Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 και με ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Νικόλαο Ιντζεσίλογλου, θα πραγματοποιήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Λάρισας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ στη Λογοτεχνική Γωνία (Γαληνού και Φαρμακίδου γωνία).
Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στους προγόνους μας που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αφήνοντας πίσω ακόμα και τα παιδιά τους, σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε όλους αυτούς που ταξίδεψαν με ότι μέσα διέθεταν, χωρίς φαγητό και περίμεναν στα λιμάνια από μέρες μέχρι και εβδομάδες, για να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τους μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα...
Σύντομο βιογραφικό του Νικολάου Γ. Ιντζεσίλογλου
Ο Νικόλαος Ιντζεσίλογλου του Γεωργίου και της Ελισάβετ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι δημότης του Δήμου Πέλλας. Αποφοίτησε με τον βαθμό Άριστα από τα «Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Γιαννιτσών Γεωργίου Ν. Ιντζεσίλογλου», και με άριστα, πρώτος στη σειρά αποφοίτησης, από το Τμήμα Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών (ΝΟΕ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), όπου σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥ (Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών) λόγω αριστείας σε όλη τη διάρκεια των νομικών του σπουδών.
Υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό 29 μήνες και στη συνέχεια, μετά από εξετάσεις στον Άρειο Πάγο, έγινε δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, του οποίου τώρα είναι Επίτιμο μέλος.
Με υποτροφίες τεσσάρων ετών από τη Γαλλική Κυβέρνηση και ενός έτους από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Παρίσι, όπου του απονεμήθηκαν τέσσερεις τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών (DEA στην Κοινωνιολογία του Δικαίου, DEA στις Πολιτικές Επιστήμες, DEA στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και DEA στην Γενική Κοινωνιολογία), καθώς επίσης και ο τίτλος του διδάκτορα με τον βαθμό άριστα και το πρώτο βραβείο διδακτορικών διατριβών στη Νομική Επιστήμη (Doctorat d’Etat en Droit) του έτους 1980 στο Παρίσι (τιμητική υποτροφία Picard).
Υπήρξε Καθηγητής του «Τμήματος Νομικής» του ΑΠΘ, Διευθυντής του «Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου» του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος του «Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ» του ΑΠΘ και Κοσμήτορας της «Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών» του ΑΠΘ.
Δίδαξε μαθήματα νομικών, κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, σε 8 (οκτώ) πανεπιστημιακά Τμήματα και προγράμματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε 4 (τέσσερα) Τμήματα της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς και σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (κυρίως στο Βέλγιο και στην Ισπανία). Έχει διδάξει επίσης σε σχολές στελεχών των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, σε προγράμματα μετεκπαίδευσης λειτουργών της Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.
Υπήρξε μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, του Μισθοδικείου και του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας, που έχουν και τα τρία έδρα στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει δημοσιεύσει βιβλία και εκατοντάδες άρθρων σε ελληνική, γαλλική, γερμανική και αγγλική γλώσσες. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες και προγράμματα με 27 Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών σε περιοδικές εκδόσεις. Έχει κάνει εκατοντάδες διαλέξεις σε πολιτιστικούς συλλόγους, σε Σχολές γονέων και σε Ανοικτά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει αρθρογραφήσει και δώσει περισσότερες από χίλιες συνεντεύξεις στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, πάνω σε θέματα νομικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, πολιτικού, φιλοσοφικού και ιστορικού περιεχομένου.
Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Επίτιμος Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων (ΠΕΚΣ), που περιλαμβάνει περί τα 60 σωματεία από όλη την Ελλάδα.