Μετά από δύο χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πηνειού επέστρεψε τον Ιούνιο 2022, μεγαλύτερο από ποτέ. Για πρώτη φορά, το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Λαρισαίων συμμετείχε στο Φεστιβάλ Πηνειού, με διαδραστικές δράσεις στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί. Βασικός στόχος ήταν να παρουσιαστούν τα προγράμματα όπου συμμετέχει ο Δήμος Λαρισαίων, να αναδειχθούν οι συνέργιες που αναπτύσσονται, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες του Φεστιβάλ Πηνειού να συμμετέχουν σ’ αυτά με διαδραστικό τρόπο.
Ο Δήμος Λαρισαίων συμμετέχει ως εταίρος σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα (HORIZON 2020 “CLEVER Cities” & LIFE-IP “AdaptInGR”) που αφορούν το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, το δημόσιο χώρο και τις δράσεις που καλούνται να εφαρμόσουν οι πόλεις σε αυτούς τους τομείς. Στις 22/6/2022 διοργανώθηκε κοινό διαδραστικό εργαστήριο των προγραμμάτων HORIZON 2020 “CLEVER Cities” & LIFE-IP “AdaptInGR”, με τέσσερα θεματικά τραπέζια: Τ1 – Κλιματική Αλλαγή, Τ2 – Δημόσιος χώρος, Τ3 – Nature-based Solutions, Τ4 – ΕΘΙΑΓΕ. Πάνω από 120 επισκέπτες έλαβαν μέρος στο εργαστήριο, συζήτησαν και μοιράστηκαν τις ιδέες και τις απόψεις τους, ενώ πάνω από τους μισούς ήταν παιδιά.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν πολλούς τομείς όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και της οικονομίας και της καθημερινότητας, ενώ ανέδειξαν ως σημαντικές τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, την ανακύκλωση και την χρήση του ποδηλάτου. Επιπλέον, υψηλή προτεραιότητα έδωσαν σε δράσεις πολιτισμού και κοινωνικής επαφής στο δημόσιο χώρο, στη συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό δράσεων, στη δημιουργία χώρων άσκησης, αλλά και στην ενίσχυση δράσεων για οικογένειες. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά στον εθελοντισμό ως κίνημα αλλά και τη διοργάνωση εθελοντικών δράσεων σε επαναλαμβανόμενο πλαίσιο.
Η συμμετοχή των επισκεπτών του Φεστιβάλ στο εργαστήριο, παρά το γεγονός ότι ήταν μια αρκετά απαιτητική «άσκηση» για όσους έλαβαν μέρος, έδειξε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες για τέτοιες δράσεις. Επίσης, ανέδειξε τον υψηλό βαθμό ενημέρωσης των παιδιών στα θέματα αυτά, καθώς και την επιθυμία τους να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις ιδέες τους, που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν πιο ριζοσπαστικές από των ενηλίκων, ιδίως στα θέματα της αστικής κινητικότητας.