa.gov.gr

Σχετικά

diavgeia m1

kairos 1